Dupa ce s-au incheiat si ultimele 2 grupe de la campionatele nationale de juniori, ar fi bine sa incercam sa facem o evaluare a rezultatelor acestora. Am realizat un tabel (de fapt o serie de tabele) in care am sintetizat o parte din datele referitoare la campionatele de juniori care s-au jucat in anul 2010 la noi.

Datele statistice apar in fisierul Excel atasat, care poate fi un instrument util de evaluare.

Un prim criteriu care a fost urmarit este, evident, numarul total de jucatori participanti la cele 3 concursuri. In total, au participat 104 juniori (nu l-am luat in calcul si pe Kristian Yashov, din Bulgaria, din motive evidente). Unii dintre acestia au participat la mai multe din aceste concursuri, dar cred ca este normal ca numarul real sa fie considerat cel prezentat, nu cel de 134, cat ar fi suma jucatorilor care au participat la cele 3 turnee de calificare.

Oricum, numarul de jucatori participanti in acest sistem a fost mai mare decat cel de anul trecut, cand s-au jucat numai 2 astfel de turnee (la Sinaia, pentru grupa sub 12 ani si apoi la Poiana Zanelor, pentru celelalte grupe) unde au participat cate 47 de juniori (numarul egal de participanti la cele 2 turnee este o simpla coincidenta).

Participarea jucatorilor la aceste concursuri, pe cluburi, este urmatoarea:

 • Braila……41
 • Bucuresti…23
 • Bistrita….21
 • Giarmata….16
 • V.Dornei…..2
 • Botosani…..1

Pentru participarea juniorilor la turneele din ceilalti ani, las pe cine vrea sa faca statistica…

De remarcat faptul ca unii dintre jucatori au participat la mai multe concursuri, ceea ce este un element pozitiv pentru evolutia lor ulterioara, reusind chiar sa obtina rezultate remarcabile chiar la grupe de varsta mai mari (Silvestru State devenind campion la grupa sub 14 ani, iar Theodor Toma la cea sub 16 ani).

Numarul mic de participanti din Botosani si Vatra Dornei a fost compensat de valoarea ridicata a acestora, Pitrop Alexandru devenind campion la grupa sub 12 ani, iar Daniel Haja la grupa sub 10 ani.

Oricum, discutii referitoare la participare si la rezultate se pot dezvolta (si chiar sper asta) daca se doreste. NU cred ca este cineva care sa detina adevarul absolut, dar orice sistem poate fi imbunatatit.

In mod categoric, consider ca participarea copiilor la aceste concursuri ar fi putut sa fie ceva mai mare din punct de vedere numeric, in oricare dintre cele 3 centre in care s-au organizat campionate de juniori.

Din punct de vedere valoric, propun:

 • asigurarea participarii juniorilor din loturile nationale la concursurile unde au drept de participare prin alocarea fondurilor necesare pt cazare, masa, drum si asigurarea prezentei unui insotitor de grup
 • urmarirea mai atenta a corelarii calendarului competitional cu programul copiilor (organizarea concursurilor in vacanta scolara, ocolind perioadele alocate olimpiadelor scolare, dar si alte concursuri de GO)

De exemplu:

 • Pitrop Alexandru NU a putut participa la Bistrita datorita participarii la Campionatele Mondiale de juniori din Taiwan
 • Serban Mihai, Pitrop Alexandru si alti copii din Bistrita si Vatra Dornei au participat la concursul de la Iasi, cu o saptamana inainte de concursul din Braila, dar nu au mai reusit sa se mobilizeze si pentru concursul urmator.
 • copiii din Giarmata NU au ajuns la Braila pt ca Gabi Ciora a trebuit sa ramana in localitate, fiind director la scoala…
 • Theodor Toma nu a putut participa la Bistrita datorita pregatirii pentru olimpiada nationala de stiinte de la Oradea, din 1-5 august

Ar mai fi interesant de urmarit si:

 • situatia participarii juniorilor, pe grupe de varsta
 • rangurile jucatorilor participanti si rangurile medii ale primilor jucatori din grupe
 • evidenta jucatorilor de valoare care nu au putut participa la unele din aceste concursuri (si motivatia reala a absentei, pentru a putea evita, pe cat posibil, asemenea situatii pe viitor)
 • diferite clasamente intre centrele de pregatire (criterii de evaluare exista destule)
 • evaluarea corelatiei intre rezultatele obtinute si nivelul jucatorilor (nu este obligatoriu sa coincida…)
Despre Iulian Toma:
Presedinte al Asociatiei Judetene de GO Braila (din 2009), fost Presedinte al Clubului Sportiv de GO Atari din Braila (1996 - 2009), fost Presedinte al Federatiei Romane de GO (1996 - 2004); profesor de GO din anul 1989; vice-campion european la perechi (Banja Luka, 2001, impreuna cu Liliana Iacob); participant la 3 Campionate Mondiale (1997 - Taiwan si 2007 - Boston in calitate de capitan al echipei Europei si in 2004 - Tokyo ca participant la CM Perechi, impreuna cu Lilana Iacob); rang actual 3 Dan.