Deficienţe şi autocontrol
27.11.2013
Unii jucători de go vor să împărtăşească şi altora această pasiune, alţii nu vor decît să joace. Acest text se adresează primei categorii.
În 2007, la prima ediţie a Cupei Ambasadorului, s-a făcut un sondaj de opinie din care reieşea că marea majoritate a jucătorilor de go îşi doreau un număr mai mare de concursuri, vroiau să participe la mai multe concursuri. În ultimii ani dinaintea primei ediţii a acestei Cupe se organizaseră 37 de concursuri în 2007, 47/2006, 39/2005, 47/2004, 15/2003, 10/2002, 17/2001 (vezi Dinamica participării la concursuri). În următorii doi ani lucrurile nu s-au schimbat, dar începînd cu 2010 numărul concursurilor creşte impresionant: 60 în 2010, 78 în 2011, 83 în 2012, 84 în 2013 (pînă acum, în noiembrie 2013). În momentul de faţă, nimeni nu cred că mai spune că ar vrea mai multe concursuri. Ba chiar a devenit dificil să strîngi un număr rezonabil de participanţi la concursuri.
Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece! În paralel s-a mărit şi numărul jucătorilor de go de la 280 în 2007 la 515 în 2013. Participarea la concursuri este mai mare, sau nu? În 2007, 268 de jucători înregistrau 780 de participări, adică un jucător participa în medie la 3 concursuri (mai exact, rata de participare era de 2,91) şi ar fi vrut să mai participe şi mai mult, iar în anul curent 515 jucători au avut 1424 participări la concursuri, ceea ce înseamnă o rată de participare ceva mai mică, de 2,76 – şi nimeni nu doreşte mai multe concursuri.
Rata de participare reflectă disponibilitatea şi entuziasmul jucătorilor de a lua parte la competiţii. Aceasta a scăzut.
Cauzele sînt multiple. Prima care ne vine automat în minte este criza economică. Dar nu acesta este cauza principală, ci restrîngerea orizontului de aşteptare. La acest fenomen au contribuit cîteva deficienţe, cum ar fi: scăderea calităţii concursurilor (organizare şi arbitraj slabe), promovare slabă (îmbătrînirea jucătorilor), divergenţele apărute la toate nivelele (deci defecte de comunicare) şi lipsa unui lider de opinie. Referitor la ultimul punct, uitaţi-vă din nou la Dinamica participării… şi veţi vedea că rata de participare cunoaşte un salt spectaculos (de la 1,68 la 3,46) în 2004, care este anul revenirii lui Cătălin Ţăranu din Japonia şi al înfiinţării Clubului Saijo.
Există, sînt sigur, obiecţia că statistica prezentată ar putea fi deformată de raportările la EGD a concursurilor de la Drobeta Tr. Severin, care nu existau în 2007 şi care sînt (în 2013) multe şi cu foarte mulţi participanţi, mai exact 31 de concursuri, 203 de jucători şi 595 participări, adică aproape 40% din activitatea FRGo. Dacă le excludem, rata de participare va fi de 2,63, valoare care nu infirmă, ci întăreşte concluzia iniţială prezentată mai sus. Dar să le excludem cu totul ar fi o exagerare, cred că o imagine mai aproape de realitate obţinem luînd în considerare cam un sfert din activitatea de la Tr. Severin. Motivele sînt, în principal, următoarele:
- jucătorii aflaţi la prima lor participare sînt înregistraţi nu cu 20 kyu, ci cu ranguri exagerate, 11-10kyu, ba chiar şi cu 8 kyu (vezi Cristian Bardeanu);
- lipsa de continuitate – de la un an la altul regăseşti cel mult un jucător din 7, iar după doi ani regăseşti doar un jucător din 20;
- activitatea este strict locală, ruptă de restul ţării, doar cinci jucători au participat şi la alte competiţii decît cele din Tr. Severin, totuşi 20 de jucători au între 5kyu şi 1 kyu jucînd doar local; 4. din 200 de jucători doar 22 sînt înregistraţi la FRGo, iar datele lor sînt incomplete.
Un sistem îşi poate compensa deficienţele prin autocontrol: Biroul Federal al FRGo. Dar în Biroul Federal nimeni nu are nicio responsabilitate clară, nimeni nu are nicio problemă concretă de rezolvat deoarece în momentul alegerii membrilor biroului nu li s-a dat nimic de făcut decît să discute, să-şi dea cu părerea (dacă are una) în problemele care apar, nimeni nu şi-a luat niciun angajament să facă ceva concret.
Pentru a corecta acest aspect ar fi necesar mai întîi să existe un plan de sarcini pentru fiecare post, ceea ce presupune existenţa unui regulament de organizare şi funcţionare acordat la realitate într-un mod flexibil.
Să aruncăm o privire la ce se întîmplă în restul lumii. Valoarea jucătorilor din Europa creşte constant, orizontul de aşteptare este mai larg, ceea ce se reflectă în rata de participare: în Europa sîntem pe locul 12 la rata participării (vezi Popularitatea goului în Europa). Pe primele locuri sînt Cehia (4,05), Germania (3,63), Finlanda (3,43), Olanda (3,23), Franţa (3,15) şi Ungaria (3,03).
La adunarea generală ţinută în cadrul Congresului Europen de Go din Polonia au fost discuţiile cele mai aprinse din ultimii ani. Raportul întîlnirii conţine mai multe anexe cu propuneri de modificări.
Nemţii propun să se plătească o taxă (către EGF) de un euro pentru fiecare adult şi de o jumate de euro pentru fiecare copil. Dar mai avem de plată şi taxa către IGF, care şi-a schimbat şi ea sistemul de taxare: România are de plătit 36.000 de yeni, adică 270 de euro pentru 515 jucători. Deci pentru jucătorii de la Tr. Severin va trebui să plătim cam 120 de euro federaţiei europene şi 105 euro federaţiei internaţionale. Soluţia care se impune este să se raporteze la EGD doar concursurile la care participă doar cei care şi-au plătit taxa către FRGo, aşa cum se procedează dintotdeauna la federaţia de şah. Nu este vorba doar de jucătorii de la Tr. Severin, ci despre toţi jucătorii. Anul acesta şi-au plătit taxa doar 84 de jucători, faţă de 145 anul trecut.
Sponsorizarea oferită de minister are profitabilitate minimă. Banii sînt calculaţi să acopere salariile secretarului şi contabilului, cupe şi plata arbitrului la concursuri, plus cantonamentele, adică tabăra de vară de la mare. Cu ce ne alegem noi din sponsorizarea de la minister este tabăra de vară de la mare, plus ceva completări la cheltuielile de deplasare la concursuri internaţionale. În 2012 am primit 60000 lei, iar în 2013 – 48000, din care 25000 sînt salariile. Anii trecuţi s-au mai dat bani pentru materiale sportive, de anul acesta s-au tăiat. Spre comparaţie, avem un tabel cu sumele primite de alte federaţii: e vorba de două zerouri în plus. Una dintre cauze este şi prevederea legală că „federaţiile au obligaţia de a-şi asigura 10 la sută din buget din venituri proprii”. Adică din taxe.
Ar fi bine ca situaţia financiară să fie făcută public. Dacă vreau să obţin o sponsorizare serioasă de la o firmă este bine să am un minim control asupra situaţiei financiare şi, în plus, acea firmă are mai multă încredere dacă vede că situaţia financiară este clară şi făcută public. În principiu, o organizaţie care nu-şi cunoaşte posibilităţile, de orice fel, nu-şi poate face planuri de viitor.
Din 2014, criza economică din sport va intra într-o nouă etapă, datorită descentralizării. Toate ramurile sportive vor avea de suferit. „Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret trec în subordinea Consiliilor Judeţene. Cluburile sportive trec în administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent” (este vorba de cluburile sportive municipale, deocamdată). La MTS rămîn doar federaţiile.
Alt subiect important este comunicarea. Divergenţele existente între jucătorii vechi nu pot fi depăşite, apar mereu unele noi. După o anumită vîrstă capacitatea de comunicare scade, munca în echipă se îngreunează şi devine aproape imposibilă (excepţiile confirmă regula). Soluţia este nu o încercare de împăcare, ci promovarea tinerilor. Asta nu înseamnă ca de la următoarele alegeri toţi membrii biroului federal să aibă sub 25 de ani, ci să-i introducem treptat în probleme, avînd fiecare ca îndrumător un membru mai vechi.
Last but not least: promovarea. Din cei 10 instructori „cu diplomă” de la CSRB doar doi avem o activitate de instruire – şi aceasta cam subţire. Cine vrea, poate, indiferent de diplomă, să susţină o activitate de instruire de succes, însă cei care vor într-adevăr sînt foarte, foarte puţini. Grosso modo, raportat la necesităţi, putem spune că nu avem instructori de go. Singurii care au avut în mod constant o activitate de succes au fost jucătorii de go deveniţi profesori. Cea mai plauzibilă pare a fi varianta de a încerca să-i învăţăm go pe profesorii din şcoli, chiar dacă pentru asta la început va fi nevoie să-i plătim (printr-o sponsorizare, eventual). Sau, ceva mai realist, să-i învăţăm go pe viitorii profesori – însă este o variantă cu bătaie mai lungă.
Alt scop de urmărit este promovarea goului în localităţi în care nu avem membri. Cîtă vreme vor mai exista oraşe mai mari decît Tr. Severin în care nu se joacă go, promovarea are un viitor sigur (dacă vom forma instructori). Şi sînt destule: Ploieşti, Constanţa, Bacău, Piatra Neamţ, Buzău, Slatina, Arad, Deva, Vaslui, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Alba Iulia, Târgu Jiu, Focşani, Miercurea Ciuc, Călăraşi, Reşiţa. Avem club de go în Drobeta (265 mii loc.), dar nu avem în Ploieşti, care are o populaţie de 763 de mii de locuitori!
Am jucat GO in 1989, citeva luni, apoi am reluat in 2005, la Clubul Saijo. Am fost atras de la inceput de predarea GO-ului si de problemele organizatorice la club, iar mai recent, la federatie. Deoarece am neglijat perfectionarea proprie in favoarea predarii si organizarii, am scazut doua ranguri. |
aproximativ acum 4 ani
Inca un articol comunist, marca tov. prim vice-prim Iulian Dragomir. Statistici, planuri, sfaturi, iar, intre timp, go-ul romanesc se duce de rapa. Frumos, tov. prim vice-prim, ai stat iar azi-noapte si ai avut revelatii in fata calculatorului?
aproximativ acum 4 ani
Un articol excelent. Un bun inceput pentru o discutie referitoare despre situatia Go-ului din tara.
Doar ai enumerat pctele.principale de unde trebuie sa porneasca o analiza. Ma tem ca nu cumva indiferenta din go sa nu fi pus stapanire pana si pe discutii(unde pana mai ieri toata lumea avea un cuvant de spus,chiar de acasa,din fata calculatorului)
aproximativ acum 4 ani
Articolul spune ceva de genul: „Drobeta a falsificat o gramade de turnee si acum avem de platit sute de euro la federatia europeana pentru jucatori imaginari. Solutia: ii penalizam pe aprope toti jucatorii reali din Romania prin faptul ca partidele lor din multe turnee nu vor mai fi cotate in EGD.”
O astfel de abordare e ilogica, ca sa nu zic stupefianta. Avem de platit sute de euro pentru falsurile de la Drobeta? Solutia e simpla, retrageti turneele din Drobeta de pe EGD. Toate cele din 2013. Si nu mai trebuie platite sutele de euro. Sau imi scapa ceva?
Iar revenind la taxa de 1 euro pe jucator (real) care trebuie platita la federatia europeana, solutia nu e sa nu se mai inregistreze rezultatele la EGD, ci sa se dea posibilitatea ca organizatorii se plateasca banii aia. De exemplu, daca in concursul meu am avut 20 de jucator legitimati si 10 nelegitimati, atunci ca organizator sa am posibilitatea, daca vreau, sa platesc 10 euro federatiei pentru cei inregistrarea rezultatelor celor nelegitimati. Altfel o sa ajungem sa nu mai avem aproape nici un concurs in EGD.
aproximativ acum 4 ani
Nu afirm că sînt imaginari, spun că nu știu ce e acolo. Pentru asta spun mai jos că ar fi nevoie de un om care meargă să verifice concursurile, inclusiv corectitudinea rangurilor. De la Drobeta sînt si doi copii care au ocupat locurile 1 și 2 la campionatele naționale. Și nu este deloc adevărat că „o să ajungem să nu mai avem aproape nici un concurs în EGD.” Pentru că în rest nu mai sînt mulți nelegitimați. Alternativa „să plătească organizatorii” este un compromis care duce la complicații. Nu am nimic împotrivă să o aplicăm, dar după 2-3 ani tot acolo vom ajunge.
În plus, calculul taxelor pt IGF s-a făcut după anul 2012, cînd am avut 624 de jucători activi. Ce facem? retragem concursurile pe doi ani? Or fi la Tr. Severin ceva între 50-100 de copii care n-au nicio vina. Și ce imagine ne facem retrăgînd atîtea concursuri? E mai corect să ne rezolvăm treburile noastre interne fără a afecta imaginea federației. Îți promit că pe viitor concursurile de la Drobeta se vor raporta corect și că toți jucătorii de-acolo vor fi legitimați și cu taxa plătită. Treaba mea cum, dar se rezolvă. Va rămîne restul țării mai prejos decît cei din Drobeta?
aproximativ acum 4 ani
Ce e cu adevărat stupefiant, dar tu nu observi, este că cei de la IGF aplică o hotărîre importantă in mod retroactiv. Și că ne bagă în categoria țărilor cu populație între 20milioane și 100mil. pe baza unor date de recensămînt aiurea, în realitate sîntem puțin peste 19 mil. Chiar și metoda de calcul în sine este criticabilă: pentru citeva mii de cetățeni în plus sau în minus poți face parte dintr-o categorie sau alta. Ar fi fost mai corect să aplice un coeficient calculat în funcție de „populație”.
aproximativ acum 4 ani
Doar n-o plati organizatorul concursului din buzunarul lui catre EGD! Atunci organizatorul pune taxa(sau suplimenteaza taxa initiala de plata pt.concurs) de 1 eur/jucator, care sa ii permita sa raporteze concursul.Si nu ajungi tot acolo?
Nu inteleg care sa fie problema? Daca vrei sa practici un sport in mod organizat si institutionalizat,fiind parte din ierarhie si din forma de organizare,trebuie sa o sustii. Daca vrei sa joci tenis de performanta si sa participi la campionatul national si celelalte competitii organizate de FR Tenis in Romania si de Federatia Europeana de TEnis(e o paralela:), atunci trebuie sa platesti o taxa(per concurs/lunara/anuala). Sigur ca daca nu vrei sa dai niciun ban nimeni nu te opreste sa joci tenis la baza sportiva din cartier( GO la club, pe KGS,etc.), dar in cazul asta nu poti veni cu pretentii ca esti sportiv-jucator de tenis care sa participe la turnee organizate.
Mi se pare absolut normal ca fiecare jucator care vrea sa joace in mod organizat sa plateasca o taxa(fie direct, fie indirect, platind Federatiei, care o plateste mai departe la EGF).
Dar in Romania toata lumea vrea sa joace, sa fie concursuri si sa nu dea nici macar o suma modica. De lipsa de entuziasm si de participare la turnee in ultima vreme nici nu mai vorbesc.
aproximativ acum 4 ani
Iulian, in doua saptamani e MPRB la Bucuresti, chiar la clubul tau. Daca acolo joaca sa zicem Iugulescu si Lita, e o partida care ar trebui cotata pe EGD? Evident ca da. Concursul, jucatorii, limitele de timp, totul e in regula. Daca singura problema e un amarat de euro pentru EGF, trebuie gasita o solutie, de exemplu ca un jucator nelegitimat sa dea 5 lei in plus la inscriere.
Masura asta cu netrimiterea la EGD ar lovi in toata lumea si paradoxal cel mai mult in jucatorii legitimati si cu taxele platite. Acestia desi dau banii, nu ar avea partidele cotate in multe concursuri. Cum e posibil asa ceva?
aproximativ acum 4 ani
Ce spui îmi dă impresia că deja funcționează decizia asta. Nu eu și tu luăm hotărîrea, eu doar îmi permit să spun cum cum ar fi firesc să funcționeze lucrurile. Problema ar trebui dezbătută în biroul federal, iar decizia este a adunării generale, deci a tuturor reprezentanților cluburilor. Discutați în club cum ar fi mai bine de făcut, iar reprezentantului clubului vostru va avea un cuvînt de spus în adunarea generală de anul viitor. Cel mai probabil, însă, nu se va întîmpla nimic.
Oricum, decizia finala ar trebui să fie în sarcina organizatorilor de turnee. Tu pui problema unilateral: corect ar fi fost să-mi dai de ales: preferi, ca organizator, să dai un euro de jucător, sau să anunți dinainte că jucătorii nelegitimați trebuie să plătească taxa de viză anuală și nu vor mai achita taxa de concurs? eu așa aș proceda, dacă mă întrebi. După cum vezi, există nu doar o singură alternativă… pot fi gîndite mai multe.
Dar de ce nu mă întrebi ce-am făcut pînă acum? Atunci cînd în club vine un jucător nou, dacă se hotărăște să rămînă. primul lucru pe c are-l fac este să-i pun în față cererea de legitimare la federație. Imediat mă întreabă: „Și cît trebuie să plătesc?” Unui om normal, de pe stradă, i se pare foarte firesc să plătească o taxă atunci cînd intră într-o organizație. Am și un caz în care mi-a trimis taxa deși n-a venit la club și nici n-a mai participat la concursuri! În plus, procedînd așa, creez o bună impresie, de seriozitate etc. Problema este, deci, nu cu jucătorii noi, ci cu cei vechi, obișnuiți din perioada 2006-2008 să nu plătească nimic.
Ce zici de următoarea propunere: taxa de viză anuală să fie 40 de lei pentru un adult, cu reducere 50% dacă plătește pînă la o dată, să zicem 31 decembrie; 10 lei pentru elevi sub 18 ani, fără reducere și 15 pentru studenți, tot fără reducere, iar pentru copii sub 12 ani gratuit. Gratuit sub 12 ani, dar îmi completează cererea de legitimare, pentru că pe mine asta mă interesează, pt că dacă părintele semnează că e de acord, înseamnă că totul e-n regulă. E tot o idee, o propunere, să n-o iei acum că de la anul chiar așa va fi! Și, în plus, nu toate concursurile copiilor vor fi raportate, ci doar cele anunțate din timp și aprobate, așa cum scrie în regulament.
aproximativ acum 4 ani
>> Problema este, deci, nu cu jucătorii noi, ci cu cei vechi, obișnuiți din perioada 2006-2008 să nu plătească nimic.
Problema esentiala e lipsa unui ideal. Nu banii. Am avut ocazia sa cunosc multi jucatori de cand calatoresc in toata tara si as zice ca in medie sunt oameni cu venituri mari, uneori foarte mari.
Ce lipseste in Romania e un Hikaru no Go. Go-ul ca o lume fantastica, ca o cale, ca un ideal. Personal nu l-am cunoscut suficient pe Radu Baciu, dar din ce am auzit de la altii, ne lipseste si un om ca el. Cineva cu o pasiune nebuna pentru GO, care sa dea din ea cu generozitate celor din jur.
Idealul, in multe forme diferite, nu doar ca o iluzie, ci si o implinire care se intrezareste cu adevarat in GO. Idealul de a fi tot mai bun, de a urca in rang si de a castiga. Dar apoi afli ca la Drobeta sunt altii cu rang la fel ca tine, care ori nu au jucat deloc, ori au falsificat partide ca sa-l obtina. Cu acordul tacit a oamenilor din Go. Si brusc rangul acela nu mai e un ideal, e murdarit, nu te mai poti mandri cu el.
Idealul de a avea un jucator roman care a reusit sa devina profesionist si sa ajunga cineva in Japonia. Dar apoi afli ca omul acela se declara scarbit de comunitatea de Go din Romania si ca nu mai vrea sa reprezinte tara ta. Desi un profesor roman i-a pus piesele de Go in mana, desi a beneficiat de o comunitate de go romaneasca care i-a permis sa creasca, el acum nu mai vrea sa aiba de a face cu asta. Si un alt ideal moare.
Mai sunt inca scantei de ideal la noi, n-a murit speranta. Mai e un turneu Radu Baciu, se mai preda gratis la copii si nu numai etc Dar terminati odata cu banii! E o scuza patetica. GO-ul nu e un job, e o pasiune. Sigur ca poate fi nevoie de bani de exemplu pentru o sala de concurs, pentru echipament de joc, pentru un contabil la federatie etc. Dar banii aia vin de la sine, daca reusesti sa mobilizezi oamenii, iar asta se face dand de la tine. De exemplu daca predai o clasa atractiva de GO care le place copiilor, parintii o sa dea fara probleme bani in limite rezonabila. Daca organizezi un concurs reusit si oamenii se simt bine, atunci o sa plateasca si taxa care o pui. Dar in primul rand trebuie sa fie idealul, pasiunea, iar banii nu pot sa creeze asa ceva.
aproximativ acum 4 ani
tot despre ideal vorbesc si eu: despre forma ideala de organizare pt ca cei pasionati de go sa nu aiba probleme
aproximativ acum 4 ani
Felicitari Iulian pentru articol.
Privind la pagina FRGo, unde sint prezentati membrii biroului si ai comisiilor aveam senzatio ca ii este fiecarei persoane clar ce are de facut. Chestia cu caietul de sarcini am senzatia ca e valabil la organizatii mai complexe, si nu in ultimul rind posturi platite.
Pe tema asta am tot facut sugestii o vreme, adica secretarul care consuma mai bine de jumate din buget, sa fie insarcinat clar cu ce are de facut, si sa si prezinte public ce a facut. Idem public contabilitatea. Secretizarea care chiar daca e doar din lene nu din reavointa, hraneste imaginatia circotasului din noi, si anihileza dorinta voluntarului din noi de a mai misca, sau macar de a plati simbolica taxa. Eu vorbeam doar ca idee de bun simt, si ma amaraste sa vad ca practic secretizarea asta dauneaza si pe alte planuri mai directe.
Oricum, eu nu mai sint activ chit ca mai sint prezent simbolic pe ici pe colo cum ar fi taxa platita, desi taman la mine se intimpla sa nu apar cu verde in xls 2012, sau steluta pe situl frgo 2013.
In alta ordine de idei, felicitari pt efortul depus la situl CSRB.
aproximativ acum 4 ani
Costele … 🙂
Daca ai fi citit informatiile care apar la deschiderea fisierului respectiv , ai fi aflat ca in verde apar doar cei care au platit taxa de viza anuala respectiva si in acelasi timp clubul din care fac parte si-a platit cotizatia anuala , ceea ce in cazul tau (Dunarea Galati) si la momentul respectiv nu era indeplinita conditia …
Nu ratez cu acest prilej ocazia de a-mi turna putina cenusa in cap … Nu problemele de sanatate pe care le-am avut in ultimul an au fost principalul factor care m-a tinut totusi departe de acest proiect … Trebuie sa recunosc faptul ca principala menire pentru care a fost creat , respectiv consultarea OBLIGATORIE a lui de catre organizatorii de concursuri oficiale nu prea a fost indeplinita , in conditiile in care o foarte buna perioada de timp acesta era adus la zi cu chiar cateva ore inainte de inceperea concursului … In mod clar acest lucru m-a cam descumpanit , pentru ca din punctul meu de vedere nu situatia statistica pe care o creeaza e cea mai importanta ci utilitatea practica (verificarea la inscrierea in concursul oficial a platilor jucatorilor , precum si a cluburilor din care acestia fac parte) .
Totusi , se pare ca 2014 vine cu vesti bune si cu o modificare radicala de atitudine din acest punct de vedere , ceea ce deja m-a pus iar la treaba 😉
aproximativ acum 4 ani
1. Foarte interesante statistici în prima parte a articolului. Ar fi fost de știut cu ceva timp în urmă pentru a putea crea un fel de politică sau un fel de standardizare a concursurilor sau cel puțin de a ține cont de ele în diverse direcții de dezvoltare.
2. Deficiențele există, vrând-nevrând, iar autocontrolul… e cam dus la vale!
Chiar dacă nu am mai participat de ceva timp la concursuri oficiale (Băile Felix ultimul), din câte simt eu, sunt cam aceleași ko-uri. Dar cu alte kodate-uri.
Cum putem defini autocontrolul atunci când suntem supuși unor reguli impuse de o entitate din afara federației și/sau României, iar controlul asupra nivelurilor jucătorilor este impus de o altă entitate, a treia/patra/cincea/șamd? Dacă trebuie să plătim la altcineva ca să ne țină o listă de ranguri, ce control mai deținem noi asupra acelei liste, la un moment dat? Sunt doar întrebări retorice la care nu aștept un răspuns, pentru că poziția mea și a altora nu a fost luată în seamă atunci când se stabileau aceste reguli…
Recitește te rog articolul meu de ceva timp în urmă, pentru că se pare că după tot acest timp, cam aceleași accente trebuiesc re-retușate.
Rezultatele de azi sunt datorate persoanelor sau politicilor? E greu de raspuns! Eu tind să cred că oamenilor, deoarece cu cât sunt mai mulți oameni într-o structură (recte FeRGo), cu atât mai multe direcții, idei și ”bagaj” nedorit se găsește în acea structură. La acestea se mai adaugă și ministerul, suprastructura ce trebuie să „controleze/impună” standarde, drepturi și altele și se ajunge la acest dying-dragon…
Soluții? Puține, de bun simț și nepărtinitoare pentru cineva din interior, ar fi un început promițător… Dar și citirea atentă a mesajelor de prin PS-uri…