Articole cu eticheta Catalin Taranu

Cantonament juniori – Giroc 2017, ziua 2

Ziua secunda a cantonamentului de juniori de la Giroc, judetul Timis, eveniment premergator Cupei „Viorel Arsinoaia” 4-5 noiembrie 2017

      

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nici un vot deocamdata)
Se încarcă...

Cantonament juniori – Giroc 2017, ziua 1

Prima zi a cantonamentului de juniori de la Giroc, judetul Timis, eveniment premergator Cupei „Viorel Arsinoaia” 4-5 noiembrie 2017

 

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nici un vot deocamdata)
Se încarcă...

Congresul European de Go – Review prima săptămână

13880286_611856772326172_337130079951524863_n

(sursă: pagina de facebook a congresului)

Prima săptămână a concursului principal al congresului s-a încheiat astăzi şi m-am gândit să prezint pe scurt rezultatele echipei României şi alte informaţii despre congres. Din ce am putut vedea ca simplu observator care nu a fost prezent la eveniment, ruşii au venit cu un standard foarte înalt pentru cei care urmează să organizeze congrese de acum încolo, ceea ce este un lucru care ne avantajează pe noi, jucătorii. Organizatorii nu au părut a duce lipsa de fonduri şi probabil asta i-a ajutat foarte mult. Cu riscul de a mă repeta, doresc să menţionez din nou că am fost impresionată ca jucătoare care a participat la 7 congrese până acum de inovativitatea pe care organizatorii au adus-o, cel mai simplu, dar eficient exemplu fiind pentru mine app-ul pe care l-au creat unde în timp util se pot afla informaţii despre runde, rezultate, reguli, evenimente şi se pot activa notificări pentru a avea ca participant siuranţa că nu vei uita de vreun eveniment.

Main Tournament

Până acum s-au jucat primele 5 runde ale concursului principal. Au participat la fiecare rundă aproximativ 500 de jucători din toată lumea şi de toate nivelurile. Timpul de gândire a fost diferit în funcţie de rangul jucătorilor, timpul principal de gândire fiind de 2,5 ore pentru jucătorii între 4d şi 8d, 2 ore pentru jucătorii între 3k şi 3d şi 1,5 ore pentru jucătorii de maxim 4k, timp la care s-a adăugat şi byoyomi.

La fel ca în ultimii ani, după primele patru runde s-au calificat primii 8 jucători europeni pentru Campionatul European propriu zis. Aceştia au fost:

1) Jabarin Ali, 1p

2) Surma Mateusz, 1p

3) Pop Cristian, 7d (care a câştigat împotriva lui Surin Dmitrij, Obenaus Johannes, Lisy Pavol şi a pierdut împotriva lui Chan Yitien)

4) Shikshin Ilja, 1p

5) Lisy Pavol, 1p

6) Podpera Lukas, 7d

7) Fionin Grigorij, 6d

8) Kachanovskyi Artem, 1p

E interesant faptul că toţi jucătorii profesionişti după sistemul european de profesionişti s-au calificat, iar pe lângă ei, în afară de Cristian Pop s-au mai calificat doi jucători tineri promiţători: Podpera Lukas (născut în 1995) şi Fionin Grigorji (născut în 1999, care a studiat timp de mai multe luni în China prin parteneriatul dintre EGF şi CEGO). După Cristian Pop (născut în 1974) următorul ca vârstă este Iljia Shikshin născut în 1990 :-).

Astăzi, 29.07, s-au jucat semifinalele:

Cătălin Ţăranu 5p (sursă: pagina de facebook a congresului)

Cătălin Ţăranu 5p (sursă: pagina de facebook a congresului)

1) Lisy Pavol – Jabarin Ali

2) Fionin Grigorij – Surma Mateusz

3) Podpera Lukas – Pop Cristian

4) Kachanovskyi Artem – Shikshin Iljia

Ceilalţi jucători români au în momentul acesta următoarele rezultate:

Cătălin Ţăranu (5p) – 2 victorii din 4 partide;

Sorin Sora (4d) – 2 victorii din 5 partide;

Dragoş Minjina (8k) – 3 victorii din 5 partide;

Din păcate nu au reuşit să ajungă mai mulţi jucători români la congres.

13*13

La concursul de 13*13 câştigătorii au fost următorii:

1) Shikshin Ilya, 1p din Rusia – care, dacă reţin bine, a câştigat de mai multe ori acest concurs,

2) Makarov Pavel, 3d din Rusia,

3) Yi-Tien Chan, 7d din China.

Ladies Tournament

Concursul pentru fete nu a mai avut loc în ultimii ani în cadrul congresului, de aceea a fost o surpriză plăcută că s-a ţinut anul acesta. Au participat în total 48 de jucătoare între 20k şi 4d.

Câştigătoarele au fost:

1) Liu Yuan, 4d din China,

2) Maerz Manja, 3d din Germania,

3) Kim Soondeuk, 3d din Coreea.

Manja Maerz este o jucătoare foarte ambiţioasă care urmează să joace în mai puţin de-o lună la Campionatul European Feminin, care va avea loc în Antwerp, unde le va avea de înfruntat foarte probabil şi pe cele trei reprezentante ale României (Ada, Irina şi eu) :-). De asemenea, Manja este foarte implicată în organizarea congreselor de Go, ea ajutând câte puţin de fiecare dată în ultimii ani la organizarea congreselor.

Concursul de perechi

Rezultatele au fost următoarele:

1) Manja Marz/Kim Young-Sam, care au câştigat şi concursul de perechi de la congresul de anl trecut,
2) Yang Yi/Zang Qinmeng,
3) Natalia Kovaleva/Oleg Mezhov & Lin Yuon/Yu Changmin.

13882692_611905678987948_3791918002833197879_n

Natalia Kovaleva şi Oleg Mezhov (sursă: pagina de facebook a congresului)

Meciul lui Cho Hye-Yeon vs Zen

Cho Hye-Yeon este o jucătoare de Go de 9d pro din Coreea foarte puternică şi cunoscută. Eu am avut plăcerea de a o cunoaşte când am fost în Coreea ca exchange student pentru un semestru (despre care urmează să vorbesc într-un articol vitor) atunci când am fost în vizită la Hangook Kiwon, Asociaţia Coreeană de Go. Ea mi-a povestit că de curând s-a deschis la o a doua universitate din Coreea secţia de Go (Baduk studies – deşi nu ştiu dacă se numeşte chiar aşa) la licenţă, master şi, dacă reţin bine, doctorat, şi chiar dânsa predă o parte din cursuri. Este vorba de Yuin University. Sper să am ocazia să vorbesc cu ea în curând ca să pot să revin cu mai multe informaţii :-).

Zen este un program de Go dezvoltat de un japonez (http://senseis.xmp.net/?ZenGoProgram) şi a reuşit să o bată pe Cho Hye-Yeon într-un meci în care acesta a primit două piese handicap.

13680608_611803698998146_8913296655770273785_n

Cho Hye-Yeon 9p (sursă: pagina de facebook a congresului)

Prezentarea lui Fan Hui despre AlphaGo

Fan Hui a ţinut o prezentare despre AlphaGo în cadrul congresului, care o fost înregistrată şi se poate vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=V0-IWQ9TvLo.

Fan Hui (sursă: pagina de facebook a congresului)

Fan Hui (sursă: pagina de facebook a congresului)

Au mai existat şi multe alte evenimente pentru participanţii de la congres: miniconcursul de şah&Go dintre Alexander Morozevich (Rusia) şi Tiger Hillarp Persson (Suedia), jocuri simultane cu profesionişti, concursul de fotbal nelipsit de la fiecare congres (în care de obicei jucătorii germani câştigă), dar şi workshopuri care nu au fost legate neapărat de Go.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Curs de GO pentru incepatori la Ceainaria Tabiet

Ceainaria Tabiet

Ceainaria Tabiet

Ceainăria Tabiet din Bucureşti organizează în perioada 26 ianuarie – 16 martie 2013 un Curs de GO pentru începători. Cursul va fi susţinut de către Cătălin Ţăranu 5 dan pro şi se adresează începătorilor de toate vârstele.

Printre temele care vor fi predate la curs se numără:

 • învăţarea şi aprofundarea regulamentului
 • tehnici de capturare
 • viaţă şi moarte
 • primii paşi în tactică şi strategie
 • deschiderea partidei
 • mijlocul partidei
 • finalul partidei

Pentru detalii complete şi înscrieri puteţi accesa pagina dedicată cursului pe site-ul ceainăriei Tabiet.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

Interviu: John J. Lee despre go9dan.com, Lee Sedol si Catalin Taranu

Încă un server de GO online? Da, dar ceva cu totul diferit 🙂

Pentru ultimul articol din 2012 v-am pregătit ceva special: un interviu cu John J. Lee, omul din spatele go9dan.com, un nou server de GO, server care pentru lansare uneşte nume precum Lee Sedol, Lee Changho, Kong Jie, Xie He, Andy Liu şi Cătălin Ţăranu. Cum anume? Prin cele 2 evenimente de lansare:

 1. World GO League Invitational: 10 super-vedete vor juca pentru un fond total de premiere de 100.000 USD: Lee Sedol, Lee Changho, Kong Jie, Xie He, Chen Yaoye, Park Junghwan, Kim Jisuk, Park Younghoon, Fan Tingyu şi Shi Yue.
 2. Lee Sedol Challenge: Andy Liu, Gangsheng Shi şi Cătălin Ţăranu vor disputa o serie de 10 partide contra lui Lee Sedol
go9dan.com

go9dan.com

Să începem!

despreGO.ro: John, de ce ar juca cineva GO pe go9dan.com?
John J. Lee:
Go9dan.com este un site de GO unde se poate juca GO chiar în browser şi care integrează reţelele sociale. Aceasta simplifică modul în care joci GO. În loc să descarci un client pentru a juca, doar te autentifici pe site sau foloseşti aplicaţia de Facebook care va fi lansată recent. Accesul facil va fi în mod special bun pentru jucătorii noi care vor să înveţe să joace GO.

Printre alte lucruri, aş vrea să subliniez două lucruri:

 1. Sistemul nostru integrează un mod automat de învăţare, unde jucătorii mai slabi pot propune partide jucătorilor puternici modificând cantitatea de Aur pe care doresc să o plătească pentru partidă (Aurul este moneda oficială a site-ului go9dan.com folosită pentru a cumpăra diverse servicii). Sistemul face o licitaţie automată în urma căreia un jucător mai puternic cu cel puţin 3 ranguri poate accepta oferta de a juca cu jucătorul mai slab, fiind compensat cu Aur. Este important să joci cu jucători mai puternici pentru a avansa, totuşi jucătorii puternici de obicei nu doresc să îşi petreacă timpul jucând cu cei mai slabi. Şi jucătorii mai puternici pot oferi Aur pentru cei şi mai puternici decât ei. Sistemul nostru automat ar trebui să ajute jucătorii de GO să devină mai puternici.
 2. Sistemul de turnee de GO SNG (SNG – SitNGo este un termen folosit uzual în poker). Jucătorii pot crea turnee SNG de 2, 3, sau 8 jucători jucând pentru Aur. De asemenea, unul dintre lucrurile pentru care poate fi folosit Aurul este pentru a plăti participarea in turneele MCash create de sistem. Câştigătorii sunt plătiţi în MCash, moneda care poate fi ulterior transformată în bani obişnuiţi (suma minimă este de $30 MCash).

De asemenea, vom găzdui multe evenimente deosebite unice pe go9dan.com.

despreGO.ro: Putem deja să începem să jucăm?
John J. Lee:
Go9dan.com poate fi accesat în acest moment în versiunea beta. Este funcţional un set limitat de caracteristici, permiţând utilizatorilor să joace partide pe site. În timpul folosirii versiunii beta îmbunătăţim site-ul pentru a ajunge la nivelul nostru de aşteptare pentru Marea Deschidere planificată în 20 ianuarie 2013.

Limbile chineză şi japoneză nu sunt suportate încă, iar caracteristici ca turneele nu sunt activate. Sistemul complet va fi lansat pe 20 ianuarie, în acel moment site-ul va fi disponibil în limbile engleză, coreeană, chineză şi japoneză, împreună cu setul complet de facilităţi.

despreGO.ro: Sistemul de plăţi pare foarte complicat (Aur, MPuncte, MCash şi aşa mai departe). De ce aţi ales acest sistem în loc de ceva mai simplu de înţeles?
John J. Lee:
Sunt 3 tipuri de membri: Free, Lite şi Full. Diferite tipuri vin cu diferite beneficii, a căror listă poate fi găsită în partea de jos a paginii http://go9dan.com/Home/Shop. Aurul este moneda oficială a site-ului go9dan.com folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, ca de exemplu observarea partidelor de profesionişti în direct, cumpărarea de partide cu jucători puternici, cărţi electronice, lecţii sau achitarea de taxe pentru turneele MCash. Deşi Aurul nu are valoare monetară în afara site-ului go9dan.com, pe site are o valoare reală,

Pentru cei care sunt mai puţin interesaţi în caracteristicile complete şi doar vor să se bucure de site în mod gratuit, MPunctele pot fi folosite pentru a disputa partide. Pot fi pariate pe partide, exact ca şi alte sisteme de puncte de pe alte servere de GO. În momentul deschiderii contului Free, alocăm suficiente MPuncte pentru cei care vor doar să joace partide unul contra celuilalt. După ce le vor consuma pe toate, vor trebui să cumpere MPuncte folosind Aur. Aurul poate fi ori cumpărat ori câştigat.

LBP este un sistem de puncte care urmăreşte performanţa jucătorilor. Nici o acţiune nu este necesară din partea jucătorilor. Vom folosi acest sistem în viitor pentru a crea diverse evenimente, inclusiv turnee pe bază de invitaţie pentru primii X jucători.

MCash reprezintă bani adevăraţi. Jucătorii pot acumula MCash câştigând turnee MCash create de sistem. Când suma acumulată de MCash ajunge la $30, poate fi retrasă în mod real.

Deoarece sunt diferite facilităţi oferite pe site, jucătorii pot alege serviciile pe care le doresc. Diferite tipuri de membri si elemente virtuale servesc unor scopuri diferite. Unora le place carnea, în timp ce altora le-ar putea plăcea fructele de mare şi/sau legumele. Noi le avem pe toate: turnee MCash, turnee organizate de jucători, partide automate de învăţat, lecţii programate individual, evenimente unice (ca de exemplu World GO League sau Sedol Challenge) şi multe altele.

Lee Sedol si John J. Lee

Lee Sedol si John J. Lee

despreGO.ro: Prezintă-ne te rog echipa din spatele go9dan.com.
John J. Lee:
În afară de echipa tehnică, în spatele go9dan.com se află mai mulţi jucători de GO:

Michael J. Simon, director financiar şi şef al operaţiunilor în limba engleză este 5 dan AGA. În trecut a ocupat funcţia de Trezorier al AGA (American GO Association).
John J. Lee, preşedinte este un jucător avid de GO, jucător de poker şi iubitor al sporturilor minţii.
Sedol Lee, director de marketing, jucător profesionist de GO.

În afară de aceştia, mulţi alţi profesionişti, amatori puternici şi oameni din lumea GO-ului ne-au ajutat în diferite faze ale proiectului.

despreGO.ro: go9dan.com se va lansa cu un super eveniment: World GO League Invitational (fond total de premiere $100,000). Cât de dificil este zilele acestea pentru un nou intrat în lumea serverelor de GO să convingă asemenea jucători de prestigiu să se alăture unui turneu?
John J. Lee:
Este extrem de dificil pentru un server de GO să organizeze un eveniment ca go9dan.com WGL. Sunt foarte multe lucruri indirecte care trebuie rezolvate, ca de exemplu permisiunea de la Asociaţiile Naţionale de profil. Dar cel mai important, pentru a aduce super-vedetele GO-ului profesionist mondial să joace într-un asemenea turneu online având identitatea cunoscută este foarte-foarte dificil. Acesta este cel mai probabil motiv pentru care liderii GO-ului online nu au putut organiza un eveniment ca acesta.

Dar este foarte important să aduci evenimente ca acesta într-o comunitate online dacă vrem să promovăm GO-ul global. Partidele se vor juca live pe go9dan.com unde oricine cu un calculator şi un browser de Internet se poate conecta pentru a observa partidele în direct de oriunde din lume. 12 dintre partidele cheie vor fi transmise pe BadukTV avându-l pe Sedol comentator în direct. Îmi place să mă gândesc la el ca la un festival pentru entuziaştii GO-ului din toata lumea. Cred ca un eveniment ca WGL este posibil numai pentru că Sedol este forţa motrice din spatele evenimentului.

WGL este un început. Go9dan.com este primul server non-asiatic (sediul go9dan.com este în SUA) care integrează lumea GO-ului profesionist. Presupunând că go9dan.com va avea o viaţă lungă, vom continua să organizăm diferite evenimente şi vom face tot ce putem pentru a promova GO-ul global, în principal în tările vestice.

despreGO.ro: Nici un jucător japonez în WGL?
John J. Lee:
Din păcate, Japonia ultimilor ani nu are o participare competitivă în evenimentele internaţionale. WGL este o ligă unde 10 super-vedete globale sunt invitate să participe. Este un eveniment individual, nu o competiţie pe ţări. În evenimentul nostru de lansare se află 5 coreeni şi 5 chinezi. Am folosit sistemul mondial de clasare ca bază pentru invitaţiile noastre. Mi-aş dori să găsesc jucători profesionişti japonezi în vârful listei în viitor, astfel încât să îi putem invita la următoarea ediţie a WGL.

despreGO.ro: Conform ultimelor ştiri, Cătălin Ţăranu se va alătura lui Andy Liu şi lui Gansheng Shi într-o serie de 10 partide contra lui Lee Sedol, serie sponsorizată de go9dan.com. Spune-ne mai multe despre acest meci.
John J. Lee:
Promovarea GO-ului în ţările vestice este motivul principal pentru care go9dan.com a fost fondat. Profesioniştii vestici au foarte multe de învăţat jucând împotriva unuia dintre cei mai buni jucători din lume. Online este posibil să creezi o comunitate interactivă în care ţările vestice pot micşora decalajul faţă de ţările asiatice. Este o nouă încercare pentru noi. Sperăm ca seria de 10 partide va îmbogăţii comuniţătile de GO din Europa si America.

Cătălin, Andy şi Ganshen vor forma o echipă care va juca contra lui Sedol într-o serie de 10 partide. Doi dintre ei vor juca 3 partide, iar al treilea va juca 4 partide contra lui Sedol. Ei îşi vor putea alege strategia şi decide cine va juca 4 partide precum şi ordinea. Prima partidă se va juca la paritate. Ori de câte ori diferenţa de scor va atinge cifra 2, handicapul se va schimba conform regulii: paritate -> negru -> negru cu komi inversat 3 puncte -> 2 pietre. Poate să meargă în ambele sensuri, deci tehnic Sedol ar putea juca cu negrul împotriva echipei. Seria va începe după deschiderea oficială (data exactă va fi anunţată pe site în viitorul apropiat) şi se va disputa aproximativ în ritmul de o partidă pe săptămână. Timpul de bază va fi de 20 de minute, cu 30 de secunde byo-yomi.

Suntem deschişi sugestiilor şi ideilor venite din partea jucătorilor de GO în ceea ce priveşte promovarea GO-ului în vest. De exemplu, plănuim acum o ligă pentru jucătorii de top europeni şi americani. Vom continua să evaluăm diferite idei referitoare la îmbunătăţirea comunităţilor vestice de GO şi vom implementa ceea ce vom crede că va fi adecvat pentru promovarea GO-ului.

despreGO.ro: Cititorii despreGO.ro nu sunt familiarizaţi cu jucătorii americani, spune-ne mai multe despre tine.
John J. Lee:
Unii dintre cititori sunt în lumea GO-ului de destul de mult pentru a mă cunoaşte. Am început să joc GO în Chicago la vârsta de 12 ani, în 1988. După un an am ajuns la rangul de 6 Dan. În 1989 am petrecut cele 3 luni de vară studiind GO în Coreea ca yunguseng. Am câştigat US Open în 1993 şi North American Ing Cup în 1994. În 1995 am jucat la European Ing Cup în Amsterdam, mulţumită invitaţiei EGF. În 1996 am stat 4 luni ca insei în Japonia. După întoarcerea din Japonia, am început o carieră în afaceri şi în mod natural m-am îndepărtat de lumea GO-ului. Dar în 2003, după ce am câştigat calificările americane pentru Cupa Fujitsu, am ajuns între primii 16 jucători de la Cupa Fujitsu ca reprezentant al Americii de Nord. Sunt căsătorit şi am 2 fete, Rachel şi Roslyn.

Am început go9dan.com împreună cu Sedol din dragostea şi pasiunea mea faţă de joc. Cred că GO-ul este cel mai mare joc inventat în întreaga istorie a umanităţii. GO-ul este mai mult decât un joc. Este un sport în zilele nostre, dar în plus sunt aşa de multe aspecte artistice, filozofice, psihologice şi matematice în joc încât un singur termen nu este suficient pentru a descrie ce este GO-ul.

Am vrut să lucrez în promovarea GO-ului global înainte de a deveni prea bătrân. Scopul meu este de a ajuta comunitatea jucătorilor de GO să atingă marea masă în vest şi sper să văd ţări europene şi americane excelând în GO şi devenind competitive cu ţările asiatice la nivel profesionist.

despreGO.ro: John, îţi mulţumesc pentru răbdarea avută cu acest interviu şi sper să ne întâlnim cât de curând pe go9dan.com!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...