După cum poate știți, m-am angajat să ajut la conceperea și redactarea unui proiect dedicat selecției și pregătirii copiilor, în cadrul programului Pierre de Coubertin lansat de MTS.

Printre punctele de atins în proiect există și unul denumit „descrierea federației” (evident pe scurt). Am utilizat diferite materiale redactate anterior de mine, d.na Bara, site-ul CSRB și poate și alții (rămași necunoscuți).

Ceea ce este prezentat mai jos este o propunere, de corectat, completat, de către toți.

Cu mulțumiri,

G.Stihi

SCURTA PREZENTARE A FEDERAŢIEI ROMANE DE GO

F.R.GO reprezintă o ramură sportivă de sine stătătoare, cu un ansamblu de regulamente de joc şi de desfăşurare a concursurilor elaborate, cu organisme Europene şi Internaţionale ce coordonează activitatea. România a fost membru fondator la Congresul de înfiinţare a Federaţiei Internaţionale de GO din 1982.

Go = Baduk = Wei Qi – acelaşi joc, trei nume diferite

Istoria jocului de GO începe acum 4 milenii (2300. î.Hr. – Enciclopedia Britanică) în China, unde jocul este cunoscut sub numele WEI QI. Legenda spune că jocul a fost inventat cu un singur scop: antrenarea minţii, nu tocmai strălucite, a urmaşului la tronul imperial. Jocul era practicat în familiile aristocrate, ca mijloc important de educaţie a copiilor, fiind una din cele nouă activităţi obligatorii (artistice, sportive, filozofice), pe care trebuiau să le studieze şi să le stăpânească.

În secolul al VIII lea jocul trece în Japonia, ţara care a reuşit să-i dea noi dimensiuni, să îl modernizeze, să îl transforme în sport naţional, dar şi în instrument strategic, de management şi marketing. Tot din Japonia, în secolul XX – lea, s-a răspândit jocul în lumea occidentală, ca simbol al culturii lor naţionale.

În Coreea – ţară care este a 7 forţă economică a lumii şi forţa mondială numărul 1 în prezent, din 43 de milioane de locuitori, 10 joacă BADUK (numele corean al GO-ului). Azi sunt peste 6.000 de şcoli de GO, o Universitate şi 2 posturi de televiziune care emit 24 de ore din 24 numai programe de GO.

GO-ului în Europa începe timid după 1600, numai prin descrieri şi cărţi şi de abia în 1880 chimistul german Oskar Korschelt, profesor la Universitatea din Tokyo, scrie un articol foarte documentat ce prezintă detaliat jocul europenilor.

Primul care joacă GO România este domnul dr. Walter Schmidt, în vara anului 1944, la Timişoara. Chiar şi azi el este membru activ al clubului de Go din Timişoara, club care îi poartă numele.

La sfârşitul anului 1982 academicianul Gh. Păun a început publicarea în revista de popularizare “Ştiinţă şi Tehnică” a unei serii de articole de iniţiere în GO. Datorită şi suportului entuziast al directorului revistei (I. Albescu), ciclul de articole a durat neîntrerupt în “Ştiinţă şi Tehnică” pe parcursul anilor 1982 – 1986 şi s-a completat cu articole apărute în revista de largă răspândire “Flacăra – Rebus”, apoi şi în „Viaţa Studenţeasc㔺i concursuri sponsorizate integral de revista “Ştiinţă şi tehnică”. Această iniţiativă a declanşat o mare răspândire a jocului, în special în rândul elevilor şi studenţilor, în toată perioada anilor ’84 -89.

În 1984 apar primele jocuri de GO fabricate în ţară de firma JEGO – RECOOP (director Gh. Feţeanu). Tot cu acest sprijin apare prima carte românească de GO în 1985 – “Iniţiere în GO” (Gh. Păun), apoi în 1986, tot de acelaşi autor – “250 probleme de GO”. După o pauză, apare în 1990 cartea “GO-ul în competiţii”, de Radu Baciu.

Primele concursuri sunt organizate în 1986, apoi se trece la organizarea anuală de turnee, primul Campionat Naţional Individual şi de Echipe, Cupa Romaniei, precum şi la un sistem de clasificare sportivă (în Dan şi kyu). Tot în perioada 1985-1990 se organizează o secţie de GO în cadrul Comisiei de Şah Electronic şi Jocuri Logice a Federaţiei Române de ŞAH. De asemenea, prin iniţiative private, s-a participat din 1987 la Campionatul European şi la Campionatul Mondial. În toată această perioadă activitatea federaţiei a fost popularizată prin intermediul unui Buletin de Informare ce apărea anual.

În primăvara lui 1990 se înfiinţează F.R.GO, recunoscându-se activitatea voluntară desfăşurată anterior.

Cu ocazia Congresului European, desfăşurat la Viena, în iulie 1990, Adunarea Generală a Federaţiei Europene de GO primeşte România ca membru.

Din anul 2005 GO-ul este parte a federaţiei internaţionale „Sporturile minţii”, care în 2008 a organizat şi Jocurile Mondiale ale Sporturilor Minţii.

Activitatea federaţiei a fost îndreptată şi spre organizarea de competiţii europene şi internaţionale prestigioase:

 • 1996 – Primul Campionat European de Juniori, U12, U18, iniţiat la propunerea F.R.GO, Băile Felix;
 • 1998 – Campionatul European Individual, Mamaia;
 • 2004 – Campionatul European de Perechi, Drobeta Turnu Severin;
 • 2005 – Campionatul European de Juniori, U12, U18, Sinaia;
 • 2009 – Campionatul European de Perechi, Piteşti;
 • 2010 – Campionatul European de Juniori, U12, U18, Sibiu; al 6-lea Congres Balcanic de GO, Bucureşti;
 • 2011 – Campionatul European Feminin, Sibiu; Campionatul Mondial de Juniori, Bucureşti

Activitatea federaţiei fiind permanent centrată pe selecţie şi pregătire şi reuşindu-se de asemenea participări aproape la toate competiţiile europene şi internaţionale, nu e de mirare că s-au obţinut şi rezultate remarcabile la competiţiile majore la toate categoriile de vârstă:

 • 1998 – Robert Mateescu câştigă titlul de campion european la seniori;
 • 1999 – echipa României formată din Valentin Gheorghiu, Constantin Ghioc, Lucreţiu Calotă şi Nagy Bella câştigă titlul de vicecampioană europeană;
 • 2001 – perechea Liliana Iacob – Iulian Toma câştigă titlul de vicecampioană europeană;
 • 2002 – perechea Irina Suciu – Mihai Petre Bâscă obţine locul al III-lea la CEP;
 • 2004 – Cătălin Ţăranu devine vicecampion european;
 • 2005 – Mihai Şerban câştigă titlul de campion european de juniori, U12;
 • 2006 – echipa României formată din Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Cornel Burzo şi Lucian Corlan devine campioană europeană;
 • 2007 – Theodor Toma câştigă titlul de campion european de juniori, U12;
 • 2007 – Cristian Pop se clasează pe locul al IV-lea la CM;
 • 2008 – Cătălin Ţăranu câştigă titlul de campion european; Laura Avram obţine locul al III-lea la CEF;
 • 2009 – echipa României formată din Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Dragoş Băjenaru şi Cornel Burzo Lucian Corlan devine campioană europeană; Cătălin Ţăranu devine vicecampion european; perechea Adelina Sora – C.Burzo obţine locul al III-lea la CEP;
 • 2010 – Cătălin Ţăranu ocupă locul III la CE; Alexandru Pitrop devine vicecampion european, iar Silvestru State locul al III-lea la CEJ, U12; Şerban Mihai câştigă titlul de campion european, iar Laura Avram ocupă locul III la CEJ (Cadeţi)
 • 2011 – Cătălin Ţăranu devine vicecampion european; Laura Avram devine vicecampioană europeană, iar Adelina Sora ocupă locul III la CEF; echipa României formată din Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Cornel Burzo şi Ion Florescu devine vicecampioană europeană; Theodor Toma locul al III-lea la CEJ, U16;
 • 2012 – Silvestru State devine vicecampion european de juniori, U12; Alexandru Pitrop locul al III-lea la CEJ, U16;
 • 2013 – Silvestru State devine vicecampion european de juniori, U16;

După cum se vede din enumerarea de mai sus, F.R.GO are rezultate bune atât la nivel de seniori şi senioare, cât şi la nivel de juniori.

Pentru dezvoltarea în continuare a federaţiei este necesară însă o permanentă şi susţinută activitate de selecţie şi pregătire la categoriile mici de vârstă, cu concretizarea evoluţiei prin participarea la concursuri naţionale.

De aceea programul Pierre de Coubertin reprezintă un sprijin deosebit pentru activitatea federaţiei. Cu ajutorul tuturor resurselor umane de care dispunem, federaţia îşi asuma responsabilitatea de transpunere în fapte a acestei generoase iniţiative a Ministerului Tineretului si Sportului.

Despre George Stihi:
De ce îmi place GO-ul GO-ul este un joc determinist strategic cu sumă zero, informaţii perfecte, din aceeaşi clasă ca şahul. Deşi regulile sunt simple, GO-ul este cel mai complex joc din lume, datorită numărului vast de variaţii posibile, mărimea spaţiului de joc şi lipsa de restricţii, permitind exprimarea cea mai apropiată de arta a individualităţii jucătorului. Jocul subliniază importanţa echilibrului pe mai multe niveluri. De fapt, estimările numerice arată că numărul de partide diferite de Go depăşeşte cu mult numărul de atomi din universul cunoscut.