Stimati colegi,

vă invit să ne ajutaţi să conturăm împreună un text care să descrie tutorilor – părinţi şi profesori – avantajele învăţării şi practicării GO-ului pentru copii pe care îi „păstoresc”.

Este asadar un text destinat adulţilor care au capacitatea de a orienta copii către GO. Un text cu scopul de a oferi informaţie şi de a crea motivaţie.

Demersul de faţă urmăreşte mai degrabă inventarul de idei decât forma de prezentare a acestora, dar sunt bine-venite contribuţiile dumneavoastră pe oricare dintre aspectele pe care doriţi să le trataţi.

În continuare, ca bază de pornire a discuţiilor, vă ofer o schiţă de text realizată cu ajutorul valoros al lui Mirel.

Până acum am identificat patru direcţii:

 1. Dezvoltare intelectuală
 2. Formare comportamentală
 3. Lecţii de viaţă
 4. Alternativă la jocurile video

Dacă pentru primele două există relativ multe surse alternative de informaţie, punctul trei este cel pentru care avem cea mai mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. În special a celor care cred ca „Viaţa e ca o tablă de GO” şi nu că tabla de GO este ca o suprafaţă care trebuie dezinfectată şi deparazitată prin sulfatare 🙂

 

Aşadar, cum le foloseşte copiilor GO-ul?

 

1. Determină dezvoltare intelectuală

 • Copilul are mintea în formare si jocul îi oferă mereu noi situaţii la care trebuie să se adapteze, deci se formează noi sinapse.
 • Dezvoltă gândirea analitică, antrenează memoria, stimulează imaginaţia.
 • Practicarea GO-ului stimulează ambele emisfere cerebrale. Necesită în egală măsură imaginaţie şi calcul.
 • Modelează frumos şi armonios personalitatea şi mintea unui copil.
 • Creşte capacitatea de concentrare, atenţia si rezistenţa la efort mental.

 

2. Formează comportamente dezirabile

Stimulează spiritul competitional şi educă în spiritul respectului pentru ceilalţi.

În primul rând, trebuie menţionat echilibrul care se transferă de pe tablă în personalitatea celui ce practică GO-ul. Condiţiile de joc oferite de tabla, de piesele şi de regulile jocului te pun din start în poziţie de şanse egale cu adversarul. Eşti nevoit de la bun început să respecţi drepturile adversarului, iar ca să îl intreci, trebuie să întelegi cum gândeşte şi ce planuri are şi să te pui tot timpul în locul lui. Dacă îl subestimezi, vei pierde. Deci, respectul apare în mod natural.

De asemenea practicarea GO-ului presupune o anumită etichetă, un cod de conduită bazat pe respect faţă de adversar şi pe respectul de sine: respectandu-i pe ceilalţi te respecţi pe tine.

In Asia GO-ul este privit ca o artă. Putem comunica prin GO dar ne putem şi exprima, iar în comunicare este nevoie de bune maniere. Regulile de conduită sunt predate de instructorii de GO şi devin obligatorii pentru elevi.

GO-ul este o artă marţială, solicitând disciplină şi spirit combativ în egală masură. Acestea se potenţează şi se echilibrează reciproc.

 

3. GO-ul este o sursă de lecţii pentru viaţă

 • Nevoia de echilibru în toate acţiunile

Echilibrul între ofensivă (pretenţie) şi defensivă (construcţie şi consolidare):

Pretenţiile fără acoperire conduc la incapacitatea de a le susţine în practică, iar în final nu mai primeşti nimic. Pe cealaltă parte, pretenţii prea mici te conduc către câştiguri insuficiente pentru a câstiga o partidă de GO.
Tradus în exemplu de viaţă: poti sa fii tupeist şi să ai pretenţii la un post foarte bine plătit şi care necesită o anumită pregatire, dar vei fi descoperit pana la urmă şi dat afară. În sens opus, poţi să fii foarte bine pregătit dar dacă nu te promovezi singur nu te va angaja nimeni.

Proverbe:

 • „Să nu te întinzi mai mult decat îţi permite plapuma”
 • „Ce-i prea mult strică”
 • „Ruşinosul se scoală flămând de la masă”
 • Nevoia de constanţă şi perseverenţă

Dacă ai un şir de mai multe mutări bune şi una proastă, cea proastă le anulează pe toate celălalte bune. Trebuie sa fii bun de la început până la sfârşit.
Îi invaţă pe copii să nu lase garda jos şi să nu sărbătorească înainte de vreme. Să nu se lase pe tânjeală, să nu se culce pe o ureche, să nu se culce pe laurii unei victorii încă neobţinute.

Proverbe:

 • „Nu zii hop până nu ai sărit gardul”
 • „Cel ce nu se întoarce din drum ajunge departe”
 • Nevoia de a face lucrurile la timpul lor

Mutările în GO au un rost şi un ritm al lor. Câştigi doar dacă le intuieşti ordinea corectă şi momentul potrivit la care trebuie făcute fiecare dintre ele.
De asemenea GO-ul te învaţă că oportunităţile nu trebuie pierdute. Dacă amâni să acţionezi, peste o mutare este posibil ca oportunitatea să dispară. Realitatea de pe tabla de GO este la fel de fluidă precum contextul social în care se mişcă oamenii.

Proverbe:

 • „Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”
 • „Graba strică treaba”
 • „Bate fierul cât e cald”
 • Lăcomia este contraproductivă

În GO lăcomia se plăteşte rapid şi fără excepţie. Este una dintre cele mai uşor de însuşit lecţii din practicarea GO-ului.

Proverbe:

 • „Lacomul mai mult pierde şi leneşul mai mult aleargă”
 • „Cine îmbraţişează multe, adună puţine”
 • „Cine fuge după doi iepuri nu prinde niciunul”

 

4. GO-ul este o alternativă la jocurile de tactică şi strategie ce pot fi jucate exclusiv pe computer

Satisfacţia obţinută din tactica şi strategia GO-ului, ca artă marţială, poate acoperi nevoia de violenţă a cărei împlinire copiii o găsesc acum în jocurile video.

Despre Cris Bratu:
Coordonator programe pentru diverse organizatii neguvernamentale din Romania. Secretar al Clubului Sportiv de GO din Timisoara incepand cu anul 2001 si membru al Biroului Federatiei Romane de GO din anul 2009. Administrator al site-ului Clubului "Walter Schmidt" si membru constant in echipa de organizare a cupei "Walter Schmidt": http://concurs.gotimisoara.net S-a implicat in derularea mai multor cursuri de initiere in GO pentru copii si tineri si a participat la realizarea a numeroase materiale de promovare a GO-ului in comunitatea locala.