despreGO.ro

GO profesionist

Jucatori profesionisti de GO

In contextul jocului de GO, un profesionist (Pro) este un jucator de GO care a primit o atestare oficiala in acest sens din partea uneia dintre asociatiile profesioniste de GO. Utilizarea termenului mai general de "profesionist", care desemneaza o persoana care isi castiga o parte din venitul principal sau mijloacele de trai dintr-o profesie, nu este folosita in GO (de exemplu, un jucator amator poate sa predea ore de GO contra cost, dar nu se cheama ca ese profesionist).

Cerintele minimale pentru a obtine o diploma de jucator profesionist prin intermediul uneia dintre organizatiile majore de GO sunt foarte ridicate. Competitia este extraordinara, iar premiile pentru jucatorii campioni sunt foarte mari. De exemplu, castigatorul turneului Honinbo primeste un premiu de aproximativ 350.000 de dolari.

Jucatori profesionisti de GO

A 45-a editie a Titlului Meijin: Shibano castiga prima partida.
Sursa:  igo-kifu.com 


Aproape toti jucatorii profesionisti sunt din China, Japonia, Coreea de Sud si Taiwan. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pana de curand, doar: aveau organizatii profesioniste de GO. Abia in anul 2012 a fost infiintat in Statele Unite ale Americii sistemul profesionist  AGA  iar in 2014 in Europa a fost infiintat sistemul profesionist  EGF .

Clasamentele profesioniste sunt separate de cele ale amatorilor, care se intind intre 30 kyu si 7 Dan (30k - 7d). Nivelul Pro este cuprins intre 1 Dan Pro si 9 Dan Pro (1p - 9p). In trecut, un profesionist de 1 Dan Pro era aproximativ egal cu un amator european de 7 Dan. Cu toate acestea, deoarece concurenta pentru a deveni profesionist a crescut senificativ de la sfarsitul anilor 1990 (in special in China si Coreea), s-a ajuns ca noii profesionisti de 1 Dan (1p) sa fie mult mai puternici decat erau in trecut.

Exista de asemenea si jucatori profesionisti de GO din Occident care au concurat in asociatiile profesioniste din Asia de Est, mai exact din Romania, Austria, Germania, Rusia, Ungaria, Australia, Finlanda si Statele Unite ale Americii.

Romania se bucura sa il aiba pe  Catalin Taranu  (5p, nascut la 31 martie 1973 la Gura Humorului) drept unul dintre putinii jucatori profesionisti de GO din Occident (devenit Pro in 1997, afiliat Nihon Ki-in), al doilea jucator profesionist de GO din Europa dupa austriacul Manfred Wimmer (devenit Pro in 1978, afiliat Kansai Ki-in).
 Jucatori de GO 9 Dan Pro