George

George

despreGO.ro: Cum e acum, sunteţi mai relaxaţi?
George Chirilă:
O parte din echipă, cea care a susţinut efectiv evenimentul la locaţie, e mai relaxată, însă cele 5 persoane care ne-am implicat în toate aspectele organizării (eu, Gabriela Coman, Andreea Pîrvu, Mihaela Gradinariu şi Camelia Başta) avem de făcut extrem de multe rapoarte către Ambasada Japoniei, de scris şi de dus personal multe mesaje de mulţumire instituţiilor oficiale, de returnat diverse obiecte împrumutate, de trimis rezultate, etc. Personal mi-am propus ca cel mai târziu săptămâna viitoare să ne întâlnim (toată echipa) şi să facem un bilanţ cu ce a mers bine şi ce poate nu a fost chiar aşa de bine pentru că abia acum avem timp să comunicăm mai normal şi abia acum avem timpul necesar să ne mulţumim unii altora pentru sprijin.

despreGO.ro: Cum a fost cu emoţiile?
George Chirilă:
Nu ştiu cum s-au simţit Gabi şi Andreea – ele categoric au părut mai volubile – dar eu nu am realizat câte emoţii am până când nu a trebuit efectiv să urc pe scenă pentru deschidere. Toţi am avut emoţii, mai ales datorită prezenţei Ambasadei Japoniei – şi abia acum am înţeles prin ce furci caudine trece Cătălin dincolo de responsabilităţile faţă de participanţii la concurs, având de a face şi cu protocolul pe care îl presupune un parteneriat cu instituţiile oficiale precum Ambasada Japoniei sau MECTS.

Andreea şi Gabriela

Andreea şi Gabriela

despreGO.ro: Ce a scârtâit la această ediţie a Cupei?
George Chirilă:
A fost extrem de greu să construim o echipă cu sarcini precise în doar 3-4 săptămâni – poziţie nefericită în care am ajuns datorită faptului că Ambasada Japoniei a împins data evenimentului cu două luni mai devreme (noi neştiind decât cu 2 zile înainte de concurs că de fapt ni se făcea astfel onoarea de a începe o Lună dedicată Japoniei tocmai cu noi, cu marea comunitate a jucătorilor de GO din România). Fără Andreea, Gabi şi Mihaela probabil că m-aş mai fi învârtit o perioadă în cerc… În plus, eu nu le-am văzut pe ele în poziţii de „subordonare” sau „asistente” – deşi titlul de director mi-a revenit mie – ci de persoane cu putere de decizie şi cu responsabilităţi egale mie.

A fost extrem de greu faptul că neavând experienţă ca Director de Turneu nici unul dintre noi, nu eram constienţi că există o listă de priorităţi şi aici am primit un ajutor nesperat de la Camelia, care a acceptat să intre în echipă cu doar două săptămâni înainte de eveniment.

A fost extrem de stresant şi faptul că a trebuit să schimbăm locaţia, faptul că Ambasada trebuia să ne aprobe alegerea după ce ne-am sfătuit cu Cătălin, faptul că am fost presaţi de restricţiile de buget, faptul că aparatura (de la transmisia pe KGS şi până la conectarea imprimantei la laptopul arbitrului) ne-a pus probleme în prima zi, etc. Sunt convins că după ce stăm şi facem un bilanţ cu toţi cei implicaţi vom afla ce alte lucruri nu au mers din punctul lor de vedere.

despreGO.ro: Şi ce a mers strălucitor la Cupă?
George Chirilă:
Ca echipă, ce considerăm că a mers strălucitor este faptul că E.S. Domnul Ambasador Natsuo Amemiya a plecat extrem de încântat de locaţie şi de atmosfera din acest an, lucru repetat de Domnul Nobumitsu Takamatsu duminică de câteva ori.

A fost iarăşi minunat că Ambasada a dorit să se treacă pentru prima data ca organizator principal pe afiş alături de FRGo şi Asociaţia Saijo, deşi acest lucru ne-a panicat un pic acum 2 săptămâni şi a crescut considerabil presiunea asupra noastră.

Ca director de turneu, cel mai bun lucru a fost că l-am avut alături de noi pe Cătălin Ţăranu cu care am putut discuta şi cu care ne-am putut sfătui zilnic. Să nu uităm şi sprijinul lui Mirel Florescu care ne-a uşurat sarcina de a avea şi în acest an Concursul de Tsumego şi care ne-a răspuns la multe întrebări tehnice.

Camelia

Camelia

În al doilea rând a fost grozav că am reusit să prindem în echipă şi oameni cu experienţă în relaţia cu Ambasada Japoniei şi cu autorităţile locale (reprezentate de MECTS şi CN Gheorghe Lazar) precum Camelia Başta.

În al treilea rând faptul că am avut o imagine de concurs extraordinar de apreciată de Ambasada Japoniei creată de Simon Andrei.

În al patrulea rând faptul că Adelina Sora pe lângă atribuţiile de arbitru ne-a trecut şi prin diversele aspecte ale unui concurs pe care le cunoşteam mai puţin, şi aici îmi aduc aminte să îi mulţumesc şi lui Gabriel Carp şi Andreei Pîrvu pentru că au arbitrat concursul de copii.

În al cincilea rând, deşi nu asta este o ordine a importanţei, încerc doar să nu uit pe nimeni, faptul că Mihaela Gradinariu mi-a subliniat alte aspecte legate de organizare de care nu eram conştient (pe lângă faptul că s-a luptat cu conexiunea KGS, împreună cu Gabi Coman, Adelina Sora şi cu mine). Tot ea a mai avut şi sarcina de a se ocupa cu înregistrarea jucătorilor alaturi de Codin Cocioabă şi Alexandru Fillipi.

Să nu uit că a fost grozav că la aranjarea sălilor – la care am muncit 6 ore vineri – am avut ajutorul lui Dan Amira, Sabin Purice, Simon Andrei, Iulian Militaru, plus fetele de la ARC şi Haramichi-RO şi nu în ultimul rând faptul că am reuşit să avem concursul de copii prin implicarea Şcolii Generale 179 – Doamna Camelia State şi Doamna Manuela Nae nu doar că ne-au raspuns la multe întrebări legate de organizarea unui eveniment, dar au şi mobilizat copiii şi părinţii şi, mai mult, au adus şi tablele şi piesele necesare.

Însă cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat este faptul că le-am avut pe Andreea Pîrvu, pe Gabriela Coman şi pe Mihaela Grădinariu în spatele meu la fiecare pas – lor nici măcar nu ştiu cum aş putea să le mulţumesc şi sunt convins că importanţa lor pentru echipă a fost sesizată de către toţi cei prezenţi.

Şi să nu uităm că toţi suntem recunoscători conducerii Colegiului National „Gheorghe Lazăr” care ne-a găzduit cu braţele deschise şi cu multă căldură sufletească (mulţumiri încă o dată Doamnei Director Adjunct Ionela Neagoe, dar şi Doamnei Administrator Carmen Cautis care a răspuns de toată logistica oferită de colegiu), precum şi Doamnei Anca Pegulescu, Inspector în MECTS (responsabil pentru engleză, japoneză şi chineză) care ne-a intermediat relaţia cu colegiul la rugămintea Cameliei.

Echipa de organizare

Echipa de organizare

despreGO.ro: Ce experienţă în organizare aveai înainte de Cupa Ambasadorului Japoniei 2011?
George Chirilă:
Aveam experienţa alergatului la Campionatul Mondial de GO pentru Juniori, care s-a redus la a executa sarcini precise date de cei care ştiau ce aveau de făcut. Acum m-am trezit în poziţia lor – deloc comodă – de a face lista cu ce este necesar, de a trasa sarcini, de a le transmite fără a deranja, de a rezolva mici conflicte, de a-mi organiza propriul timp, de a rezolva problemele apărute pe ultima sută de metri, de a comunica cât mai profesionist cu toate persoanele şi instituţiile implicate.

despreGO.ro: Ce vă propuneţi pentru viitor?
George Chirilă:
Cred că toţi vrem să ne implicăm mai mult în tot ce reprezintă lumea GO-ului şi să ajutăm atunci când ni se va cere acest lucru. Mai ales dacă ne-ar cere-o oameni precum Cătălin Ţăranu sau Mirel Florescu.

despreGO.ro: Candidaţi pentru vreo funcţie la viitoarele alegeri?
George Chirila:
Vreo funcţie în FRGo? Personal, nu cred… Nu ştim foarte clar ce se întâmplă în federaţie, este clar că sunt probleme şi nu văd cum am putea să ne implicăm dacă nu ştim unde şi cu ce am putea ajuta.

despreGO.ro: Un ultim răspuns la o întrebare nepusă?
George Chirilă:
Dacă m-ai fi întrebat duminică dacă mai doresc să repet experienţa de director de turneu aş fi zis un NU categoric, însă acum, când lucrurile s-au mai aşezat, cred că datorită echipei – mai ales dacă am lucra în aceeaşi formulă – aş mai încerca încă o dată, pentru a face o treabă şi mai bună. Rămâne să sper că şi lor le-ar face plăcere să lucrăm din nou împreună pentru o următoare ediţie a Cupei Ambasadorului Japoniei la GO şi sunt convins că vom face o treabă din ce în ce mai bună, mai ales pentru că am avea ca şi acum, ca model şi ca inspiraţie pe Cătălin Ţăranu, iniţiatorul şi sufletul acestei competiţii.

despreGO.ro: George, eu vă felicit pe toţi, aţi făcut o treabă foarte bună weekend-ul trecut 🙂

Despre Constantin Ghioc:
Jucator de GO din anul 1984, format in Bucuresti, arbitru din 1991, instructor din 1995, rang actual 5 Dan. Presedinte al Clubului Sportiv de GO 361. Castigator al Cupei Romaniei 1995, Campion National la Echipe 2007 si 2008, Vice-campion european la Echipe 1999, Campion National de Veterani 2014. Rezultate sportive complete: http://www.361.ro/constantin-ghioc/