Articole cu eticheta Campionatul European de GO

Polonia, Olsztyn – EGC 2013 – ultima parte

EGC2013Organizarea foarte bună, cu oameni simpatici, serviabili, care m-au lăsat chiar la calculatoarele lor 🙂 Runde începute la timp, aproape nicio disfuncționalitate, poate câteva minore. Profesioniști o droaie și, cum am dificultăți cu numele și figurile asiatice, nu aș putea numi dintre ei decât pe Hajin Lee și simpaticul Kozo. Lume destul de multă, vreo 500 persoane în Main. Nu știu câți au mai fost la EGC-uri, dar sunt destui. Este vorba inclusiv de oameni care vin pentru o săptămână sau alta.

Lucian a ieșit cam pe zero, iar Cornel, după un start ratat, nu a mai putut reveni pentru accesul în play-out-uri. A câștigat însă rapidul și a făcut semifinala la blitz. În GO generațiile se schimbă foarte rapid, iar EGC-ul mi-a confirmat asta. Cel mai nou val îl are în frunte pe Pavol Lisy și apoi Antti Tormanen. Favoriți de dată mai recentă sau mai veche ai EGC-ului s-au pierdut pe drum. Concursul a fost câștigat fără probleme de Fan Hui, comentariile mele referindu-se la “restul”. Mi s-a confirmat deci că vârsta optimă pentru GO este de 12-25 de ani, când acumulările sunt imense și rapide. Mai ales la 14-18, ritmul este și mai intens. Atât de intens încât jucători care anii trecuți păreau a conduce clar jocul în Europa precum Kachanovski s-au pierdut pe drum. Nu mai spun de așa-ziși favoriți precum Siksin, Dinerstein care, cu 3 înfrângeri, a coborat în jurul locului 10.

În afara lui Fan Hui, lupta a fost totuși echilibrată și interesantă. Lisy și Tormanen, favoriții mei, au jucat excelent, iar rușii, tot spre marea mea satisfacție, ca unul care, de horibile dictu, nu îmi pot reprima unica fobie, cea față de ruși, nici măcar în cazuri individuale, au terminat dezamăgitor. Siksin, ce e drept, s-a revanșat la side events. Dinerstein, pe lângă rezultatul modest, a dat încă o măsură a mârlăniei caracteristice, opunându-se admiterii lui Silt în Top Group după ce acesta făcuse o eroare de completare a formularului de înscriere.

Am văzut câteva lecții sau comentarii interesante de partide, de obicei doar frânturi. Chiar și așa, oricând ai ce învăța de la un jucător mult mai puternic, chiar și numai o mutare, o secvență sau un mod de gândire.

Seara, aproape negreșit și fără alternativă, mă înființam la barul de la parterul unuia dintre cămine. Bănci ca la festivalul berii, vreo 10-15 pline ochi de jucători, jocuri de GO, beri și alte jocuri. Până pe la 12-1 pentru că a doua zi dimineață aveam runda la 10 și nici măcar nu mai am poftă de cine știe ce bețivăneli, acu, la bătrânețe 🙂 O singură seară am stat până mai târziu, dar și atunci am câștigat runda de a doua zi. Au încântat atmosfera amicii Lucian și Octavian veniți din Olanda, amica lor profesionista Hajin Lee, simpaticul profesionist Kozo bun atât la mandolină cât și la GO, moș Albrecht, omul cu 3 băieți, dar care trebuie să mai învețe table, băiatul lui: nu-mai-știu-cum-îl cheamă, desigur Thomas, omul-minune cu diverse skilluri la tot felul de trucuri, Lidia, Kerem și mulți alții. Media respectată era de 2 beri pe seară sau 2 cocktails, toate rezonabile ca preț. De fapt toate prețurile erau cât în București, lucru extraordinar pentru o vacanță. Și, la Olsztyn, având în vedere că programul rundelor mă ținea ocupat până la 6 seara, nici măcar nu aveam când să cheltui vreun ban până la ora aia. Iar seara, tot ce cheltuiam era masa de seară (câteva frigărui sau ceva de genul acesta la barul de mai sus pentru aproximativ 5 euro, o masă la restaurant pentru vreo 8 euro sau o pizza uriașă pentru vreo 6 euro. În condițiile astea, abia am “reușit” să cheltui în zilele de la Olsztyn câte 12 euro pe zi. Nu că orașul, în centru, ar fi fost prea scump. Mai scump era să mă coste o amendă pe autobuz pentru că, din greșeală, am cumpărat bilet cu reducere.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Polonia, Olsztyn – EGC 2013 – partea a II-a

EGC2013Concursul în sine a fost marea mea bucurie a excursiei. Pentru prima oară după mulți ani, mi-am pus în cap să joc mai bine (am citit câte ceva, m-am uitat la niscai partide comentate sau nu, am jucat mai atent, am făcut câteva turnee bune înainte de EGC). EGC-ul însă mi-a întrecut toate așteptările.

Înainte de EGC, aș fi fost mulțumit cu un 6-4 în Main Tournament, care să confirme saltul meu. Eram circumspect datorită amenințării lui Șerban cum că în turneele de afară, părem supracotați și că o să văd eu ce bătăi o să iau 🙂

Am fost însă atât de concentrat și am dat atâta importanță jocurilor încât, ca niciodată, am fost chiar extenuat dupa runda de Main cum nu am mai fost de când aveam examene. Prima rundă cred că a fost cea mai grea din punctul ăsta de vedere.

Partida de Main începea negreșit la ora 10 dimineața și în general am gândit între o oră și un sfert și două ore și un sfert. După rundă, terminată de obicei între 1 și 2, mai căscam puțin gura la celelalte partide de top, la partidele lui Cornel și Lucian, la comentariile profesioniștilor asupra top games, iar pe la 2 și ceva fugeam la masă. Prânzurile cumpărate de mine au fost bune, dar totuși puțin scumpe, având în vedere că de primul am uitat, iar miercurile am fost plecat. Mâncarea foarte bună, începând cu supa/ciorba totdeauna delicioasă. Felul 2 uneori cu o treaptă mai jos datorită insistenței în a servi carne tocată. O mâncare dulce, dar foarte bună.

După masă abia aveam timp să stau 45 de minute în pat pentru că la 4 după masă era runda de Rapid. Dacă tot m-am dus până acolo să joc GO și dacă tot vreau să joc mai bine și am investit timp și bani în asta, am zis apăi să joc nu să NU joc 🙂 Din păcate în destule zile am resimțit extenuarea de dimineață și abia am putut să mă mișc la runda de rapid.

Seara am jucat turneele de 9×9, 13×13 și blitz la care nu am făcut nicio brânză. Mi s-au părut tare ciudate deși amuzante 🙂

Revenind la main, mi-am depășit toate așteptările. Am făcut 7-3 și am bătut până la 4d. Este adevărat că tot ce am bătut au avut rating de maxim 2300-2350, dar performanța mi-a fost dublată de faptul că nu am pierdut niciun joc la vreunul cu rating EGD inferior. În plus, am cam bătut tot până în 2300 și chiar mai sus. Singura partidă pe care o regret, contra “morsei” Matti Siivola, în care adversarul a jucat câteva mutări pas, am simțit că stau bine toată partida și am pierdut la 2,5 puncte. Au fost și câțiva asiatici destul de slabi pentru rangul lor, dar pe de altă parte n-am avut aproape niciun joc în care să nu fiu măcar în meci, chiar la nivel de 4-5d.

Jucând bine și câștigând, am reușit să joc majoritatea partidelor în camere cu aer condiționat, lucru important având în vedere problemele mele cu căldura. Am încercat să notez partidele și în general mi-a ieșit. Neavând experiență în activitatea asta, la unele am pierdut șirul, pe altele nu le-am notat până la final. Dar voi continua :-). Am pornit de pe locul vreo 150-160 și am terminat pe vreo 80 și ceva. Am îmbunătățit,cred, puțin și fusekiul

dar, previzibil, am câștigat multe partide în yose, revenind de la 5-10-12 puncte în spate.

Seria bună a continuat și la Rapid, cu un rezultat de 6-3 în condiții similare Main-ului. Am simțit că sunt în joc și am avut oareșce șanse chiar în partidele jucate mult mai sus precum împotriva rusului Cheburakov.

Un rezultat în context mai puțin bun a fost în weekend, unde am făcut “doar” 3-2 și am luat singura bătaie sub rangul meu EGD.

Drept premii, am luat 2 tricouri cu EGC 2013 🙂 Am vrut să iau cu mine tricoul EGC 1995, dar l-am uitat acasă. Am văzut multe tricouri ale EGC_urilor anterioare, inclusiv tricoul meu de la Tuchola. Recordul l-am văzut la un neamț care avea un tricou din ’89 parcă, Hamburg.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Polonia, Olsztyn – EGC 2013 – partea I

EGC2013Plec din Torun spre Olsztyn. Primul gând era să văd un meci al echipei locale de fotbal, chiar în după-amiaza sâmbetei sosirii. Stomil Olsztyn – Arka Gdynia. Pe peronul gării chiar sunt grupuri de suporteri alb-albaştri cu fulare ale lui Stomil, fapt care mă face puţin circumspect: din “tradiţia” altor meleaguri mă gândesc că gazdele în principiu îi aşteaptă pe oaspeţi să apară din tren ca să-i troznească puţin 🙂 Cum atmosfera pare paşnică, mă gândesc că, dimpotrivă, îi aşteaptă pentru că sunt prieteni şi ar vrea să bea o bere înainte de meci.

Iau busul spre Campusul Universităţii Warmiei şi Mazuriei şi, după o scurtă rătăceală, găsesc locul de înregistrare. Din păcate am uitat cu totul că pot mânca prânzul, plătit cu o sumă oarecum considerabilă, de 105 EUR pe tot sejurul.

Campusul Universităţii este foarte mare şi foarte aerisit. O droaie de cămine, probabil ale diverselor facultăţi, răspândite pe o suprafaţă de mai mulţi kilometri pătraţi. Totul în mijlocul pădurii, verdeţii, terenurilor de sport şi chiar a unui stadion studenţesc. Campusul are toate facilităţile, inclusiv un magazin destul de mare care mă va ajuta la cumpăratul marunţişurilor. Spaţiile mari, lumea puţină având în vedere că este mijlocul vacanţei. Cazarea, cel puţin pentru mine, a fost excelentă pentru preţul plătit. O cameră foarte bună de 3 persoane împreună cu niste finlandezi, cu baie comună pentru un modul de 3 camere.

Puţin mai animat, seara şi mai ales în weekend, este lacul alăturat, Kortowo. Vin oameni, familii din oraş cu copii şi pe plaja mică, dar foarte curată, stau de dimineaţa până apune soarele la bălăceală. Doar o dată m-am bălăcit şi eu în lac 🙂 Ca să nu zic că n-a fost niciodată.

De fapt, ca să revin, întreaga regiune este foarte frumoasă: o zonă de câmpie înaltă cu o vegetaţie verde, păduri, tufişuri, câmpii nealterate de mâna omului în afara localităţilor. Este zona lacurilor pentru că, aşa cum am văzut în drumul spre Lituania, sunt zeci de lacuri care împânzesc zona. Olsztyn-ul se mândreşte că are cea mai mare suprafaţă împădurită din Europa în interiorul unui oraş. Tot în oraş, pe lângă Kortowo şi alăturat, este un lac încă şi mai mare, la care din păcate nu am ajuns. Kortowo însă este superb şi pe lac poţi merge cu hidrobicicleta, kaiacul sau chiar poţi face windsurfing. Din păcate negocierile cu Lucian au eşuat şi nu ne-am ales cu nimic din toate astea. El voia să mergem cu kaiacul iar eu, mai fricos, îmi limitam disponibilitatea la hidrobicicletă.

Oraşul este foarte întins şi, ca şi Varşovia, foarte aerisit. Spaţii mari între cartiere, spaţii mari şi verdeaţă, chiar dacă nu mereu amenajată, între blocuri. Şosele largi şi, cel puţin vara, circulaţie lejeră.

Oraşul vechi are şi un castel construit de cavalerii teutoni iar per total respectă tradiţia hanseatică, atât din punctul de vedere al arhitecturii cât şi al organizării. Şanţul de apărare a fost transformat într-un parc foarte frumos şi sunt şi cîţiva turişti în centrul mic, dar drăguţ amenajat.

Spre amuzamentul meu, am ratat meciul din prima zi al Stomilului pentru că, în primul rând, am fost păcălit de livescore care nu mi-a afişat ora Poloniei şi în al doilea rând pentru că… meciul de acasă se juca de fapt la Ostroda, la 30 de kilometri de oraş 🙂 Şi aşa m-am dus până la stadion în zadar, doar ca să văd buruieni şi pustiu 🙂 Nu-i nimic, am căscat puţin ochii la oraş.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Congresul European de GO 2013

În Polonia s-a desfășurat ieri runda a 3-a a Campionatului European de GO 2013.

Patru jucători sunt neînvinși după această primă parte: Pavol Lisy 6 Dan, Fan Hui 7 Dan, Mateusz Surma 6 Dan și Antti Tormanen 6 Dan.

Cornel Burzo 6 Dan a câștigat prima partida din acest concurs contra finlandezului Tuomo Salo 3 Dan și ocupă locul 39 (în urcare cu o poziție).

Lucian Corlan 5 Dan a câștigat contra finlandezului Matti Siivola 5 Dan și ocupă locul 40 (în urcare cu 12 poziții).

Dan Iugulescu 2 Dan își continuă parcursul perfect, câștigând contra danezului Thomas Heshe 4 Dan. Dan se clasează pe locul 103 (în urcare cu 23 de poziții).

Dragoș Minjina 11 kyu a pierdut contra francezului Vincent Gillet 9 kyu și ocupă locul 484 (în scădere cu 6 poziții).

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Congresul European de GO 2013

Începând cu acest weekend, în Olsztyn, Polonia, se desfăşoară pe parcursul a două săptămâni cea de-a 57-a ediţie a Congresului European de GO.

În ciuda aşteptărilor organizatorilor (1000 de jucători conform estimărilor acestora), doar 540 au luat startul în prima parte a Campionatului European. Printre ei şi 4 români: Cornel Burzo, Lucian Corlan, Dan Iugulescu şi Dragoş Minjina.

Până acum s-au jucat 2 runde, neînvinşi din super-grupă fiind Fan Hui, Artem Kachanovskyi, Andrii Kravets, Viktor Lin, Pavol Lisz, Mateusz Surma, Antti Tormanen şi Thomas Debarre.

Jucătorii români au avut până acum următorul parcurs:

  • Cornel Burzo a pierdut ambele partide (contra ruşilor Alexandr Vashurov 5D şi Natalia Kovaleva 5D) şi ocupă locul 40
  • Lucian Corlan a câştigat contra norvegianului Paal Sannes 4D şi a pierdut contra francezului Remi Campagnie 5D, ocupând locul 52
  • Dan Iugulescu a câştigat ambele partide contra finlandezului Janne Nikula 2D şi contra coreencei Kim Soon-Deuk 3D, ocupând locul 126
  • Dragoş Minjina a câştigat ambele partide contra francezului Mathieu Buard 11k şi contra germancei Elke Ebbesen 12k, ocupând locul 478
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...