despreGO.ro

Cho Chikun

Cho Chikun


Cho Chikun este un jucator japonez de GO din Coreea. S-a nascut la Seul in 1956 si s-a mutat in Japonia in 1962 unde a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori din lume, o adevarata legenda a GO-ului.
 Wikipedia  |  Cho Chikun at Sensei's Library 

Cho Chikun

Sursa foto:  cyberoro.com 

Cho Chikun s-a nascut in Seul, Coreea, la 20 iunie 1956. Este considerat unul dintre jucatorii minune din istoria GO-ului. La varsta de sase ani a venit in Japonia si a devenit discipolul lui Kitani Minoru, 9 dan pro. In 1968, la varsta de doar 11 ani, a intrat in randul profesionistilor ca 1 dan, pana la acea data fiind cea mai tanara varsta la care cineva ajunsese vreodata la acest rang, si i-au mai trebuit doar 12 ani pentru a ajunge la rangul profesionist de top de 9 dan.
Primul sau mare succes in turnee a venit in 1975, cand a castigat a 12-a editie a titlului profesionist Top Zece. In 1980 a castigat titlul Meijin, iar acest lucru a fost urmat de o succesiune rapida de victorii importante: titlul Meijin in 1980, titlul Honinbo in 1981, titlul Judan in 1982 si cel mai prestigios titlu, Kisei, in 1983. Dupa ce a cucerit titlul Kisei, a detinut concomitent cele patru titluri de top, o performanta pe care nimeni altcineva nu o mai realizase vreodata. La un moment dat sau altul, a detinut fiecare dintre cele sapte titluri majore, Marele Slem al GO-ului profesionist. In anii 1990, a fost regele incontestabil al lumii japoneze de GO, detinand cele trei titluri de top: Kisei, Meijin si Honinbo.
Desi este cetatean coreean, si-a format si dezvoltat cariera profesionala in Japonia fiind afiliat la Asociatia Japoneza de GO. Printre hobby-urile sale se numara golful si inotul.

– Despre autor

Extras din cartea "O introducere completa in jocul de GO", Kiseido Publishing Company, editia a V-a 2018


 Jucatori de GO 9 Dan Pro