Articole cu eticheta Lectii

Curs de GO pentru incepatori la Ceainaria Tabiet

Ceainaria Tabiet

Ceainaria Tabiet

Ceainăria Tabiet din Bucureşti organizează în perioada 26 ianuarie – 16 martie 2013 un Curs de GO pentru începători. Cursul va fi susţinut de către Cătălin Ţăranu 5 dan pro şi se adresează începătorilor de toate vârstele.

Printre temele care vor fi predate la curs se numără:

  • învăţarea şi aprofundarea regulamentului
  • tehnici de capturare
  • viaţă şi moarte
  • primii paşi în tactică şi strategie
  • deschiderea partidei
  • mijlocul partidei
  • finalul partidei

Pentru detalii complete şi înscrieri puteţi accesa pagina dedicată cursului pe site-ul ceainăriei Tabiet.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

Sfarsit de serie


Viorel Ichim

Viorel Ichim

Nu cred ca exista nimeni din comunitatea jucatorilor de GO care sa nu fii auzit macar o data de lectiile lui Wang Yuan traduse de Viorel Ichim. Acum cateva luni, cititorii despreGO.ro au putut lectura un scurt interviu luat lui Viorel exact pe acest subiect.

Orice inceput are si un sfarsit. Am ajuns la sfarsitul seriei.

In toate lunile acestea, pare paradoxal, dar Viorel a invatat mai mult chineza (declaratia ii apartine). Intr-un mesaj pe lista rgo, Viorel a aruncat o undita 🙂

Viorel Ichim: Consider ca Go este un joc pe care n-ai cum sa-l inveti singur. Sa ajungi singur danist citind carti sau privind materiale ca cel tradus de mine este cam greu daca nu imposibil. Trebuie sa fi avut pe cineva care sa-ti arate calea, sa-ti zica greselile pe care le faci in timp ce esti convins ca asa ar trebui jucat. Ai nevoie de un indrumator, si nu ducem lipsa de ei in comunitate.

Personal n-am avut pana acum un indrumator in go, exceptand mici sfaturi ocazionale primite pe la concursurile mai mari. Voi cauta unul sau mai multi, pentru ca deh, ce maestru si-ar dori un discipol de 50 de ani ca mine, nu? Poate ca unii din profesorii (sau jucatorii) nostri si-ar permite o lectie pe luna cu mine.

Mesajele de multumire au sosit pe rgo, le puteti lasa si aici, dar nu uitati sa folositi si site-ul specializat in multumiri: Viorel Ichim si Lectii video Wang Yuan.

In final, multumirile mele merg tot catre Wang Yuan si Viorel Ichim 🙂

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Cu Viorel Ichim despre lectiile chinezesti

Viorel Ichim

Viorel Ichim

despreGO.ro: Viorel, pentru inceput, prezinta-ne o scurta autobiografie.

Viorel Ichim: Am sa ma limitez la GO si chineza.  Am stat in China vreo 7 ani cumulat, avand varsta intre 3 si 14 ani. Varsta m-a ajutat sa prind usor limba chineza, dar mi-a limitat mult vocabularul.  Prin ’91, adica dupa alti 15 ani in care n-am avut contact cu chinezi, m-am trezit ca vorbesc foarte corect, dar nu stiu multe cuvinte.

Prin ’73-’74 am vazut un joc de GO, am intrebat un profesor cum se joaca, mi-a aratat, dar nu m-a convins. Am invatat sah chinezesc, mult mai popular la ei. Mai tarziu prin anii ’80 stiu ca asteptam o revista si o cumparam pentru pagina de go. Pana prin ’90 am jucat mult, dar n-am crescut deloc, din lipsa unui indrumator si a unor parteneri mai puternici. Cam dupa 2006 am inceput sa intru pe net si asa am regasit go-ul. Intre 2002 si 2005 am fost coleg cu Peng Yong in aceeasi firma la Orastie si n-am stiut ca avem o pasiune comuna. Ce surpriza am avut amandoi dupa vreo 2 ani cand m-a vizitat si a vazut ca am un set  de go!

despreGO.ro: In ultima perioada, cand spui Viorel Ichim, imediat te gandesti la lectiile video cu Wang Yuan. Cum ai ajuns la ideea de a traduce aceste lectii?

Viorel Ichim: De lectii am aflat prin toamna lui 2009. Crescusem intr-un an de la 15 la 8k si l-am „prins” pe Peng, hotarat sa-l ard. Rezultatul a fost pe dos. Atunci mi-a zis de lectii, cat de bine i-au prins lui si unde le gasesc. Tot cam pe-atunci ma gandeam sa fac si eu ceva pentu comunitate, urmand exemplul unora dintre noi. Ma gandeam sa caut niste copii sa-i invat, totusi eram demoralizat de esecul  avut cu ai mei. Am zis ca daca as traduce lectiile alea poate ar fi la fel de util.

despreGO.ro: Poate chiar mult mai util 🙂 Cat de complicat este sa traduci un episod?

Viorel Ichim: A fost o aventura sa-mi strang uneltele, programele. Program de descarcare, altul de conversie, program de editare , program de scris subtitrare si ultima chestie – de transfer. Asta a fost inceputul.  Primele lectii au fost si cele mai grele. O lectie o fac cam asa: ascult 4-6 secunde, scriu o linie in romana in programul de subtitrare, din nou 4-6 secunde, si tot asa. Ies aproximativ 350 de linii, lucrare care imi ia vreo 8-10 ore. De ce imi ia atat de mult? Wang Yuan mai foloseste expresii complicate, cuvinte neuzuale pe care nu le stiu, cuvinte tehnice; asa ca iau dictionarul, intru pe net, dau telefoane etc. Reiau de la inceput, sincronizez fiecare linie cu vorbitorul. Pe alocuri mai fac cate o corectie de traducere daca nu se intelege bine ce am tradus. Chestia asta imi mai ia vreo 2-3 ore. La sfarsit deschid o bere si ma uit la lectia aia o data. Asta imi mai ia jumatate de ora. 

despreGO.ro: Ce ai invatat traducand lectiile?

Viorel Ichim: Am invatat chineza. Vad altfel jocul, vad altfel partide intre jucatori tari, probabil am crescut un pic. Acum insa vreau sa ma tin de treaba asta, sper sa reusesc sa o termin. O sa reiau lectiile cu tabla in fata dupa ce termin de tradus cursul. Atunci poate o sa invat si GO :-).

despreGO.ro: Pentru invatat GO iti recomand lectiile lui Wang Yuan, traduse de Viorel Ichim 🙂 Viorel, multumesc in primul rand pentru munca de traducere, mi se pare foarte importanta pentru noi. Si iti multumesc si pentru timpul consumat cu interviul 🙂

Daca ati ratat vreun episod din lectiile lui Wang Yuan, traduse de Viorel Ichim, le puteti descarca de pe site-ul Asociatiei Judetene de GO Braila. Daca tot ajungeti pe acel site, puteti lasa o bila alba si pentru Viorel 🙂

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (16 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Despre initiere

Wang Yuan

Wang Yuan

Recent s-au intamplat 2 lucruri distincte si fara legatura aparenta intre ele:

  1. Revenind din China, reprezentantul nostru la Campionatul Modial de GO pentru Amatori, Lucian Corlan, mi-a adus o cantitate impresionanta de materiale video in limba chineza. Pentru acest lucru, vreau sa ii multumesc si pe aceasta cale.
  2. Paralel cu turneul final „Cupa Romaniei 2010” disputat la Pitesti, s-a tinut un curs de instructori de go, curs la care mi-as fi dorit sa particip, dar la care n-am putut ajunge.

Printre materialele video primite se afla si un curs de 4 lectii (de cate 1 ora) de initiere in GO sustinut de acelasi Wang Yuan. Un material didactic deosebit. O abordare prin care nu numai ca vrea sa-i initieze pe cei interesati, dar vrea sa-i duca direct pe un palier mai ridicat. Ideea transmisa este ca GO-ul este un joc simplu, daca ti-e clar ce urmaresti, sari etapele in care multi intarzie pana isi clarifica unele elemente fundamentale.

Materialul respectiv mi s-a parut o provocare. Mi-a placut mult, nu stiu insa ce efect a avut la ei, in China. Pe mine m-a convins, ar trebui sa fie accesibil celor interesati de la noi. Mi-am propus sa-l traduc cat pot de repede, voi avea un raspuns privind valoarea lui in primul rand de la cei pe care am incercat in timp sa-i initiez, dar i-am pierdut pe drum, probabil din lipsa de experienta didactica si nivelului meu de joc.

Pe masura ce voi completa materialele respective cu subtirarea, le voi transmite lui Mirel, coordonatorul instructorilor nostri, precum si celor interesati de metoda de predare a lui Wang, sau celor interesati sa le distribuie mai departe.

O idee: Cele 4 lectii ar putea fi puse pe un CD impreuna cu o introducere in format video de 5-10 min, care sa prezinte go-ul romanesc – istorie, rezultate, competitii, jucatori, pagini web, etc. Poate avem printre noi pe cineva dispus sa faca asta. Ar avea timp 2 luni. Anyone for go?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 vot(uri), media: 4,60 din 5)
Se încarcă...