Dorin Chis
Jucator de GO din 1986, membru fondator al Clubului Sportiv GO VEST Oradea, fost redactor (actual colaborator) al revistei electronice Pro-GO, rang actual 6k.
Sursa: profilul despreGO.ro 2009-2014
Fondator al Revistei electronice de GO Pro-Go
(2008-2011)
Dorin Chis (kirugoro) la Cupa "Walter Schmidt" Timisoara, 2010
GO-ul este ca si viata: nu poate fi definit. Nu stim ce este si de ce exista. Chuang Tzu spunea: "Daca Tao este descris, acela nu este Tao" iar marele text clasic al taoismului, Tao Te Ching aminteste acelasi lucru "Tao despre care se poate vorbi nu este Tao cel adevarat. Numele care poate fi numit nu este numele adevarat". Inlocuiti cuvantul Tao cu GO si afirmatiile isi vor mentine sensul. Si este foarte frumos ca este asa, nu poti face din GO un centru de referinta. El se sustrage oricaror incercari de a-l intelege. El exista doar la timpul prezent, in timpul partidei. Daca vreti este ca si curentul electric care se creeaza instantaneu atunci cand il folosim. Unde este curentul electric atunci cand nu il folosim?
– kiru, Viziuni
Autobiografie GO
Pe la mijlocul anilor '80, parca de Craciun, am primit un joc de GO (varianta de carton - GUTINUL). Eram in vacanta, deci ocupatia de baza o constituiau jocurile asa ca am trecut cu entuziasm la "implementare", cu certurile de rigoare datorita interpretarilor ce se nasteau pe marginea regulamentului. Foarte repede jocul a devenit atractiv. Jucam GO in paralel cu alte jocuri si inevitabilul s-a produs: fratele meu care cistiga la scrable vroia sa jucam scrable iar eu care eram mai tare la GO vroiam sa jucam GO. Pina la urma cu fratele meu am jucat sah si mi-am gasit ca partener de GO un var (Ormos Gabriel - user KGS: ormos) care a venit din urma cu multa ambitie si cu care in curind aveam sa joc de la egal la egal. De un real folos s-a dovedit aparitia cartii "Initiere in Go" a lui Gheorghe Paun care pe linga infuzia de "strategie" ne-a atras atentia asupra existentei unui club de GO in oras. Am luat legatura cu jucatorii de la clubul TEMPO (Emil Cotoc, Vasile Bunea, Lazar Mircea, Arpi, Peter Stefan etc.), astfel ca am marit numarul de jocuri si am diversificat partenerii, progresind rapid. A fost singura perioada in care am jucat constant si sistematic. A urmat apoi facultatea la Cluj, perioada cind am jucat ocazional, apoi armata la Sibiu unde am luat legatura cu Nicu Purcar si membrii clubului din localitate, cu care am jucat din nou.
Varul meu (care are cam acelasi rang) a participat in acei ani la un concurs la Baile Felix, in martie - 1996 (C.E.Juniori si Cupa ING) unde a fost cotat 7 kyu. Intre timp clubul din Oradea s-a adunat si dezbinat de nenumarate ori.
Au urmat aproape 7 ani de inactivitate totala.
La inceputul anului 2004 am reluat partidele cu varul meu si am extins jocurile pe internet. Am realizat ca datorita internetului exista posibilitatea de a juca nelimitat, se pot vedea partide, consulta carti etc. Si totusi, parca nimic nu se compara cu o partida la tabla! Ne-am intilnit din nou, vechii jucatori din oras (citi au mai ramas ...). Nici unul nu a mai jucat de ani de zile dar GO-ul s-a dovedit la fel de "atractios" ca pe vremuri. Doar timpul s-a contractat. Furam 2-3 partide la cite-o intilnire si zorindu-ne spre casa ne gindim deja la "data viitoare".
Pe un alt plan, avind ceva cunostinte de programare in Visual Basic m-am mobilizat sa creez un joc propriu de GO, cu unele rezultate, deocamdata modeste. Problemele ivite sunt destul de complexe si de aceea incerc sa gasesc pe cineva cu aceleasi preocupari sa ne consultam si sa lucram impreuna la acest proiect. Constat ca la cei mai multi apare intrebarea: merita? Cu ce ar putea fi mai bun programul meu fata de altele care chiar slabe fiind, par sa faca imposibilul? M-am intrebat si eu si mi-am spus ca important nu este sa gasesti comori, important este sa cauti comori. Nu este important cit de "tare" va iesi programul, provocarea este sa reusesti sa-l faci sa "gindeasca" urmatoarea mutare.
Sursa: pagina personala kiru95.go.ro 2004
Articole despreGO.ro