După cum multă lume ştie deja, F.R.GO a câştigat un proiect denumit „GO – Minte sănătoasă într-un corp sănătos” finanţat de către Ministerul Tineretului şi Sportului din venituri proprii – provenite din accizele pe tutun şi alcool – în cadrul programului Pierre de Coubertin.

Scopul principal al proiectului era lărgirea bazei de selecţie a loturilor naţionale printr-o selecţie mai profundă şi o pregătire aprofundată începând de la vârste mai mici. Ca scopuri secundare adiacente aveam:

 • creşterea competenţei de selecţie şi pregătire a instructorilor de GO;
 • atragerea spre practicarea jocului a persoanelor cu disabilităţi (motorii, auditive).

Al 2-lea obiectiv secundar a fost introdus la solicitarea MTS, care a introdus punctaj suplimentar pentru aceasta.

Obiectivele proiectului erau:

 • Descoperirea unor copii cu calităţi intelectuale deosebite şi care denotă în acelaşi timp perseverenţă şi dedicaţie la adresa efortului necesar învăţării GO-ului;
 • Popularizarea jocului de GO în medii cât mai diverse prin evidenţierea beneficiarilor indirecţi: copiii şi familia lor; şcoala.
 • Creşterea competenţei de predare a instructorilor.

Localităţile identificate de federaţie ca potenţiale beneficiare (în funcţie de existenţa potenţialului uman – copii, profesori/ instructori şi instituţii care îşi vor aduce aportul la asigurarea desfăşurării proiectului) sunt: Bucureşti, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Craiova, Drobeta -Turnu Severin, Galaţi, Giarmata, Oradea.

Pe parcursul verii s-au desfăşurat activităţi de popularizare şi iniţiere, în toate din localităţile de mai sus, cu ajutorul instructorilor voluntari, şi s-au iniţiat acţiuni de pregătire a proiectului pe baza unor parteneriate de colaborare cu şcoli sau clase interesate. Scopul urmărit era ca ulterior GO-ul să fie predat ca disciplină opţională la o întreagă clasă sau extracuricular după ore la cei interesaţi. În funcţie de marimea localităţii grupele de iniţiere au fost de la 10 la 30 de copiii, iar sesiunile s-au desfăşurat odată sau de 2 ori pe săptămână.

Cei mai mulţi copii au participat la Palatul Copiilor – Bistriţa, peste 130 (instructor Virtic Teodor), la Oradea peste 70 de copii din diverse şcoli şi licee, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Liceul Teoretic Aurel Lazăr şi Liceul Teoretic German Friederich Schiller (instructor Vasile Bunea), la Drobeta Turnu Severin prin intermediul a două şcoli generale (Ş.G.Nr. 1 Dimitrie Grecescu şi Ş.G.Nr. 14) şi a Universităţii din Craiova (Filiala Turnu Severin) au participat un număr de aproximativ 70 de copii (instructori – George Bordea, Daescu Marcel), la Brăila – 48 de copii, la Giarmata (judetul Timiş) la Sc. Gimnaziala din localitate, sub conducerea prof. Gabriel Ciora au fost incluşi in programul de initiere circa 40 de elevi şi la Galaţi – 36 copii (instructori – Toma Iulian, Codrin Vasiloanca).

De asemenea, în afară de popularizare în şcolile din localităţile vizate, au fost desfăşurate acţiuni şi în şcoli generale din zone adiacente rurale în județul Brăila – Școala Gimnazială a comunei Lanurile, cu o participare de 32 de copii (instructor Codrin Vasiloanca).

La Clubul Sportiv de Go din Botosani (instructor Pitrop Neculai) activitatea de predare a jocului de GO se desfăşoară în doua locaţii: la biblioteca judeţeană, în cadrul programului de voluntariat iniţiat de bibliotecă (deja în al treilea an consecutiv) şi la Gradiniţa nr. 6 cu program prelungit – pentru al patrulea an consecutiv. În total circa 30 de participanţi.

În totalitate, în această perioadă au fost peste 500 de participanţi din care s-a făcut o preselecţie de 250 de copiii.

Odată cu aprobarea proiectului pe data de 25.09 a început etapa I a acestuia şi s-a trecut la repartiţia materialelor de GO din proiect:

Club

Manuale

Seturi iniţiere

Tablă demonstraţii

Palatul Copiilor Bistriţa

50

50

1

Atari Brăila

50

50

1

C.S. Botoşani

30

30

C.S. Sprâncenatu Drobeta

30

30

1

Millenium Giarmata

30

30

1

Sănătatea Bucuresti

30

30

Go Vest Oradea

30

30

1

Total

250

250

5

Manualul de iniţiere în GO la avut ca autor pe I.Florescu. Materialele au fost furnizate de Vasile Bunea din Oradea.

 • Seturi de iniţiere – table 9 x 9 şi piese de GO;
 • Table normale 19 x 19 şi piese de GO;
 • Table de demonstraţii.

Formal această etapă s-a terminat la data de 30 octombrie, iar la sfârşitul etapei s-a presupus că făcut încă o selectie pe plan local, mai strictă. Astfel s-a obtinut un lot de de circa 30 de copiii de perspectivă.

Din păcate pentru noi, derularea părţii administrative a etapei din vară a licitaţiei a lăsat mult de dorit, aşa că una din etape, cea care trebuia să se deruleze între 31 august şi 8 septembrie, a fost mult decalată.

Etapa a 2-a a proiectului a constat într-o pregătire centralizată la Complexul Sportiv Izvorul Mureşului, între 31 octormbrie şi 8 noiembrie ce a inclus lecţii şi comentarii ale unor partide la tabla de demonstraţii şi partide de antrenament susţinute de către Cătălin Ţăranu.

Etapa a 3-a a proiectului a constat dintr-un concurs naţional de echipe de cite 3 copii la Complexul Sportiv Naţional „Poiana Braşov”. Concursul s-a desfăşurat după regulamentul specific al Campionatului National de Echipe – Seniori.

Echipele câştigătoare au fost:

 • LOC 1 cu 9 victorii MISEMI 361 – Şc.Gen.179 Bucureşti compusă din State Sebastian, Nitu Marian, Alexandrescu Mihnea;
 • LOC 2 cu 8 victorii FORŢA GO-ULUI – Palatul Copiilor Bistriţa compusă din Misca Matei, Hordoan Andrei, Sotropa Rafael;
 • LOC 3 cu 7 victorii SITEA 361 – Şc.Gen.179 Bucureşti compusă din State Silvestru, Dogaru Alexandru Teodor, Pascu Ana;
 • LOC 4 cu 6 victorii GO 55 – Palatul Copiilor Bistriţa compusă din Moldovan Andrei, Morar Tudor, Sotropa Marian.

De asemenea a fost premiată cea mai tânără echipă – TIGRII DROBETA – compusă din Morcoase Tiberiu Mihai, Vochescu Alexandra, Bailisteanu Andrei Alexandru şi cel mai tânăr participant – Vochescu Alexandra (7 ani) şi au fost menţionaţi jucătorii ce au obţinut 9, 8 şi 7 victorii.

Sperăm că acest proiect a avut impactul scontat asupra grupului ţintă şi a beneficiarilor:

 • vor creste rezultatele şcolare a sportivilor;
 • va creşte gradul de acceptare a practicării jocului de către părinţi;
 • se va produce o mai eficientă popularizare a jocului în rândul tinerilor prin intermediul jucătorilor în şcoala de care aparţin şi a părinţilor acestora.
Despre George Stihi:
De ce îmi place GO-ul GO-ul este un joc determinist strategic cu sumă zero, informaţii perfecte, din aceeaşi clasă ca şahul. Deşi regulile sunt simple, GO-ul este cel mai complex joc din lume, datorită numărului vast de variaţii posibile, mărimea spaţiului de joc şi lipsa de restricţii, permitind exprimarea cea mai apropiată de arta a individualităţii jucătorului. Jocul subliniază importanţa echilibrului pe mai multe niveluri. De fapt, estimările numerice arată că numărul de partide diferite de Go depăşeşte cu mult numărul de atomi din universul cunoscut.