Încă un server de GO online? Da, dar ceva cu totul diferit 🙂

Pentru ultimul articol din 2012 v-am pregătit ceva special: un interviu cu John J. Lee, omul din spatele go9dan.com, un nou server de GO, server care pentru lansare uneşte nume precum Lee Sedol, Lee Changho, Kong Jie, Xie He, Andy Liu şi Cătălin Ţăranu. Cum anume? Prin cele 2 evenimente de lansare:

  1. World GO League Invitational: 10 super-vedete vor juca pentru un fond total de premiere de 100.000 USD: Lee Sedol, Lee Changho, Kong Jie, Xie He, Chen Yaoye, Park Junghwan, Kim Jisuk, Park Younghoon, Fan Tingyu şi Shi Yue.
  2. Lee Sedol Challenge: Andy Liu, Gangsheng Shi şi Cătălin Ţăranu vor disputa o serie de 10 partide contra lui Lee Sedol
go9dan.com

go9dan.com

Să începem!

despreGO.ro: John, de ce ar juca cineva GO pe go9dan.com?
John J. Lee:
Go9dan.com este un site de GO unde se poate juca GO chiar în browser şi care integrează reţelele sociale. Aceasta simplifică modul în care joci GO. În loc să descarci un client pentru a juca, doar te autentifici pe site sau foloseşti aplicaţia de Facebook care va fi lansată recent. Accesul facil va fi în mod special bun pentru jucătorii noi care vor să înveţe să joace GO.

Printre alte lucruri, aş vrea să subliniez două lucruri:

  1. Sistemul nostru integrează un mod automat de învăţare, unde jucătorii mai slabi pot propune partide jucătorilor puternici modificând cantitatea de Aur pe care doresc să o plătească pentru partidă (Aurul este moneda oficială a site-ului go9dan.com folosită pentru a cumpăra diverse servicii). Sistemul face o licitaţie automată în urma căreia un jucător mai puternic cu cel puţin 3 ranguri poate accepta oferta de a juca cu jucătorul mai slab, fiind compensat cu Aur. Este important să joci cu jucători mai puternici pentru a avansa, totuşi jucătorii puternici de obicei nu doresc să îşi petreacă timpul jucând cu cei mai slabi. Şi jucătorii mai puternici pot oferi Aur pentru cei şi mai puternici decât ei. Sistemul nostru automat ar trebui să ajute jucătorii de GO să devină mai puternici.
  2. Sistemul de turnee de GO SNG (SNG – SitNGo este un termen folosit uzual în poker). Jucătorii pot crea turnee SNG de 2, 3, sau 8 jucători jucând pentru Aur. De asemenea, unul dintre lucrurile pentru care poate fi folosit Aurul este pentru a plăti participarea in turneele MCash create de sistem. Câştigătorii sunt plătiţi în MCash, moneda care poate fi ulterior transformată în bani obişnuiţi (suma minimă este de $30 MCash).

De asemenea, vom găzdui multe evenimente deosebite unice pe go9dan.com.

despreGO.ro: Putem deja să începem să jucăm?
John J. Lee:
Go9dan.com poate fi accesat în acest moment în versiunea beta. Este funcţional un set limitat de caracteristici, permiţând utilizatorilor să joace partide pe site. În timpul folosirii versiunii beta îmbunătăţim site-ul pentru a ajunge la nivelul nostru de aşteptare pentru Marea Deschidere planificată în 20 ianuarie 2013.

Limbile chineză şi japoneză nu sunt suportate încă, iar caracteristici ca turneele nu sunt activate. Sistemul complet va fi lansat pe 20 ianuarie, în acel moment site-ul va fi disponibil în limbile engleză, coreeană, chineză şi japoneză, împreună cu setul complet de facilităţi.

despreGO.ro: Sistemul de plăţi pare foarte complicat (Aur, MPuncte, MCash şi aşa mai departe). De ce aţi ales acest sistem în loc de ceva mai simplu de înţeles?
John J. Lee:
Sunt 3 tipuri de membri: Free, Lite şi Full. Diferite tipuri vin cu diferite beneficii, a căror listă poate fi găsită în partea de jos a paginii http://go9dan.com/Home/Shop. Aurul este moneda oficială a site-ului go9dan.com folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, ca de exemplu observarea partidelor de profesionişti în direct, cumpărarea de partide cu jucători puternici, cărţi electronice, lecţii sau achitarea de taxe pentru turneele MCash. Deşi Aurul nu are valoare monetară în afara site-ului go9dan.com, pe site are o valoare reală,

Pentru cei care sunt mai puţin interesaţi în caracteristicile complete şi doar vor să se bucure de site în mod gratuit, MPunctele pot fi folosite pentru a disputa partide. Pot fi pariate pe partide, exact ca şi alte sisteme de puncte de pe alte servere de GO. În momentul deschiderii contului Free, alocăm suficiente MPuncte pentru cei care vor doar să joace partide unul contra celuilalt. După ce le vor consuma pe toate, vor trebui să cumpere MPuncte folosind Aur. Aurul poate fi ori cumpărat ori câştigat.

LBP este un sistem de puncte care urmăreşte performanţa jucătorilor. Nici o acţiune nu este necesară din partea jucătorilor. Vom folosi acest sistem în viitor pentru a crea diverse evenimente, inclusiv turnee pe bază de invitaţie pentru primii X jucători.

MCash reprezintă bani adevăraţi. Jucătorii pot acumula MCash câştigând turnee MCash create de sistem. Când suma acumulată de MCash ajunge la $30, poate fi retrasă în mod real.

Deoarece sunt diferite facilităţi oferite pe site, jucătorii pot alege serviciile pe care le doresc. Diferite tipuri de membri si elemente virtuale servesc unor scopuri diferite. Unora le place carnea, în timp ce altora le-ar putea plăcea fructele de mare şi/sau legumele. Noi le avem pe toate: turnee MCash, turnee organizate de jucători, partide automate de învăţat, lecţii programate individual, evenimente unice (ca de exemplu World GO League sau Sedol Challenge) şi multe altele.

Lee Sedol si John J. Lee

Lee Sedol si John J. Lee

despreGO.ro: Prezintă-ne te rog echipa din spatele go9dan.com.
John J. Lee:
În afară de echipa tehnică, în spatele go9dan.com se află mai mulţi jucători de GO:

Michael J. Simon, director financiar şi şef al operaţiunilor în limba engleză este 5 dan AGA. În trecut a ocupat funcţia de Trezorier al AGA (American GO Association).
John J. Lee, preşedinte este un jucător avid de GO, jucător de poker şi iubitor al sporturilor minţii.
Sedol Lee, director de marketing, jucător profesionist de GO.

În afară de aceştia, mulţi alţi profesionişti, amatori puternici şi oameni din lumea GO-ului ne-au ajutat în diferite faze ale proiectului.

despreGO.ro: go9dan.com se va lansa cu un super eveniment: World GO League Invitational (fond total de premiere $100,000). Cât de dificil este zilele acestea pentru un nou intrat în lumea serverelor de GO să convingă asemenea jucători de prestigiu să se alăture unui turneu?
John J. Lee:
Este extrem de dificil pentru un server de GO să organizeze un eveniment ca go9dan.com WGL. Sunt foarte multe lucruri indirecte care trebuie rezolvate, ca de exemplu permisiunea de la Asociaţiile Naţionale de profil. Dar cel mai important, pentru a aduce super-vedetele GO-ului profesionist mondial să joace într-un asemenea turneu online având identitatea cunoscută este foarte-foarte dificil. Acesta este cel mai probabil motiv pentru care liderii GO-ului online nu au putut organiza un eveniment ca acesta.

Dar este foarte important să aduci evenimente ca acesta într-o comunitate online dacă vrem să promovăm GO-ul global. Partidele se vor juca live pe go9dan.com unde oricine cu un calculator şi un browser de Internet se poate conecta pentru a observa partidele în direct de oriunde din lume. 12 dintre partidele cheie vor fi transmise pe BadukTV avându-l pe Sedol comentator în direct. Îmi place să mă gândesc la el ca la un festival pentru entuziaştii GO-ului din toata lumea. Cred ca un eveniment ca WGL este posibil numai pentru că Sedol este forţa motrice din spatele evenimentului.

WGL este un început. Go9dan.com este primul server non-asiatic (sediul go9dan.com este în SUA) care integrează lumea GO-ului profesionist. Presupunând că go9dan.com va avea o viaţă lungă, vom continua să organizăm diferite evenimente şi vom face tot ce putem pentru a promova GO-ul global, în principal în tările vestice.

despreGO.ro: Nici un jucător japonez în WGL?
John J. Lee:
Din păcate, Japonia ultimilor ani nu are o participare competitivă în evenimentele internaţionale. WGL este o ligă unde 10 super-vedete globale sunt invitate să participe. Este un eveniment individual, nu o competiţie pe ţări. În evenimentul nostru de lansare se află 5 coreeni şi 5 chinezi. Am folosit sistemul mondial de clasare ca bază pentru invitaţiile noastre. Mi-aş dori să găsesc jucători profesionişti japonezi în vârful listei în viitor, astfel încât să îi putem invita la următoarea ediţie a WGL.

despreGO.ro: Conform ultimelor ştiri, Cătălin Ţăranu se va alătura lui Andy Liu şi lui Gansheng Shi într-o serie de 10 partide contra lui Lee Sedol, serie sponsorizată de go9dan.com. Spune-ne mai multe despre acest meci.
John J. Lee:
Promovarea GO-ului în ţările vestice este motivul principal pentru care go9dan.com a fost fondat. Profesioniştii vestici au foarte multe de învăţat jucând împotriva unuia dintre cei mai buni jucători din lume. Online este posibil să creezi o comunitate interactivă în care ţările vestice pot micşora decalajul faţă de ţările asiatice. Este o nouă încercare pentru noi. Sperăm ca seria de 10 partide va îmbogăţii comuniţătile de GO din Europa si America.

Cătălin, Andy şi Ganshen vor forma o echipă care va juca contra lui Sedol într-o serie de 10 partide. Doi dintre ei vor juca 3 partide, iar al treilea va juca 4 partide contra lui Sedol. Ei îşi vor putea alege strategia şi decide cine va juca 4 partide precum şi ordinea. Prima partidă se va juca la paritate. Ori de câte ori diferenţa de scor va atinge cifra 2, handicapul se va schimba conform regulii: paritate -> negru -> negru cu komi inversat 3 puncte -> 2 pietre. Poate să meargă în ambele sensuri, deci tehnic Sedol ar putea juca cu negrul împotriva echipei. Seria va începe după deschiderea oficială (data exactă va fi anunţată pe site în viitorul apropiat) şi se va disputa aproximativ în ritmul de o partidă pe săptămână. Timpul de bază va fi de 20 de minute, cu 30 de secunde byo-yomi.

Suntem deschişi sugestiilor şi ideilor venite din partea jucătorilor de GO în ceea ce priveşte promovarea GO-ului în vest. De exemplu, plănuim acum o ligă pentru jucătorii de top europeni şi americani. Vom continua să evaluăm diferite idei referitoare la îmbunătăţirea comunităţilor vestice de GO şi vom implementa ceea ce vom crede că va fi adecvat pentru promovarea GO-ului.

despreGO.ro: Cititorii despreGO.ro nu sunt familiarizaţi cu jucătorii americani, spune-ne mai multe despre tine.
John J. Lee:
Unii dintre cititori sunt în lumea GO-ului de destul de mult pentru a mă cunoaşte. Am început să joc GO în Chicago la vârsta de 12 ani, în 1988. După un an am ajuns la rangul de 6 Dan. În 1989 am petrecut cele 3 luni de vară studiind GO în Coreea ca yunguseng. Am câştigat US Open în 1993 şi North American Ing Cup în 1994. În 1995 am jucat la European Ing Cup în Amsterdam, mulţumită invitaţiei EGF. În 1996 am stat 4 luni ca insei în Japonia. După întoarcerea din Japonia, am început o carieră în afaceri şi în mod natural m-am îndepărtat de lumea GO-ului. Dar în 2003, după ce am câştigat calificările americane pentru Cupa Fujitsu, am ajuns între primii 16 jucători de la Cupa Fujitsu ca reprezentant al Americii de Nord. Sunt căsătorit şi am 2 fete, Rachel şi Roslyn.

Am început go9dan.com împreună cu Sedol din dragostea şi pasiunea mea faţă de joc. Cred că GO-ul este cel mai mare joc inventat în întreaga istorie a umanităţii. GO-ul este mai mult decât un joc. Este un sport în zilele nostre, dar în plus sunt aşa de multe aspecte artistice, filozofice, psihologice şi matematice în joc încât un singur termen nu este suficient pentru a descrie ce este GO-ul.

Am vrut să lucrez în promovarea GO-ului global înainte de a deveni prea bătrân. Scopul meu este de a ajuta comunitatea jucătorilor de GO să atingă marea masă în vest şi sper să văd ţări europene şi americane excelând în GO şi devenind competitive cu ţările asiatice la nivel profesionist.

despreGO.ro: John, îţi mulţumesc pentru răbdarea avută cu acest interviu şi sper să ne întâlnim cât de curând pe go9dan.com!

Despre Constantin Ghioc:
Jucator de GO din anul 1984, format in Bucuresti, arbitru din 1991, instructor din 1995, rang actual 5 Dan. Presedinte al Clubului Sportiv de GO 361. Castigator al Cupei Romaniei 1995, Campion National la Echipe 2007 si 2008, Vice-campion european la Echipe 1999, Campion National de Veterani 2014. Rezultate sportive complete: http://www.361.ro/constantin-ghioc/