Articole cu eticheta interviu

Interviu: John J. Lee despre go9dan.com, Lee Sedol si Catalin Taranu

Încă un server de GO online? Da, dar ceva cu totul diferit 🙂

Pentru ultimul articol din 2012 v-am pregătit ceva special: un interviu cu John J. Lee, omul din spatele go9dan.com, un nou server de GO, server care pentru lansare uneşte nume precum Lee Sedol, Lee Changho, Kong Jie, Xie He, Andy Liu şi Cătălin Ţăranu. Cum anume? Prin cele 2 evenimente de lansare:

  1. World GO League Invitational: 10 super-vedete vor juca pentru un fond total de premiere de 100.000 USD: Lee Sedol, Lee Changho, Kong Jie, Xie He, Chen Yaoye, Park Junghwan, Kim Jisuk, Park Younghoon, Fan Tingyu şi Shi Yue.
  2. Lee Sedol Challenge: Andy Liu, Gangsheng Shi şi Cătălin Ţăranu vor disputa o serie de 10 partide contra lui Lee Sedol
go9dan.com

go9dan.com

Să începem!

despreGO.ro: John, de ce ar juca cineva GO pe go9dan.com?
John J. Lee:
Go9dan.com este un site de GO unde se poate juca GO chiar în browser şi care integrează reţelele sociale. Aceasta simplifică modul în care joci GO. În loc să descarci un client pentru a juca, doar te autentifici pe site sau foloseşti aplicaţia de Facebook care va fi lansată recent. Accesul facil va fi în mod special bun pentru jucătorii noi care vor să înveţe să joace GO.

Printre alte lucruri, aş vrea să subliniez două lucruri:

  1. Sistemul nostru integrează un mod automat de învăţare, unde jucătorii mai slabi pot propune partide jucătorilor puternici modificând cantitatea de Aur pe care doresc să o plătească pentru partidă (Aurul este moneda oficială a site-ului go9dan.com folosită pentru a cumpăra diverse servicii). Sistemul face o licitaţie automată în urma căreia un jucător mai puternic cu cel puţin 3 ranguri poate accepta oferta de a juca cu jucătorul mai slab, fiind compensat cu Aur. Este important să joci cu jucători mai puternici pentru a avansa, totuşi jucătorii puternici de obicei nu doresc să îşi petreacă timpul jucând cu cei mai slabi. Şi jucătorii mai puternici pot oferi Aur pentru cei şi mai puternici decât ei. Sistemul nostru automat ar trebui să ajute jucătorii de GO să devină mai puternici.
  2. Sistemul de turnee de GO SNG (SNG – SitNGo este un termen folosit uzual în poker). Jucătorii pot crea turnee SNG de 2, 3, sau 8 jucători jucând pentru Aur. De asemenea, unul dintre lucrurile pentru care poate fi folosit Aurul este pentru a plăti participarea in turneele MCash create de sistem. Câştigătorii sunt plătiţi în MCash, moneda care poate fi ulterior transformată în bani obişnuiţi (suma minimă este de $30 MCash).

De asemenea, vom găzdui multe evenimente deosebite unice pe go9dan.com.

despreGO.ro: Putem deja să începem să jucăm?
John J. Lee:
Go9dan.com poate fi accesat în acest moment în versiunea beta. Este funcţional un set limitat de caracteristici, permiţând utilizatorilor să joace partide pe site. În timpul folosirii versiunii beta îmbunătăţim site-ul pentru a ajunge la nivelul nostru de aşteptare pentru Marea Deschidere planificată în 20 ianuarie 2013.

Limbile chineză şi japoneză nu sunt suportate încă, iar caracteristici ca turneele nu sunt activate. Sistemul complet va fi lansat pe 20 ianuarie, în acel moment site-ul va fi disponibil în limbile engleză, coreeană, chineză şi japoneză, împreună cu setul complet de facilităţi.

despreGO.ro: Sistemul de plăţi pare foarte complicat (Aur, MPuncte, MCash şi aşa mai departe). De ce aţi ales acest sistem în loc de ceva mai simplu de înţeles?
John J. Lee:
Sunt 3 tipuri de membri: Free, Lite şi Full. Diferite tipuri vin cu diferite beneficii, a căror listă poate fi găsită în partea de jos a paginii http://go9dan.com/Home/Shop. Aurul este moneda oficială a site-ului go9dan.com folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, ca de exemplu observarea partidelor de profesionişti în direct, cumpărarea de partide cu jucători puternici, cărţi electronice, lecţii sau achitarea de taxe pentru turneele MCash. Deşi Aurul nu are valoare monetară în afara site-ului go9dan.com, pe site are o valoare reală,

Pentru cei care sunt mai puţin interesaţi în caracteristicile complete şi doar vor să se bucure de site în mod gratuit, MPunctele pot fi folosite pentru a disputa partide. Pot fi pariate pe partide, exact ca şi alte sisteme de puncte de pe alte servere de GO. În momentul deschiderii contului Free, alocăm suficiente MPuncte pentru cei care vor doar să joace partide unul contra celuilalt. După ce le vor consuma pe toate, vor trebui să cumpere MPuncte folosind Aur. Aurul poate fi ori cumpărat ori câştigat.

LBP este un sistem de puncte care urmăreşte performanţa jucătorilor. Nici o acţiune nu este necesară din partea jucătorilor. Vom folosi acest sistem în viitor pentru a crea diverse evenimente, inclusiv turnee pe bază de invitaţie pentru primii X jucători.

MCash reprezintă bani adevăraţi. Jucătorii pot acumula MCash câştigând turnee MCash create de sistem. Când suma acumulată de MCash ajunge la $30, poate fi retrasă în mod real.

Deoarece sunt diferite facilităţi oferite pe site, jucătorii pot alege serviciile pe care le doresc. Diferite tipuri de membri si elemente virtuale servesc unor scopuri diferite. Unora le place carnea, în timp ce altora le-ar putea plăcea fructele de mare şi/sau legumele. Noi le avem pe toate: turnee MCash, turnee organizate de jucători, partide automate de învăţat, lecţii programate individual, evenimente unice (ca de exemplu World GO League sau Sedol Challenge) şi multe altele.

Lee Sedol si John J. Lee

Lee Sedol si John J. Lee

despreGO.ro: Prezintă-ne te rog echipa din spatele go9dan.com.
John J. Lee:
În afară de echipa tehnică, în spatele go9dan.com se află mai mulţi jucători de GO:

Michael J. Simon, director financiar şi şef al operaţiunilor în limba engleză este 5 dan AGA. În trecut a ocupat funcţia de Trezorier al AGA (American GO Association).
John J. Lee, preşedinte este un jucător avid de GO, jucător de poker şi iubitor al sporturilor minţii.
Sedol Lee, director de marketing, jucător profesionist de GO.

În afară de aceştia, mulţi alţi profesionişti, amatori puternici şi oameni din lumea GO-ului ne-au ajutat în diferite faze ale proiectului.

despreGO.ro: go9dan.com se va lansa cu un super eveniment: World GO League Invitational (fond total de premiere $100,000). Cât de dificil este zilele acestea pentru un nou intrat în lumea serverelor de GO să convingă asemenea jucători de prestigiu să se alăture unui turneu?
John J. Lee:
Este extrem de dificil pentru un server de GO să organizeze un eveniment ca go9dan.com WGL. Sunt foarte multe lucruri indirecte care trebuie rezolvate, ca de exemplu permisiunea de la Asociaţiile Naţionale de profil. Dar cel mai important, pentru a aduce super-vedetele GO-ului profesionist mondial să joace într-un asemenea turneu online având identitatea cunoscută este foarte-foarte dificil. Acesta este cel mai probabil motiv pentru care liderii GO-ului online nu au putut organiza un eveniment ca acesta.

Dar este foarte important să aduci evenimente ca acesta într-o comunitate online dacă vrem să promovăm GO-ul global. Partidele se vor juca live pe go9dan.com unde oricine cu un calculator şi un browser de Internet se poate conecta pentru a observa partidele în direct de oriunde din lume. 12 dintre partidele cheie vor fi transmise pe BadukTV avându-l pe Sedol comentator în direct. Îmi place să mă gândesc la el ca la un festival pentru entuziaştii GO-ului din toata lumea. Cred ca un eveniment ca WGL este posibil numai pentru că Sedol este forţa motrice din spatele evenimentului.

WGL este un început. Go9dan.com este primul server non-asiatic (sediul go9dan.com este în SUA) care integrează lumea GO-ului profesionist. Presupunând că go9dan.com va avea o viaţă lungă, vom continua să organizăm diferite evenimente şi vom face tot ce putem pentru a promova GO-ul global, în principal în tările vestice.

despreGO.ro: Nici un jucător japonez în WGL?
John J. Lee:
Din păcate, Japonia ultimilor ani nu are o participare competitivă în evenimentele internaţionale. WGL este o ligă unde 10 super-vedete globale sunt invitate să participe. Este un eveniment individual, nu o competiţie pe ţări. În evenimentul nostru de lansare se află 5 coreeni şi 5 chinezi. Am folosit sistemul mondial de clasare ca bază pentru invitaţiile noastre. Mi-aş dori să găsesc jucători profesionişti japonezi în vârful listei în viitor, astfel încât să îi putem invita la următoarea ediţie a WGL.

despreGO.ro: Conform ultimelor ştiri, Cătălin Ţăranu se va alătura lui Andy Liu şi lui Gansheng Shi într-o serie de 10 partide contra lui Lee Sedol, serie sponsorizată de go9dan.com. Spune-ne mai multe despre acest meci.
John J. Lee:
Promovarea GO-ului în ţările vestice este motivul principal pentru care go9dan.com a fost fondat. Profesioniştii vestici au foarte multe de învăţat jucând împotriva unuia dintre cei mai buni jucători din lume. Online este posibil să creezi o comunitate interactivă în care ţările vestice pot micşora decalajul faţă de ţările asiatice. Este o nouă încercare pentru noi. Sperăm ca seria de 10 partide va îmbogăţii comuniţătile de GO din Europa si America.

Cătălin, Andy şi Ganshen vor forma o echipă care va juca contra lui Sedol într-o serie de 10 partide. Doi dintre ei vor juca 3 partide, iar al treilea va juca 4 partide contra lui Sedol. Ei îşi vor putea alege strategia şi decide cine va juca 4 partide precum şi ordinea. Prima partidă se va juca la paritate. Ori de câte ori diferenţa de scor va atinge cifra 2, handicapul se va schimba conform regulii: paritate -> negru -> negru cu komi inversat 3 puncte -> 2 pietre. Poate să meargă în ambele sensuri, deci tehnic Sedol ar putea juca cu negrul împotriva echipei. Seria va începe după deschiderea oficială (data exactă va fi anunţată pe site în viitorul apropiat) şi se va disputa aproximativ în ritmul de o partidă pe săptămână. Timpul de bază va fi de 20 de minute, cu 30 de secunde byo-yomi.

Suntem deschişi sugestiilor şi ideilor venite din partea jucătorilor de GO în ceea ce priveşte promovarea GO-ului în vest. De exemplu, plănuim acum o ligă pentru jucătorii de top europeni şi americani. Vom continua să evaluăm diferite idei referitoare la îmbunătăţirea comunităţilor vestice de GO şi vom implementa ceea ce vom crede că va fi adecvat pentru promovarea GO-ului.

despreGO.ro: Cititorii despreGO.ro nu sunt familiarizaţi cu jucătorii americani, spune-ne mai multe despre tine.
John J. Lee:
Unii dintre cititori sunt în lumea GO-ului de destul de mult pentru a mă cunoaşte. Am început să joc GO în Chicago la vârsta de 12 ani, în 1988. După un an am ajuns la rangul de 6 Dan. În 1989 am petrecut cele 3 luni de vară studiind GO în Coreea ca yunguseng. Am câştigat US Open în 1993 şi North American Ing Cup în 1994. În 1995 am jucat la European Ing Cup în Amsterdam, mulţumită invitaţiei EGF. În 1996 am stat 4 luni ca insei în Japonia. După întoarcerea din Japonia, am început o carieră în afaceri şi în mod natural m-am îndepărtat de lumea GO-ului. Dar în 2003, după ce am câştigat calificările americane pentru Cupa Fujitsu, am ajuns între primii 16 jucători de la Cupa Fujitsu ca reprezentant al Americii de Nord. Sunt căsătorit şi am 2 fete, Rachel şi Roslyn.

Am început go9dan.com împreună cu Sedol din dragostea şi pasiunea mea faţă de joc. Cred că GO-ul este cel mai mare joc inventat în întreaga istorie a umanităţii. GO-ul este mai mult decât un joc. Este un sport în zilele nostre, dar în plus sunt aşa de multe aspecte artistice, filozofice, psihologice şi matematice în joc încât un singur termen nu este suficient pentru a descrie ce este GO-ul.

Am vrut să lucrez în promovarea GO-ului global înainte de a deveni prea bătrân. Scopul meu este de a ajuta comunitatea jucătorilor de GO să atingă marea masă în vest şi sper să văd ţări europene şi americane excelând în GO şi devenind competitive cu ţările asiatice la nivel profesionist.

despreGO.ro: John, îţi mulţumesc pentru răbdarea avută cu acest interviu şi sper să ne întâlnim cât de curând pe go9dan.com!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Interviu: file de istorie cu Walter Schmidt

Ediţia 2012 a Cupei Walter Schmidt a fost una specială pentru mine, am avut ocazia să petrec aproape o oră stând de vorba cu Domnul Walter Schmidt, cel care este recunoscut în mod unanim ca primul jucător de GO din România. Despre ce am discutat puteţi citi în rândurile următoare.

Vreau să mulţumesc în mod special celor care au făcut posibil acest interviu, atât la nivel de idei cât şi la nivel logistic: Cristi Bratu, Cristi Neanu şi Titi Ghiebaură.

despreGO.ro: Domnule Schmidt, cum aţi descoperit jocul de GO?
Walter Schmidt:
Jocul de GO l-am descoperit cu totul întâmplător, în anul 1944, pe când aveam 15 ani. Un prieten ne-a chemat în locuinţa sa, găsise de la alţii un joc necunoscut si vroia să vedem dacă ne descurcăm. Într-adevăr a fost un joc de GO, însă nu din Japonia şi nu cu pietre tradiţionale, ci a fost o simplă tablă cu pietrele făcute din carton. Norocul nostru a fost că am găsit şi o mică descriere făcută de un autor cunoscut în literatura de GO: Bruno Rueger care a locuit la Dresda, în Germania, şi care a scris 4 broşuri de popularizare. Erau 30-40 de pagini, regulile cele mai importante şi o partidă. Împreună cu fratele meu şi cu câţiva prieteni ne-am chinuit şi am încercat să jucăm. Între timp am reuşit să facem rost şi de celelalte broşuri din seria respectivă, am mers înainte, am jucat aşa cum ne-am priceput.

Walter Schmidt

Walter Schmidt

despreGO.ro: Cum aţi luat contact cu jucătorii de GO din străinătate?
Walter Schmidt:
După cel de-al doilea război mondial, a fost un pas important când în revista „Pentru pace”, editată atunci în toate limbile de circulaţie internaţională, am dat de un articol despre GO semnat de acelaşi Bruno Rueger. Am găsit adresa lui, într-adevăr el a mai locuit în Dresda, unde stătuse şi înainte de război. I-am scris, şi el mi-a mijlocit relaţii cu jucători de GO din Austria şi Iugoslavia de atunci. Aşa am ajuns în contact cu jucători din străinatate.

despreGO.ro: Cam prin ce perioadă?
Walter Schmidt:
Asta a fost prin anii 1956-1957. De atunci am început relaţiile cu jucătorii străini. Însă vă daţi seama, atunci singura posibilitate era să joci prin corespondenţă şi o scrisoare făcea 7 până la 10 zile.

despreGO.ro: Câte partide jucaţi simultan prin corespondenţă?
Walter Schmidt:
Am jucat cu un jucător din Munchen (Germania) câţiva ani şi am terminat 3 partide. Jucam multe partide simultan, nu merita să trimiţi o carte poştală sau o scrisoare pentru numai o partidă. Era un timp mult prea lung.

despreGO.ro: Aţi avut probleme cu cenzura din cauza corespondenţei?
Walter Schmidt:
Nu pot să vă spun ceva precis, însă, din când în când s-au pierdut nişte scrisori. Cunoscând situaţia de atunci, de fiecare dată când am scris o scrisoare sau când am scris o carte poştala, totdeauna m-am gândit: ce ar spune cineva care citeşte cu un anumit scop? De aceea am şi explicat totdeauna că aici sunt mutările unei partide de GO şi nu am trimis numai literele şi numerele. În principiu, n-am primit paşaport, cu câteva excepţii. În 1964 am primit un paşaport pentru Austria, am fost la invitaţia unui jucător care era atunci un jurnalist cunoscut, Alfred Nimmerrichter. El avea multe relaţii în GO şi datorită meseriei sale. În 1969 am avut o invitaţie la Ljubljana la Campionatul European, ca invitat. Am avut mare noroc şi după aceia s-a terminat. N-am mai primit paşaport.

Însă, ceea ce vreau sa adaug: eu sunt acum dintre puţinii oameni în viaţă care i-au cunoscut personal pe unii dintre pionerii GO-ului din Europa. L-am cunoscut personal pe Bruno Rueger, am fost în Republica Federală a Germaniei, am vorbit cu el. Atunci în 1972 era tare în vârstă şi nu prea şi-a mai adus aminte că pe vremuri am purtat corespondenţă cu el. L-am cunoscut şi pe căpitanul Ervin Fink, care a fost iniţiatorul GO-ului în Iugoslavia. I-am cunoscut şi pe unii dintre preşedinţii Federaţiei Europene de GO: Albert Schilp din Olanda şi Karl-Ernst Paech din Germania.

despreGO.ro: Dar pe românii care au contribuit semnificativ la istoria GO-ului în România, cum i-aţi întâlnit?
Walter Schmidt:
Prin anii ’70 am auzit că este şi un cerc de GO la Bucureşti. Un prieten de-al nostru, care a fost şi el jucător, a dat de Radu Baciu. Radu Baciu a fost în legătură cu Gheorghe Păun şi au dorit să ne întâlnim. Într-adevăr ei au venit la Timişoara, Radu Baciu şi un jucător chinez care atunci a studiat la Bucureşti, Zhang Haitao, care de fapt a fost norocul bucureştenilor, fiindcă au avut un jucător de câţiva dan care a făcut un antrenament în toată regula cu cei de acolo, ajutându-i să progreseze destul de repede.

Ceea ce a fost interesant, când au venit la Timişoara au crezut că aici sunt nişte jucători care au învăţat între ei, din cărţi, din corespondenţă, nu au jucat niciodată pe tablă cu alţi jucători. Prima partidă am jucat-o eu cu Haitao şi s-a întâmplat o minune, am câştigat partida. Într-adevăr a fost o minune, pentru că după aceia am mai avut ocazia să joc cu Haitao şi nu am mai câştigat niciodată. Singura partida câştigată în faţa lui a fost şi prima jucată. După aceia cu Radu Baciu nu am câştigat.

Cu domnul Păun m-am întâlnit de multe ori, fiindcă datorită profesiei mele trebuia să mă deplasez din când în când la Bucureşti. Am profitat de ocazie şi, dacă a fost posibil, am avut o întâlnire cu domnul Păun şi am vorbit foarte mult. El a avut un orizont deosebit, ştia multe, avea relaţii atunci, a fost ceva deosebit pentru mine, am învăţat foarte mult de la el.

George Stihi si Walter Schmidt

George Stihi si Walter Schmidt

Cu George Stihi m-am întâlnit la Campionatul Naţional din Cluj 1986, la 3 zile după Cernobâl. Îmi aduc aminte că în tren au venit baieţii cu un radio şi au spus: „Vai ce s-a întâmplat, am auzit că s-a întâmplat o catastrofă la Cernobâl în Uniunea Sovietică”. Nici nu ne-am dat seama ce înseamnă toate acestea. Am jucat, campionatul s-a derulat în mod obişnuit, nu a fost nici o piedică, nu ne-am dat seama de seriozitatea situaţiei. De fapt în primele zile s-au ştiut foarte puţine, nici în Europa nu prea s-a ştiut, până când a ieşit la iveală ce s-a întâmplat şi campionatul era gata. Acolo am jucat cu George Stihi, ne-am întâlnit şi ne-am simpatizat. Ne-am mai întâlnit însă foarte rar, dar ne aducem aminte de o întâlnire şi prietenie placută. Pentru mine a fost ceva deosebit să-l văd aici, fiindcă nici nu m-am gândit că îl mai văd o dată.

despreGO.ro: Şi eu mă bucur că am reuşit să îl aducem până aici 🙂
Walter Schmidt:
Şi dacă la anul mai reuşiţi o dată, faceţi ce trebuie.

despreGO.ro: Încercăm! Cât de dificil v-a fost sa promovaţi ca jucător, mulţi ani neavând pe nimeni mai tare de la care să puteţi învăţa?
Walter Schmidt:
Nu pot spune că mi-a fost greu. Am jucat întotdeauna de plăcere. Încetul cu încetul am progresat. Nu am făcut un efort deosebit, a fost natural. Pe undeva, ca un joc.

despreGO.ro: Ce părere aveţi despre colegii Dumneavoastră de la Timişoara, cum continuă munca Dumneavoastră?
Walter Schmidt:
Aici trebuie să spun că eu de fapt am contribuit destul de puţin la ceea ce s-a realizat aici la Timişoara. Însă au fost nişte băieţi foarte inimoşi, care fără a avea avantaje personale, numai din dragoste pentru joc, nişte idealişti, cei 3 pe care îi aveţi acolo la organizatori. S-au ţinut de treabă, au organizat totul, au organizat o arhivă, au organizat concursuri şi aşa mai departe. Faptul că este la Timişoara un club de GO care funcţionează şi este în stare să organizeze evenimente de felul acesta se datorează în primul rând acestor persoane. Sper că vor avea urmaşi şi vor avea încă câţiva ani de putere pentru a organiza mai departe. Ceea ce am putut eu să fac a fost să le dau nişte reviste pe care le-am primit de la Asociaţia Japoneză de GO, fiindcă jucătorul din Austria mi-a uşurat legătura cu jucătorii din Japonia, şi ei mi-au trimis timp de vreo 10 ani revista lor în limba engleză, GO Review. Pentru noi a fost un material deosebit de valoros. Câţiva ani de GO Review sunt aici la clubul nostru. Şi mai am multe, o să le dau lor, reviste de GO din Germania, Iugoslavia, Olanda, am o grămadă de reviste, însă vechi, din anii ’50-’60-’70.

despreGO.ro: O arhivă impresionantă! Ştiu că aţi fost preocupat de aspecte teoretice ale jocului de GO. Spuneţi-ne ceva mai multe despre aceste preocupări.
Walter Schmidt:
Jocul de GO a avut o evoluţie istorică, eu o ştiu pe cea din Go Review. În primii ani au publicat multe despre istoria jocului. M-am străduit să caut pe undeva o formă ideală a acestui joc. Forma ideală pentru mine înseamnă să dai jocului, regulilor, felului cum se joacă, o formă simplă cu un minim de reguli. Acest lucru l-am făcut, am acasă o versiune de reguli unde prin definiţii şi principii se pot deduce toate cazurile speciale care există în GO.

Altă problemă pentru mine a fost komi-ul. Este ceva specific pentru GO, nu există în alte jocuri similare. Se datorează faptului că la GO rezultatul se poate afişa prin numere, şi nu simplu prin câştig, pierdere sau remiză. Din acest punct de vedere, GO-ul este un joc ideal. Printr-o singură partidă poţi să creezi condiţii echitabile pentru cei 2 jucători. În niciun alt joc nu se poate, fiindcă totdeauna se trage la sorţi şi dacă ai prima mutare este un avantaj, acest avantaj neputând fi compensat. La şah s-a dat o figură, dar la GO se poate cuantifica direct. Însă din aceste principii trebuie să rezulte că există şi posibilitatea de remiză. Fiindcă dacă amândoi joacă la fel de bine trebuie să rezulte o remiză. Dacă ai un komi fracţionar, unul a fost avantajat prin noroc.

M-am ocupat să apreciez cam care este valoarea unei mutări. Valoarea unei mutări este cam de 10 puncte. Komi este jumătate din valoare. Prima mutare se împarte în două. Am auzit că în ultimii ani komi-ul a fost mărit, la 6,5 chiar la 7,5 puncte. Nu cunosc bazele acestei decizii, dar cunoscând felul în care se juca GO în trecut, în anii ’50-’60, pentru acea perioadă un komi de 4,5 sau 5,5 puncte era destul de potrivit. Dacă avem un komi potrivit, jocul are condiţii echitabile de la început, dacă joci multe partide cam jumătate trebuie câştigate de alb şi cealaltă jumătate de către negru. Dacă nu este aşa, atunci trebuie umblat la modificarea komi-ului. Acum însă s-ar putea să se joace altfel.

După nişte considerente teoretice, ar trebui prima mutare pusă întotdeauna în centru.

despreGO.ro: Conform deschiderii pe care o foloseaţi Dumneavoastră foarte des.
Walter Schmidt:
Da. Trebuie mutat în centru, pentru că acest punct este singurul care nu are simetrice pe tablă. Dacă se joacă pe table mai mici, cu atât mai mult trebuie jucat în centru.

Pe baza tot a acestor reguli centralizate am jucat şi GO în 3. Pe tabla obişnuită, cu pietre de 3 culori. Am jucat şi cu un englez aflat în vizită în România. Foarte interesant: dacă joci în 3 e cu totul altfel. În mod normal, ceea ce câştigi tu este în dezavantajul celuilalt. Tu împarţi totul în 2. Dacă în schimb împarţi totul în 3, este mult mai complicat. Ceea ce este avantaj pentru tine, ar putea fi dezavantajos pentru unul şi chiar avantajos pentru al 3-lea jucător. Şi atunci apare un spirit de joc cu totul diferit. Trebuie să joci altfel.

despreGO.ro: Cum aţi rezolvat problema komi-ului în 3?
Walter Schmidt:
N-am jucat cu komi. Nici nu contează. În 3 ai posibilităţi de coaliţie care rezolvă komi. Dacă unul este prea tare, ceilalţi 2 vor juca astfel încât să joace cumva într-o coaliţie tacită, până când îl aduc pe celalalt într-o situaţie în care el este aşa de sărac încât se aliază cu unul din ceilalţi 2 şi este un fel de echilibru. Încercaţi să jucaţi, are nişte urmări practice deosebite, fiindcă lumea este obişnuită să se gândească la jocul în 2, în care eu câştig şi celălalt pierde.

despreGO.ro: Este un pic mai social jocul în 3.
Walter Schmidt:
Da, este mai social. Ar exista şi variante de joc în 5, dar deja este mult prea complicat. Probabil am avea nevoie şi de table mărite.

despreGO.ro: Domnule Schmidt, vă mulţumesc pentru amabilitatea cu care aţi acceptat să îmi acordaţi acest interviu şi pentru timpul petrecut împreună. Vă urez sănătate şi să ne vedem la cât mai multe concursuri în Timişoara!

În final, pentru a demonstra că unele dintre ideile Domnului Schmidt încă au ecouri în GO-ul românesc, vă invit să urmăriţi partida din runda I a Cupei Walter Schmidt 2011, dintre Mihai Liţă şi Dusan Mitic.

Mihai Liţă 2d – Dusan Mitic 6d 0-1 (SGF)

[sgf theme=”compact-inline” class=”aligncenter”]

(;FF[4]GM[1]SZ[19]

EV[Cupa Walter Schmidt]
RO[1]
PB[Dusan Mitic]
BR[6d]
PW[Lita Mihai]
WR[2d]
KM[6.5]
DT[2012-05-05]
PC[Timisoara]
RE[B+R]

;B[pd];W[jj];B[pq];W[cq];B[dd];W[cf];B[fc];W[dj];B[dp];W[cp]
;B[do];W[er];B[gp];W[fp];B[fo];W[fq];B[gn];W[ho];B[go];W[po]
;B[qo];W[qn];B[qp];W[qf];B[nd];W[pn];B[nq];W[pj];B[co];W[en]
;B[eo];W[dm];B[hq];W[bo];B[bn];W[bp];B[cm];W[lc];B[ic];W[of]
;B[me];W[oc];B[od];W[nc];B[pc];W[kd];B[re];W[rf];B[kb];W[md]
;B[nf];W[og];B[le];W[je];B[lb];W[mb];B[mh];W[jb];B[jc];W[kc]
;B[ib];W[bd];B[jf];W[if];B[ie];W[jg];B[kf];W[he];B[id];W[cc]
;B[mn];W[ko];B[ol];W[pl];B[ok];W[pk];B[bj];W[mo];B[no];W[nn]
;B[np];W[nm];B[mm];W[ml];B[km];W[lm];B[ln];W[kn];B[ll];W[lo]
;B[lm];W[jm];B[jl];W[lk];B[kl];W[im];B[il];W[hm];B[nl];W[hl]
;B[ik];W[om];B[mk];W[hk];B[ij];W[hj];B[ii];W[bk];B[ck];W[cj]
;B[bl];W[bi];B[ak];W[ig];B[hi];W[gi];B[gh];W[fh];B[gg];W[gf]
;B[fi];W[gj];B[fg];W[ee];B[dc];W[gc];B[gd];W[hd];B[hc];W[gb]
;B[fd];W[ff];B[eh];W[eg];B[dg];W[ef];B[hg];W[hf];B[ek];W[fk]
;B[ej];W[iq];B[ir];W[el];B[gm];W[fl];B[dk];W[ip];B[jr])
[/sgf]

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Talmes-balmes

De fiecare dată când plec în concediu, ştiu că la întoarcere voi avea o groază de restanţe. De data aceasta nu am plecat în concediu, ci la Timişoara, şi restanţele nu sunt la servici, ci aici pe despreGO, e un fel de Radio Teheran aici :-). Să începem!

Marele Premiu Radu Baciu Sibiu

Sorin Pădurariu ne invită în perioada 26-27 mai 2012 la Sibiu pentru a 3-a etapă a celei de-a 3-a ediţii a Marelui Premiu Radu Baciu. Concursul se va desfăşura la Casa Elimheim din Cisnădioara, la 11 km. de centrul Sibiului.

Pentru detalii suplimentare şi înscrieri accesaţi pagina dedicată de pe site-ul Go Vest.

Cupa Iaşului

Clubul de GO din Iaşi ne invită în perioada 31 august – 2 septembrie 2012 la Iaşi pentru cea de-a 3-a ediţie a Cupei Iaşului. Concursul se va desfăşura într-o locaţie nouă, Casa Stundenţilor, în apropierea Universităţii şi a parcului Copou.

Aşa cum ne-au obişnuit deja, organizatorii au un buget generos pentru premii, atât pentru grupa de top (variind de la 150 Euro pentru locul 5 până la premiul cel mare de 750 Euro), cât şi pentru celelalte grupe sau pentru număr de victorii (începând cu 25 Euro pentru 4 victorii).

Detalii complete găsiţi pe pagina concursului.

Timişoara

Cam acestea au fost restanţele mari din ultima perioadă. Acoperirea Cupei Walter Schmidt 2012 de la Timişoara nu s-a terminat, materialele sunt încă în faza de prelucrare, le voi publica pe măsură ce ajung într-un stadiu corespunzător.

Un asemenea material este un interviu acordat de Domnul Walter Schmidt la sfârşitul concursului din acest an. Printre altele am discutat despre GO-ul din Timişoara anilor ’50-’60 şi despre întâlnirile Domnului Schmidt cu alte persoane marcante ale GO-ului românesc şi internaţional. De asemenea, am abordat şi câteva dintre aspectele teoriei jocului de GO, teorie de care Domnul Schmidt a fost extrem de pasionat.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

De vorba cu George Chirila despre culisele Cupei Ambasadorului Japoniei 2011

George

George

despreGO.ro: Cum e acum, sunteţi mai relaxaţi?
George Chirilă:
O parte din echipă, cea care a susţinut efectiv evenimentul la locaţie, e mai relaxată, însă cele 5 persoane care ne-am implicat în toate aspectele organizării (eu, Gabriela Coman, Andreea Pîrvu, Mihaela Gradinariu şi Camelia Başta) avem de făcut extrem de multe rapoarte către Ambasada Japoniei, de scris şi de dus personal multe mesaje de mulţumire instituţiilor oficiale, de returnat diverse obiecte împrumutate, de trimis rezultate, etc. Personal mi-am propus ca cel mai târziu săptămâna viitoare să ne întâlnim (toată echipa) şi să facem un bilanţ cu ce a mers bine şi ce poate nu a fost chiar aşa de bine pentru că abia acum avem timp să comunicăm mai normal şi abia acum avem timpul necesar să ne mulţumim unii altora pentru sprijin.

despreGO.ro: Cum a fost cu emoţiile?
George Chirilă:
Nu ştiu cum s-au simţit Gabi şi Andreea – ele categoric au părut mai volubile – dar eu nu am realizat câte emoţii am până când nu a trebuit efectiv să urc pe scenă pentru deschidere. Toţi am avut emoţii, mai ales datorită prezenţei Ambasadei Japoniei – şi abia acum am înţeles prin ce furci caudine trece Cătălin dincolo de responsabilităţile faţă de participanţii la concurs, având de a face şi cu protocolul pe care îl presupune un parteneriat cu instituţiile oficiale precum Ambasada Japoniei sau MECTS.

Andreea şi Gabriela

Andreea şi Gabriela

despreGO.ro: Ce a scârtâit la această ediţie a Cupei?
George Chirilă:
A fost extrem de greu să construim o echipă cu sarcini precise în doar 3-4 săptămâni – poziţie nefericită în care am ajuns datorită faptului că Ambasada Japoniei a împins data evenimentului cu două luni mai devreme (noi neştiind decât cu 2 zile înainte de concurs că de fapt ni se făcea astfel onoarea de a începe o Lună dedicată Japoniei tocmai cu noi, cu marea comunitate a jucătorilor de GO din România). Fără Andreea, Gabi şi Mihaela probabil că m-aş mai fi învârtit o perioadă în cerc… În plus, eu nu le-am văzut pe ele în poziţii de „subordonare” sau „asistente” – deşi titlul de director mi-a revenit mie – ci de persoane cu putere de decizie şi cu responsabilităţi egale mie.

A fost extrem de greu faptul că neavând experienţă ca Director de Turneu nici unul dintre noi, nu eram constienţi că există o listă de priorităţi şi aici am primit un ajutor nesperat de la Camelia, care a acceptat să intre în echipă cu doar două săptămâni înainte de eveniment.

A fost extrem de stresant şi faptul că a trebuit să schimbăm locaţia, faptul că Ambasada trebuia să ne aprobe alegerea după ce ne-am sfătuit cu Cătălin, faptul că am fost presaţi de restricţiile de buget, faptul că aparatura (de la transmisia pe KGS şi până la conectarea imprimantei la laptopul arbitrului) ne-a pus probleme în prima zi, etc. Sunt convins că după ce stăm şi facem un bilanţ cu toţi cei implicaţi vom afla ce alte lucruri nu au mers din punctul lor de vedere.

despreGO.ro: Şi ce a mers strălucitor la Cupă?
George Chirilă:
Ca echipă, ce considerăm că a mers strălucitor este faptul că E.S. Domnul Ambasador Natsuo Amemiya a plecat extrem de încântat de locaţie şi de atmosfera din acest an, lucru repetat de Domnul Nobumitsu Takamatsu duminică de câteva ori.

A fost iarăşi minunat că Ambasada a dorit să se treacă pentru prima data ca organizator principal pe afiş alături de FRGo şi Asociaţia Saijo, deşi acest lucru ne-a panicat un pic acum 2 săptămâni şi a crescut considerabil presiunea asupra noastră.

Ca director de turneu, cel mai bun lucru a fost că l-am avut alături de noi pe Cătălin Ţăranu cu care am putut discuta şi cu care ne-am putut sfătui zilnic. Să nu uităm şi sprijinul lui Mirel Florescu care ne-a uşurat sarcina de a avea şi în acest an Concursul de Tsumego şi care ne-a răspuns la multe întrebări tehnice.

Camelia

Camelia

În al doilea rând a fost grozav că am reusit să prindem în echipă şi oameni cu experienţă în relaţia cu Ambasada Japoniei şi cu autorităţile locale (reprezentate de MECTS şi CN Gheorghe Lazar) precum Camelia Başta.

În al treilea rând faptul că am avut o imagine de concurs extraordinar de apreciată de Ambasada Japoniei creată de Simon Andrei.

În al patrulea rând faptul că Adelina Sora pe lângă atribuţiile de arbitru ne-a trecut şi prin diversele aspecte ale unui concurs pe care le cunoşteam mai puţin, şi aici îmi aduc aminte să îi mulţumesc şi lui Gabriel Carp şi Andreei Pîrvu pentru că au arbitrat concursul de copii.

În al cincilea rând, deşi nu asta este o ordine a importanţei, încerc doar să nu uit pe nimeni, faptul că Mihaela Gradinariu mi-a subliniat alte aspecte legate de organizare de care nu eram conştient (pe lângă faptul că s-a luptat cu conexiunea KGS, împreună cu Gabi Coman, Adelina Sora şi cu mine). Tot ea a mai avut şi sarcina de a se ocupa cu înregistrarea jucătorilor alaturi de Codin Cocioabă şi Alexandru Fillipi.

Să nu uit că a fost grozav că la aranjarea sălilor – la care am muncit 6 ore vineri – am avut ajutorul lui Dan Amira, Sabin Purice, Simon Andrei, Iulian Militaru, plus fetele de la ARC şi Haramichi-RO şi nu în ultimul rând faptul că am reuşit să avem concursul de copii prin implicarea Şcolii Generale 179 – Doamna Camelia State şi Doamna Manuela Nae nu doar că ne-au raspuns la multe întrebări legate de organizarea unui eveniment, dar au şi mobilizat copiii şi părinţii şi, mai mult, au adus şi tablele şi piesele necesare.

Însă cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat este faptul că le-am avut pe Andreea Pîrvu, pe Gabriela Coman şi pe Mihaela Grădinariu în spatele meu la fiecare pas – lor nici măcar nu ştiu cum aş putea să le mulţumesc şi sunt convins că importanţa lor pentru echipă a fost sesizată de către toţi cei prezenţi.

Şi să nu uităm că toţi suntem recunoscători conducerii Colegiului National „Gheorghe Lazăr” care ne-a găzduit cu braţele deschise şi cu multă căldură sufletească (mulţumiri încă o dată Doamnei Director Adjunct Ionela Neagoe, dar şi Doamnei Administrator Carmen Cautis care a răspuns de toată logistica oferită de colegiu), precum şi Doamnei Anca Pegulescu, Inspector în MECTS (responsabil pentru engleză, japoneză şi chineză) care ne-a intermediat relaţia cu colegiul la rugămintea Cameliei.

Echipa de organizare

Echipa de organizare

despreGO.ro: Ce experienţă în organizare aveai înainte de Cupa Ambasadorului Japoniei 2011?
George Chirilă:
Aveam experienţa alergatului la Campionatul Mondial de GO pentru Juniori, care s-a redus la a executa sarcini precise date de cei care ştiau ce aveau de făcut. Acum m-am trezit în poziţia lor – deloc comodă – de a face lista cu ce este necesar, de a trasa sarcini, de a le transmite fără a deranja, de a rezolva mici conflicte, de a-mi organiza propriul timp, de a rezolva problemele apărute pe ultima sută de metri, de a comunica cât mai profesionist cu toate persoanele şi instituţiile implicate.

despreGO.ro: Ce vă propuneţi pentru viitor?
George Chirilă:
Cred că toţi vrem să ne implicăm mai mult în tot ce reprezintă lumea GO-ului şi să ajutăm atunci când ni se va cere acest lucru. Mai ales dacă ne-ar cere-o oameni precum Cătălin Ţăranu sau Mirel Florescu.

despreGO.ro: Candidaţi pentru vreo funcţie la viitoarele alegeri?
George Chirila:
Vreo funcţie în FRGo? Personal, nu cred… Nu ştim foarte clar ce se întâmplă în federaţie, este clar că sunt probleme şi nu văd cum am putea să ne implicăm dacă nu ştim unde şi cu ce am putea ajuta.

despreGO.ro: Un ultim răspuns la o întrebare nepusă?
George Chirilă:
Dacă m-ai fi întrebat duminică dacă mai doresc să repet experienţa de director de turneu aş fi zis un NU categoric, însă acum, când lucrurile s-au mai aşezat, cred că datorită echipei – mai ales dacă am lucra în aceeaşi formulă – aş mai încerca încă o dată, pentru a face o treabă şi mai bună. Rămâne să sper că şi lor le-ar face plăcere să lucrăm din nou împreună pentru o următoare ediţie a Cupei Ambasadorului Japoniei la GO şi sunt convins că vom face o treabă din ce în ce mai bună, mai ales pentru că am avea ca şi acum, ca model şi ca inspiraţie pe Cătălin Ţăranu, iniţiatorul şi sufletul acestei competiţii.

despreGO.ro: George, eu vă felicit pe toţi, aţi făcut o treabă foarte bună weekend-ul trecut 🙂

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Dan Cucu: La Iasi, premiile isi asteapta titularii…

Dan Cucu

Dan Cucu

despreGO.ro: Dan, mai avem mai puţin de o lună până la startul Cupei Iaşului. Cu ce încerci să ne atragi anul acesta la Iaşi?
Dan Cucu:
În primul rând condiţii de organizare mai bune! O cazare foarte ieftină de numai 20 RON/persoană pe zi în condiţii excelente de hotel studenţesc (camere de 2 persoane cu baie, nu foarte mari, dar proaspăt renovate şi curate), în Tudor Vladimirescu – „zona fierbinte” a distracţiilor ieşene. Posibilităţi de a lua masa în cele mai diferite condiţii, la preţuri începând cu 15-20 RON/zi în acelaşi campus studenţesc şi în imediata apropiere. Un alt loc de desfăşurare a turneului – Casa de Cultură a Studenţilor, care ne asigură mai multă vizibilitate, mai mult confort şi sperăm să elimine problemele de ventilaţie din anul precedent. Pentru insoţitorii nejucători, Mallul se află la doar câteva zeci de metri, cu cinematografe, restaurante şi… shopping. Mai avem câteva surprize, dar.. le păstrăm.

despreGO.ro: Până în acest moment sunt doar 35 de jucători înscrişi, de ce această scădere de mai bine de 50% faţă de anul trecut?
Dan Cucu:
Am analizat şi reanalizat situaţia deloc îmbucurătoare şi ar fi câteva explicaţii. Selecţiile care vor avea loc exact în aceeaşi perioadă la Praga ne privează de participarea selectă a lui Cătălin, Popic, Cornel, de a lui Silt, Artem, Ali Jabarin, Mero, Pal şi probabil a altora. Apoi, în acest an Congresul este mai apropiat de Cupa Iaşului şi probabil unii din cei care sunt acolo aşteaptă reîntoarcerea în ţară pentru a lua o decizie. E adevărat, cele de mai sus nu explică de ce jucătorii de nivel kyu şi cei care nu participă la Congres nu s-au înscris în număr mai mare. Amplasarea acestui turneu la sfârşitul verii nu este una foarte fericită, dar acest lucru l-am ştiut de la început şi ca să fiu sincer, nu cred că avem altă alternativă viabilă de poziţiona turneul în calendarul competiţional. Probabil nici promovarea acestui turneu nu a fost la fel de agresivă ca în anul precedent şi aici suntem vinovaţi.

Pe de altă parte, nu pot să nu mă gândesc la faptul că poate avem prea multe competiţii comparativ cu numărul de jucători care se înscriu şi sunt activi în turnee. Şi atunci în faţa acestei mici „inflaţii”, jucătorii îşi drămuiesc resursele, cum e şi firesc. Este posibil de asemenea ca, datorită poziţiei Iaşului, odată satisfacută curiozitatea de la prima ediţie, mulţi să nu mai fie atât de dornici să participe.

Mai aşteptăm încă unele confirmări şi apropo, In-seong Hwang îşi exprima interesul să participe, zilele trecute, într-un email pe care a avut bunăvoinţa să mi-l adreseze. Suntem convinşi că în zilele următoare se vor mai înscrie mulţi. Noi vom prelungi perioada de înscriere până în ajunul turneului şi vom micşora şi taxa de înscriere din ziua competiţiei.

Oricum ar fi, chiar şi cu 30 de participanţi, vă asigurăm că Turneul se va desfăşura în bune condiţiuni şi ne vom distra foarte bine la Iaşi!

despreGO.ro: Premiile competiţiei sunt deosebit de generoase, care este bugetul total al Cupei şi cum ai reuşit asigurarea acestuia?
Dan Cucu:
Bugetul este ceva mai mic decât în anul precedent în principal datorită faptului că am decis să nu mai invităm profesionişti şi nici EurogoTV în acest an. Această decizie nu a fost cauzată de dorinţa de a ne încadra într-un anumit buget, ci pur şi simplu pentru că am considerat că nu mai este oportun pentru turnura pe care vrem să o dăm acestei competiţii în viitor. Bugetul este asigurat şi, aici am avut o surpriză plăcută când în urmă cu ceva timp, unul din sponsorii de anul trecut m-a întrebat: „Ce facem, nu organizăm Turneul de Go anul asta?”…

despreGO.ro: Care este pronosticul tău pentru podiumul din acest an?
Dan Cucu:
Încă nu avem tabelul complet al înscrierilor, se vor mai înscrie multi!

În plus e dificil, iar neparticiparea lui Cătălin, Popic, Cornel şi a celor implicaţi în selecţiile de la Praga complică lucrurile. Jim pare a fi în formă, dar să nu îl uităm pe Dragoş… şi apoi, ai promis şi tu că vii în acest an…

Da, da, în acest an podiumul de la Iaşi e larg deschis şi zic eu, premiile îşi aşteaptă titularii…

despreGO.ro: Ce să fac, am promis, atunci… vin 🙂 Ne vedem la Iaşi!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...