13880286_611856772326172_337130079951524863_n

(sursă: pagina de facebook a congresului)

Prima săptămână a concursului principal al congresului s-a încheiat astăzi şi m-am gândit să prezint pe scurt rezultatele echipei României şi alte informaţii despre congres. Din ce am putut vedea ca simplu observator care nu a fost prezent la eveniment, ruşii au venit cu un standard foarte înalt pentru cei care urmează să organizeze congrese de acum încolo, ceea ce este un lucru care ne avantajează pe noi, jucătorii. Organizatorii nu au părut a duce lipsa de fonduri şi probabil asta i-a ajutat foarte mult. Cu riscul de a mă repeta, doresc să menţionez din nou că am fost impresionată ca jucătoare care a participat la 7 congrese până acum de inovativitatea pe care organizatorii au adus-o, cel mai simplu, dar eficient exemplu fiind pentru mine app-ul pe care l-au creat unde în timp util se pot afla informaţii despre runde, rezultate, reguli, evenimente şi se pot activa notificări pentru a avea ca participant siuranţa că nu vei uita de vreun eveniment.

Main Tournament

Până acum s-au jucat primele 5 runde ale concursului principal. Au participat la fiecare rundă aproximativ 500 de jucători din toată lumea şi de toate nivelurile. Timpul de gândire a fost diferit în funcţie de rangul jucătorilor, timpul principal de gândire fiind de 2,5 ore pentru jucătorii între 4d şi 8d, 2 ore pentru jucătorii între 3k şi 3d şi 1,5 ore pentru jucătorii de maxim 4k, timp la care s-a adăugat şi byoyomi.

La fel ca în ultimii ani, după primele patru runde s-au calificat primii 8 jucători europeni pentru Campionatul European propriu zis. Aceştia au fost:

1) Jabarin Ali, 1p

2) Surma Mateusz, 1p

3) Pop Cristian, 7d (care a câştigat împotriva lui Surin Dmitrij, Obenaus Johannes, Lisy Pavol şi a pierdut împotriva lui Chan Yitien)

4) Shikshin Ilja, 1p

5) Lisy Pavol, 1p

6) Podpera Lukas, 7d

7) Fionin Grigorij, 6d

8) Kachanovskyi Artem, 1p

E interesant faptul că toţi jucătorii profesionişti după sistemul european de profesionişti s-au calificat, iar pe lângă ei, în afară de Cristian Pop s-au mai calificat doi jucători tineri promiţători: Podpera Lukas (născut în 1995) şi Fionin Grigorji (născut în 1999, care a studiat timp de mai multe luni în China prin parteneriatul dintre EGF şi CEGO). După Cristian Pop (născut în 1974) următorul ca vârstă este Iljia Shikshin născut în 1990 :-).

Astăzi, 29.07, s-au jucat semifinalele:

Cătălin Ţăranu 5p (sursă: pagina de facebook a congresului)

Cătălin Ţăranu 5p (sursă: pagina de facebook a congresului)

1) Lisy Pavol – Jabarin Ali

2) Fionin Grigorij – Surma Mateusz

3) Podpera Lukas – Pop Cristian

4) Kachanovskyi Artem – Shikshin Iljia

Ceilalţi jucători români au în momentul acesta următoarele rezultate:

Cătălin Ţăranu (5p) – 2 victorii din 4 partide;

Sorin Sora (4d) – 2 victorii din 5 partide;

Dragoş Minjina (8k) – 3 victorii din 5 partide;

Din păcate nu au reuşit să ajungă mai mulţi jucători români la congres.

13*13

La concursul de 13*13 câştigătorii au fost următorii:

1) Shikshin Ilya, 1p din Rusia – care, dacă reţin bine, a câştigat de mai multe ori acest concurs,

2) Makarov Pavel, 3d din Rusia,

3) Yi-Tien Chan, 7d din China.

Ladies Tournament

Concursul pentru fete nu a mai avut loc în ultimii ani în cadrul congresului, de aceea a fost o surpriză plăcută că s-a ţinut anul acesta. Au participat în total 48 de jucătoare între 20k şi 4d.

Câştigătoarele au fost:

1) Liu Yuan, 4d din China,

2) Maerz Manja, 3d din Germania,

3) Kim Soondeuk, 3d din Coreea.

Manja Maerz este o jucătoare foarte ambiţioasă care urmează să joace în mai puţin de-o lună la Campionatul European Feminin, care va avea loc în Antwerp, unde le va avea de înfruntat foarte probabil şi pe cele trei reprezentante ale României (Ada, Irina şi eu) :-). De asemenea, Manja este foarte implicată în organizarea congreselor de Go, ea ajutând câte puţin de fiecare dată în ultimii ani la organizarea congreselor.

Concursul de perechi

Rezultatele au fost următoarele:

1) Manja Marz/Kim Young-Sam, care au câştigat şi concursul de perechi de la congresul de anl trecut,
2) Yang Yi/Zang Qinmeng,
3) Natalia Kovaleva/Oleg Mezhov & Lin Yuon/Yu Changmin.

13882692_611905678987948_3791918002833197879_n

Natalia Kovaleva şi Oleg Mezhov (sursă: pagina de facebook a congresului)

Meciul lui Cho Hye-Yeon vs Zen

Cho Hye-Yeon este o jucătoare de Go de 9d pro din Coreea foarte puternică şi cunoscută. Eu am avut plăcerea de a o cunoaşte când am fost în Coreea ca exchange student pentru un semestru (despre care urmează să vorbesc într-un articol vitor) atunci când am fost în vizită la Hangook Kiwon, Asociaţia Coreeană de Go. Ea mi-a povestit că de curând s-a deschis la o a doua universitate din Coreea secţia de Go (Baduk studies – deşi nu ştiu dacă se numeşte chiar aşa) la licenţă, master şi, dacă reţin bine, doctorat, şi chiar dânsa predă o parte din cursuri. Este vorba de Yuin University. Sper să am ocazia să vorbesc cu ea în curând ca să pot să revin cu mai multe informaţii :-).

Zen este un program de Go dezvoltat de un japonez (http://senseis.xmp.net/?ZenGoProgram) şi a reuşit să o bată pe Cho Hye-Yeon într-un meci în care acesta a primit două piese handicap.

13680608_611803698998146_8913296655770273785_n

Cho Hye-Yeon 9p (sursă: pagina de facebook a congresului)

Prezentarea lui Fan Hui despre AlphaGo

Fan Hui a ţinut o prezentare despre AlphaGo în cadrul congresului, care o fost înregistrată şi se poate vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=V0-IWQ9TvLo.

Fan Hui (sursă: pagina de facebook a congresului)

Fan Hui (sursă: pagina de facebook a congresului)

Au mai existat şi multe alte evenimente pentru participanţii de la congres: miniconcursul de şah&Go dintre Alexander Morozevich (Rusia) şi Tiger Hillarp Persson (Suedia), jocuri simultane cu profesionişti, concursul de fotbal nelipsit de la fiecare congres (în care de obicei jucătorii germani câştigă), dar şi workshopuri care nu au fost legate neapărat de Go.