Articole cu eticheta revista

Cum a reînceput DespreGo

Într-un weekend pe la jumătatea lunii iunie Şerban Mihai, Raul (pe care unii dintre voi s-ar putea să-l mai ţineţi minte) şi cu mine, fiind toţi trei întâmplător în trecere prin Bistriţa, am ieşit să ne amintim de trecut şi să sărbătorim prezentul. Ne cunoaştem din clasele primare, fiindcă toţi trei am început să jucăm go în aceeaşi perioadă. Raul şi cu mine suntem din aceeaşi generaţie şi acum mai bine de 10 ani ne întâlneam şi ne luptam la fiecare concurs de go pentru juniori. Între timp Raul a renunţat să mai joace, dar această întâlnire ne-a amintit de ce am jucat şi de ce vrem să jucăm în continuare go (şi Raul a promis că o să revină la concursuri 🙂 ).

În următoarele zile m-am gândit la influenţa majoră pe care go-ul a avut-o asupra vieţii mele şi de vorbele domnului profesor Vîrtic, care mi-a spus că la un moment dat trebuie să şi dai înapoi o parte din ceea ce ai primit în viaţă. Observând în ultimii câţiva ani că uneori entuziasmul când vine vorba de go la noi în ţară este poate mai scăzut decât în alte perioade, ceea ce cred eu că e normal, fiindcă orice ciclu normal are suişuri şi coborâşuri, mi-a venit ideea după întâlnirea de care am pomenit mai sus să încerc, dacă nu sunt prea optimistă, să ajut puţin la urcarea pantei. M-am gândit să fac asta prin publicarea constantă a unor articole care au ca tematică go-ul şi prin încurajarea altora să facă acelaşi lucru, pe site-ul acesta.

DespreGo a fost timp de patru ani un site care datorită lui Titi şi a colaboratorilor lui mi-a făcut mie, şi cu siguranţă şi altora, zilele mai frumoase. Recunosc că meciurile jucate de profesionişti, pe care sunt sigură că Mihai Lita le alegea cu mare grijă, nu reprezentau pentru mine un interes aparte (fiindcă niciodată nu am reuşit să găsesc plăcerea în studierea jocurilor profesioniştilor sau în studierea cărţilor de go – recunosc că la viaţa mea toate paginile de cărţi pe care le-am citi s-ar acumula cam într-o jumătate de carte, poate una întreagă, cu indulgenţă – asta poate fiindcă eu cred că tot timpul am asociat go-ul cu interacţiunea faţă în faţă dintre oameni şi de asta nici nu îmi place să joc pe calculator), dar pe oricare alt articol scris de Titi sau de colaboratorii lui îl citeam cu mare entuziasm. DespreGo reuşea să umple un gol pe care toţi îl simţeam atunci când nu reuşeam să mergem la concursuri atât de des pe cât ne-am fi dorit şi atunci când ne-am fi dorit să ajungem şi noi să participăm la un campionat mondial, la care Popic şi Cornel, dar şi juniorii, reuşeau constant să facă câte o surpriză prin rezultatele lor, rezulate care ne făceau şi pe noi fericiţi.

Am simţit nevoia de mai mult timp să scriu despre diferite teme legate de go care mă interesează şi să încerc, de asemenea, să mă informez şi mai mult despre tot ceea ce ţine de go. Îi mulţumesc lui Titi pentru că mi-a dat permisiunea să folosesc site-ul lui, DespreGo, ca, printre altele, să prezint rezultatele de la concursuri şi ca să îmi expun părerile şi gândurile despre go şi, sper eu, a multor altora dintre noi. Sper, deşi când mă entuziasmez devin uneori prea visătoare, că prin articolele pe care plănuiesc să le scriu şi pe care sper că le vor scrie şi alţii ne vom aminti de bucuria pe care o simţim când jucăm go, când participăm la concursuri, când ne întâlnim cu alţi jucători de go. Şi ce mi se pare mie interesant e că foarte multe lucruri se schimbă în viaţă, dar go-ul pare să rămână oricâţi ani trec o constantă în viaţa noastră, ceva la care cu gândul sau cu toată concentrarea (pe care reuşim să o adunăm în faţa adversarului şi în faţa tablei) ne întoarcem cu drag.

Vă invit cu această ocazie să citiţi articolele care se vor posta de acum încolo constant şi să scrieţi şi voi pe teme legate de go, fie că sunt impresii de la concursuri, fie că sunt păreri legate jocuri de profesionişti, fie că sunt recenzii de cărţi de go sau altele :-).

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

ProGo 21

Cu o lună întîrziere faţă de data programată iată că apare şi ultimul număr al Progo la care promisesem că voi pune umărul. Revista poate fi găsită ca de obicei în arhiva păstrată pe situl Asociaţiei de Go Brăila, sau descărcată direct de unde este stocată.

ProGo 21

ProGo 21

Din cuprins:

 • Goul în cărţi şi film: – Split infinity – Stăpînii războiului
 • Goul are efecte benefice asupra creierului?
 • Ştiaţi că
 • Viorel Ichim un român în China
 • Yong Peng, Un chinez în România
 • Trofeul Radu Baciu Etapa Alba Iulia
 • Trofeul Radu Baciu etapa Sibiu
 • 2% ? sau 20%?
 • Goul in Olanda
 • A închiria sau a nu închiria?
 • Dicţionar Japonez Român litera M
 • Go Artistic

Mulţumesc celor ce m-au ajutat, Marc, care a trecut nu mai puţin de 8 ori peste textul pe care mi l-a trimis, Octavian Marcu pentru corespondenţa de la Sibiu, lui Peng şi lui Viorel pentru interviuri, şi lui Kiru pentru poze şi corectură.

În acest moment nimeni nu se mai ocupă de viitoarele ediţii aşa că nu se ştie cînd va apărea numărul următor. Responsabilitatea revine tătucului Kiru, care încă îşi revine după întîlnirea cu Jack Sparrow. Se mai poate spera pe colaborarea sporadică a unora dintre veterani, precum Vlad Gabriel, pentru seria sa de articole, din partea mea pentru încă vreo zece litere cîte mai sînt din dicţionarul de termeni, şi pe ajutorul colaboratorilor mai proaspeţi precum Octavian, care nu cred că va refuza solicitările, precum şi promiţătoarea colaborare a lui Sebastian Ilie. Deci cei interesaţi să preia ştafeta sînt aşteptaţi cu entuziasm.

Urez succes posibilei viitoare echipe.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Suji, numarul 5

Suji 5

Suji 5

La începutul lunii aprilie a apărut numărul 5 al revistei Suji.

Cea mai mare parte a revistei este dedicată Cupei Shusaku de la Tg. Mureş. Articolul de fond este intitulat „Shusaku Cup 2011”, semnat de Stjepan Lukac, redactor-şef al revistei şi participant la concurs (2 kyu, 3 victorii, locul 53). În acelaşi articol puteţi „admira” şi o serie de fotografii @despreGO.ro 🙂

Revista continuă cu analiza partidei dintre ocupanţii primelor 2 locuri de la Cupa Shusaku, Cho Seok-Bin şi Hwan In-Seong, comentată chiar de câştigător.

Ce mai găsim în revistă?

 • Fundamentals in Go, part 2: Studying properly
 • Tsumego

Puteţi descărca revista de pe site-ul revistei.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Lecturi suplimentare

Vă amintiţi de şcoală? De lecturile suplimentare? Azi vin şi eu cu o scurtă listă de articole care trebuie citite.

Să încep cu ce este mai uşor: cu 3 ani întârziere apare şi numărul 4 al revistei Suji (5MB, format PDF). Vă recomand comentariul partidei dintre Mirel Florescu şi Cornel Burzo, disputate la Iaşi în Romanian Masters 2010 (de departe cel mai bun articol din revistă).

După ce v-aţi delectat cu comentariile lui Mirel, puteţi citi 2 analize semnate In-seong Hwang 7D, publicate pe wbaduk.com. In-seong Hwang analizează rezultatele comparate a 4 jucători europeni de 6 dan (Pal Balogh, Ondrej Silt, Csaba Mero şi Cornel Burzo), 4 jucători europeni de 7 dan (Cătălin Ţăranu, Alexander Dinerchtein, Ilja Shikshin şi Cristian Pop) şi 4 jucători coreeni de 7 dan (In-seong Hwang, Seok-bin Cho, Chi-min Oh şi Seul-ki Hong). Concluziile comparaţiei? Le găsiţi aici şi aici 🙂

Lectură plăcută!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Pro Go 19

Pro Go 19

Pro Go 19

Poate fi descărcat de la locul ştiut pe situl Asociaţiei Brăilene de Go, sau pentru rapiditate prin link direct.

Din cuprins:

Zboară sau crapă

DGS românesc

De pe la Finală

Cupa Ambasadorului 2010

Pagini de istorie a Goului Britanic

Principiile în Go partea a treia, tenuki

Goul în cărţi şi filme

 • Internaţionala
 • Ariciul

Dicţionar de termeni japonezi H, I

Go Artistic

Mulţumesc colaboratorilor Titi şi Kiru.

Termen pentru expediere colaborări pentru numărul următor, 15 Februarie 2011.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...