Bună ziua!

În episodul anterior am prezentat un document din anul 1989 în al cărui antet era prezentă denumirea protofederaţiei noastre: “Secţia de GO, Comisia de şah electronic şi jocuri logice din cadrul Federaţiei Română de Şah”.

Scrisoarea pe care v-o aducem astăzi în atenţie este realizată în anul 1985 de către domnul Dumitru Ghiebaura – Nea Titi, pentru colegii de Club – şi este adresată domnului Gheorghe Candea, secretar al Federaţiei Române de Şah la acea vreme, cu solicitarea de a lua în considerare sprijinul pentru înfiinţarea unei Asociaţii Naţionale de GO.

Numele domnului Candea este menţionat ca fiind important pentru oficializarea mişcării GO-ului românesc în perioada pre-revoluţionară şi în Istoria GO-ului Românesc.

„El (n.a.: Parik Stefanov, un foarte bun sahist indragostit de Go) si cu George (n.a.: Stihi) i-au pisat pe aia la cap … pina au acceptat infiintarea acestei sectii de Go, un sprijin serios fiind obtinut din partea D-lui Candea – secretarul Federatiei de Sah la acea vreme.
In fond, sansa noastra fusese faptul ca „Sahul elctronic” (n-am stiut niciodata exact ce insemna asta – probabil … programe pentru calculator) se dezvoltase suficient de mult pe atunci, incit sa fie necesara existenta unui departament separat … Si pentru ca mai existau si presiunile noastre … si pentru ca mai erau si cei de la Bridge … si cei de la Scrabble … Federatia de Sah a hotarit sa faca o sectie de Sah Electronic si Jocuri Logice – cu Sub-Sectiile respective.”
Radu Baciu, în Istoria GO-ului Românesc, capitolul 28, Sub-Sectia de GO.

Nea Titi este persoana care s-a aflat în centrul înfiinţării Cercului de GO din cadrul Casei Tineretului – în paralel mai existau la Timişoara şi alte două cercuri de GO, în campusurile studenţeşti. Actualmente domnia sa este vicepreşedinte al Clubului Sportiv de GO „Walter Schmidt”, continuatoarea Cercului de GO înfiinţat în anul 1983, cu doi ani înaintea acestei scrisori:

„Timişoara, la 22 octombrie 1985

Stimate d-le Candea

Fără pretenţia ineditului, îmi iau permisiunea de a vă comunica faptul că de peste doi ani în Timişoara (şi în alte oraşe din ţară) fiinţează un cerc de GO. Consider că jocul vă este oarecum cunoscut şi renunţ la orice amănunte.

Prin această scrisoare vă transmit rugămintea de a examina posibilitatea înfiinţării unei asociaţii naţionale, eventual afiliată Federaţiei Române de Şah (având în vedere relativa asemănare a GO-ului cu şahul). Ţin să subliniez că afilierea nu implică sprijin material.

Eventuala constituire a Asociaţiei Naţionale de GO ne-ar duce atât legalitatea (pînă în prezent funcţionăm datorită amabilităţii Comitetului Municipal U.T.C. Timişoara care ne-a permis să ne întîlnim o zi pe săptămînă – în fapt cîteva ore – într-o sală a Casei Tineretului) cît şi multiple avantaje, ceea ce ar fi în beneficiul sportului în general şi al GO-ului în special. Îmi permit să vă reamintesc, în sprijinul celor mai sus afirmate, multiplele calităţi formative şi educative pe care GO-ul le induce celor care îl practică.

De asemenea îmi permit să mă refer la câteva avantaje: am putea obţine un spaţiu unde funcţionînd cu un orar adecvat am satisface afluenţa crescîndă de elevi şi studenţi, care nu poti fi încadraţi într-un orar strict, impus de instituţia care ne patronează actualmente (ar practica acest sport în timpul disponibil). Se creează posibilitatea participării la turneele internaţionale organizate în ţările socialiste (unde obţinerea paşapoartelor şi valutei nu ridică probleme deosebite). Am putea organiza turnee de GO (avem promisiuni de sprijin material din partea U.A.S.C. întrucît majoritatea jucătorilor sînt studenţi).

Cu speranţa că prezenta rugăminte şi argumentele vor fi apreciate cu competenţă, vă mulţumesc!

Ghiebaură Dumitru
Secretarul cercului de GO Timişoara”

Fotografia 1:
Nea Titi în prezidiul Openului Timişoara 2002, între domnul Walter Schmidt şi domnul Radu Baciu.

Fotografia 2:
Nea Titi la apogeu de carieră: victorie impotriva lui Park Jin Yeul – 7 Dan PRO (la 6 august 2002 delegaţia coreeana participanta la Congresul European din Zagreb a facut o escala în Timisoara, membrii acesteia oferind două simultane jucătorilor timişoreni de GO).

Fotografia 3:
Nea Titi jucând în Cupa Walter Schmidt 2012

Despre Cris Bratu:
Coordonator programe pentru diverse organizatii neguvernamentale din Romania. Secretar al Clubului Sportiv de GO din Timisoara incepand cu anul 2001 si membru al Biroului Federatiei Romane de GO din anul 2009. Administrator al site-ului Clubului "Walter Schmidt" si membru constant in echipa de organizare a cupei "Walter Schmidt": http://concurs.gotimisoara.net S-a implicat in derularea mai multor cursuri de initiere in GO pentru copii si tineri si a participat la realizarea a numeroase materiale de promovare a GO-ului in comunitatea locala.