despreGO.ro

Interviu Catalin Taranu Evenimentul Zilei 2004

Ambasadorul GO


Autor:  Emilia Sercan  Evenimentul Zilei, in 29 martie 2004


Un roman stabilit de noua ani in Japonia, singurul jucator profesionist din Europa

 Catalin Taranu  este cel mai puternic jucator de GO din Romania si singurul jucator profesionist din Europa. De noua ani el traieste in Japonia, tara in care si-a slefuit tehnica de a pune pe tabla piesele unui joc cunoscut de 4.000 de ani. Are cinci dani din cei noua care stabilesc "taria" jucatorilor de GO si face parte din elita mondiala a marilor maestri. Dupa aproape un deceniu trait in Tara Soarelui Rasare, el vrea sa se intoarca in Romania. Sensei Catalin Taranu intentioneaza sa predea GO in scoli si sa infiinteze primul club de GO din Europa.

Esti singurul european devenit jucator profesionist de GO in Japonia. Locuiesti de noua ani in Nagoya. Care a fost sansa ta?

Totul se leaga de lumea GO-ului din Europa. Aici, in Europa, se organizeaza foarte multe turnee. GO-ul este destul de popular. Nu la fel ca sahul, insa exista citeva zeci de mii de jucatori. Exista si o asociatie europeana care, anual, organizeza un congres pentru a atrage jucatorii foarte buni. La un congres in Olanda, la Maastricht, l-am cunoscut pe sensei-ul meu de acum. Un tip foarte popular in Europa pentru talentul sau pedagogic extraordinar. Am jucat cu el si i-a placut stilul meu. Cum, la acea vreme, visul meu era sa devin profesionist si sa studiez GO-ul, l-am rugat sa ma ajute sa ajung in Japonia. Mi-a spus ca nu-mi poate promite nimic. Discutia a avut loc in vara anului 1994. Raspunsul ca am fost acceptat mi-a venit in iarna.

De ce ai ales sa te intorci in tara si sa lasi in Japonia tot ce ai realizat, plus o viata echilibrata, implinita profesional, material?

Avind satisfactii materiale, incepi sa nu-ti mai pese de ele. In Romania e mai greu de inteles pentru ca e mai greu sa le obtii. Am plecat in Japonia cu niste idealuri clare. La inceput mi-am dorit sa devin profesionist. Apoi mi-am spus ca vreau sa ajung cinci dani. M-am gindit ce mai vreau. O solutie era sa joc GO in continuare si sa devin tot mai tare. Insa toti danii asti sint, pina la urma, un numar in plus. Imbatrinesc si ajung si eu un robotel. Asa ca am ales sa ma implic in societatea romaneasca, sa fac ceva si pentru altii, nu numai pentru mine. In plus, ma simt mult mai justificat fata de mine insumi sa predau aici, sa incerc sa educ un roman decit un japonez. Sint destui japonezi care sa-i educe pe copiii si tinerii lor. Fiind singurul profesionist european din Japonia, ma simt si responsabil sa fac legatura intre lumea japoneza si cea europeana.

Cum te astepti sa fie urmatorul an?

Greu, dar foarte intens. Il compar cu primul an in Japonia. Un an de lupta si de incercari, dar foarte incitant. Primul pas va fi deschiderea clubului de GO. In Europa nu mai exista un astfel de club. Este prima experienta de acest gen. Apoi voi merge prin scoli, voi face cunoscut jocul copiilor si voi preda propriu-zis.

Va exista o taxa pentru cei care doresc sa invete GO?

Pentru copii totul va fi gratis. Daca vom gasi parinti care vor dori sa ne sprijine financiar, prin sponsorizari, va fi cu atit mai bine. Insa copiii nu vor plati. Speram sa vina cit mai multa lume sa joace si sa se inscrie in club. Am avea nevoie de 20 de membri ca sa rezistam din cotizatii. Vrem sa cream un sistem flexibil, accesibil pentru cit mai multa lume.

Ai facut un parteneriat cu Ministerul Educatiei pentru a avea acces in scoli?

Intentionez sa patrund in cit mai multe scoli. Singur e greu de realizat. Voi avea nevoie de ajutor. Fiind in Japonia, nu am putut contacta personal nici o autoritate, insa o voi face imediat ce ma intorc definitiv.

Catalin Taranu

Catalin Taranu - 29 iulie 2014
Sursa:  European Go Federation 


Intentionati sa va afiliati prin club la Federatia Romana de Go?

Cind am inceput sa joc, acum 15 ani, GO-ul avea o priza extraordinara. Insa, de sapte-opt ani, GO-ul romanesc este in decadere. Noi aratam federatia cu degetul. Se aude de ei doar cind mai organizeaza cite un concurs. Interesul lor este minim. Isi iau salariile si atit. De aceea refuzam sa ne afiliem la federatie pentru ca idealurile noastre si idealurile lor sint complet diferite. Noi vrem sa jucam GO. Ce vor ei nu stim. Go este un joc de gindire si se desfasoara pe o tabla de lemn, caroiata 19 pe 19, cu piese albe si negre, intre doi jucatori. Obiectivul jocului este crearea de teritorii, iar complexitatea se datoreaza faptului ca piese sau grupuri de piese pot fi "capturate". GO-ul are o istorie de mii de ani, cea mai veche informatie despre joc datind de patru mii de ani, in China. In lumea orientala, GO este considerat o arta. In Japonia medievala, cele trei jocuri traditionale de gindire erau atribuite claselor sociale astfel: nobilimea juca GO, patura de mijloc, Shogi (sah japonez), iar taranilor de rind li se permitea sa joace doar Gomoku Narabe (cinci in linie).
Catalin Taranu a avut o cariera fulminanta. La patru luni dupa ce a inceput sa joace GO cu prietenii din Vatra Dornei a participat la un concurs unde a cistigat toate cele opt partide jucate. Avea 16 ani si isi dorea o cariera de matematician. Dupa numai doi ani a devenit primul roman promovat la rangul de sase dani amator, cea mai inalta "tarie" pentru un jucator amator de GO. La 21 de ani era mai cunoscut in Europa decit in Romania.


Sansa lui Catalin a fost sa il cunoasca, in strainatate, pe  Saijo Masataka  (8 dan), viitorul sau sensei (n.r. - profesor), care l-a ajutat sa ajunga in Japonia. In 1997, dupa doi ani de studiu al GO-ul, Catalin a devenit profesionist. Mai simplu spus, GO-ul s-a transformat intr-o meserie pentru el. Una profitabila daca luam in considerare faptul ca traieste din banii cistigati la concursuri. La o singura partida se pot cistiga, in functie de anvergura concursului, intre citeva sute de dolari si citeva zeci de mii. Pentru partidele jucate intre marii profesionisti ai GO-ului mizele ajung si pina la sute de mii de dolari. Taranu are acum cinci dani din noua posibili. In ciuda pozitiei sociale pe care a dobindit-o in Japonia, Catalin intentioneaza sa se intoarca acasa, sa predea copiilor GO. Impreuna cu Radu Baciu, veteranul jucatorilor de GO din tara, Catalin urmeaza sa deschida primul club de GO din Romania.

 Interviuri jucatori de GO