Sub supraveghere :-)

Sub supraveghere 🙂

În perioada 31 ianuarie – 4 februarie am avut un cantonament al juniorilor, iar în perioada 18 – 20 februarie se va desfășura un al doilea cantonament, din nou rezervat loturilor de juniori. Lecțiile din cantonamentul recent încheiat au fost susținute de Cătălin Țăranu 5 dan pro, Președintele Federației Române de GO. Cătălin a avut amabilitatea de a ne transmite câteva dintre gândurile sale referitoare la aceste activități.

Cătălin Țăranu:

Fiind singurul instructor care a mers la toate cantonamentele organizate de FRGO de la alegeri încoace, de asemenea fiind foarte implicat sufletește în activitatea federației cât și în activitățile cu copii, am niste remarci de făcut:

  1. Deși am insistat destul de mult pe subiect, nu avem nici până azi un regulament de funcționare al loturilor naționale prin care sportivii să își cunoască drepturile dar și îndatoririle.
  2. Nu se face niciodată la timp un calendar al cantonamentelor, separat de cel de competiții. Lipsing planning-ul de început de an ne trezim tot timpul că anunțurile sunt făcute prea târziu și nu stim ce buget avem.
  3. Am făcut eu însumi un chestionar adresat părinților, instructorilor și copiilor dar nu am primit nici un feed-back, ceea ce denotă o atmosferă generală de indolență, mergem la cantonament doar dacă suntem mânați de la spate, nu am simțit interes real pentru îmbunătățirea situației.
  4. Bugetul anual pentru cantonamente de aproximativ 2000 euro permite organizarea a maxim două cantonamente plătite de FRGO, nici acelea măcar în totalitate.
  5. Inițiativa de cantonament online, pe care în continuare o consider o idee foarte bună, a eșuat după o perioadă foarte scurtă de activitate.
  6. Avem o generație de copii talentați de care ar trebui să avem mai multă grijă.

Cauzele pentru ce am enumerat mai sus sunt multiple, nu vreau să dau vina pe nimeni, aș vrea doar să reamintesc celor care prin poziția lor au îndatorirea să se implice să ia lucrurile mai în serios.

Secretarul FRGO, antrenorul federal, comisia de juniori (Mihai Serban), instructorii, părinții, copiii. Din păcate senzația mea este că fiecare așteaptă ca altul să facă ceva, este foarte puțină inițiativă.

Aș spune și două cuvinte despre cantonamentul de la Brașov, care mi s-a părut excelent atât din punct de vedere al condițiilor cât și ca activitate și implicarea copiilor. Lecțiile ținute alternativ de mine si Mirel acolo cred că au fost foarte utile și am simțit o creștere simțitoare în tăria de joc la mulți dintre copiii participanți. A fost de lăudat rezistența și răbdarea copiilor care au avut un program de studiu foarte intens și totuși nu s-au plâns (decât o dată, au făcut grevă pentru că erau prea obosiți :-)).

La București au reușit să vină mult mai puțini copii deoarece nu am avut fonduri să plătim costurile de deplasare, iar anunțul a fost din nou făcut foarte târziu. Antrenamentul fiind făcut special pentru cei care vor participa cu șanse bune la CE de la Brno, am ținut lecțiile la un nivel destul de ridicat. M-a uimit totuși că ceilalți copii, mai mici și ca vârstă și ca rang, au asistat răbdători acolo deși probabil că înțelegeau destul de puțin. Cei patru cu nivel mai ridicat: Alex Nae, Alex Iacob, Silvestru și Rares au fost foarte implicați în lecții și cred că au ajuns deja la un nivel la care ne pot face surprize plăcute la Campionatele Europene.

Aș vrea să-i multumesc lui Iulian Dragomir pentru generozitatea cu care ne-a pus spațiul la dispoziție.

Ca și concluzie, cred că avem speranțe mari anul acesta pentru locuri pe podium la Brno. Mi se pare regretabil că unii din copiii talentați pe care i-am văzut foarte implicați la cantonamentele din anii trecuți (cum ar fi Diana Mastan) au încetat să mai vină în ultima vreme. Sper să fie ceva temporar.

Vreau să urez success tuturor participanților de la Campionatul European de Juniori de la Brno și sper să-i vedem luptându-se la București în august cu cei mai buni copii la Go din lume.

Despre Constantin Ghioc:
Jucator de GO din anul 1984, format in Bucuresti, arbitru din 1991, instructor din 1995, rang actual 5 Dan. Presedinte al Clubului Sportiv de GO 361. Castigator al Cupei Romaniei 1995, Campion National la Echipe 2007 si 2008, Vice-campion european la Echipe 1999, Campion National de Veterani 2014. Rezultate sportive complete: http://www.361.ro/constantin-ghioc/