Octavian Partenie

Jucator de GO din octombrie 2008, cu ocazia Cupei ASCIG pentru studenti. Membru al clubului de GO din Eindhoven (Olanda) / rang actual 1 kyu.


Articole publicate de Octavian Partenie

Young-sin Lee (8P) și Ju-yeon Go (8P) – Korean Baduk Center

La Congresul European de Go din Tampere au venit, printre alți jucători profesioniști, Young-sin Lee (8P) și Ju-yeon Go (8P) din Coreea de Sud. Pe lângă răbdarea de care au dat dovadă de fiecare dată când le-am rugat să-mi analizeze partidele, mi-au acordat timp și pentru un scurt interviu despre Centrul Coreean de Baduk (KBC – Korean Baduk Center) din Budapesta, unde predau amândouă.

despreGO.ro: Cum vi s-a părut Contresul European de Go? V-ați simțit bine aici?
JY: Da. Mi s-a părut bine organizat și am fost plăcut surprinsă de numărul mare de participanți din Asia (în mare parte din Japonia).
YS: Mi-a plăcut foarte mult atmosfera multiculturală de la congres.  

despreGO.ro:Când a apărut prima data ideea de a fonda Centrul de Baduk?
Începând cu anul acesta, baduk este recunoscut ca sport olimpic în Coreea și guvernul a început să sprijine federația. Sung Rae Kim a creat întâi un centru de predare pentru străini în Coreea, dar mulți studenți au avut probleme cu vizele și s-au plâns de costurile mari etc., așa că a vrut să îl mute în Europa.

despreGO.ro: De ce ați ales Budapesta?
Este un oraș ușor accesibil și prețurile nu sunt mari. În plus, familia Dianei Koszegi ne-a ajutat să înființăm afacerea acolo. KBC s-a deschis pe 12 iunie.

despreGO.ro: Îmi puteți spune mai multe despre programul de studiu de la KBC?
Pe site-ul nostru sunt disponibile informații despre centru – http://www.badukcenter.com/  Nu sunt toate online încă, dar îl vom actualiza în curând.

În fiecare miercuri sunt două cursuri, unul ținut de mine (Ju-yeon) și unul de Sung-rae Kim. Studenții primesc teme pentru acasă: probleme de viață și de moarte, de tesuji, de yose și de estimare a teritoriilor, toate legate de partidele comentate în cadrul cursurilor.

Când vom avea destui studenți, vom organiza o competiție internă de tip ladder, în cadrul căreria studenții vor trebui să concureze între ei. Când vin la centru, studenții pot juca și teaching games cu noi.

despreGO.ro: Am citit pe site că există și opțiunea de a sta pentru perioada scurte, de zece zile. Cei care aleg asta vor avea un program mai încărcat?
În cele din urmă, studenții decid cât de mult timp vor să investească. Dacă vor, pot veni la centru în fiecare zi și noi îi vom ține ocupați. 🙂

despreGO.ro: Mulțumesc mult. Sper să pot veni și eu la KBC și să ne vedem la Budapesta.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Cum ți s-a părut Congresul European de Go de anul acesta?

Alex Nae: A fost ok și m-am simțit foarte bine. Mi-a plăcut mult faptul că am jucat o singură partidă pe zi, pentru că am avut mai mult timp de gândire și m-am putut concentra mult mai mult la partidele jucate.

Soranna Băcanu: A fost foarte frumos. Mi-a plăcut faptul că au fost atât de mulți participanți și am învățat mult.

Lucian Nicolaie: A fost foarte bine organizat – asta mi-a plăcut foarte mult. Rundele au început întotdeauna la timp. Partea nasoală a fost că au venit destul de puțini oameni față de alți ani, probabil din cauza costurilor mari probabil și a locației. Per total, copiii s-au simțit bine și noi la fel. O să încercăm să avem rezultate și mai bune anul viitor.

Cristian Pop: Nu sunt prea fericit pentru că am pierdut la jucători mai slabi, cum ar fi Dmitriy Surin în prima rundă și Antti Tormanen. Asta mi-a cam stricat concursul. Până la urmă tot am ieșit bine pe locul cinci între jucătorii europeni. Aș fi vrut sa ies în primii trei, dar rămâne pentru data viitoare.

Cătălin Țăranu: Congresul a fost ok – orașul drăguț, ne-am simțit toți bine. Au avut puține probleme la organizare. Se vede că nu prea au experiență. Am fost la foarte multe congrese și pot face comparație. Nu a fost foarte bine organizat per total, deși au avut o echipă mare.

Concursul a fost foarte interesant pentru că a fost accesibil. Anul acesta au venit doar trei coreeni, de un nivel rezonabil pentru noi. Dacă vin jucători de tăria asta este foarte ok. Personal, ce pot sa zic… am pierdut a patra rundă într un mod incredibil, apoi altă partidă la timp și am reușit să-mi distrug concursul. Cred ca aveam șanse destul de bune. Îmi pare rău că nu am jucat cu Artem (Kachanovsky). Părerea mea este că Artem ar fi putut câștiga campionatul. Joacă foarte frumos puștiul și va ajunge departe.

Mihai Milu: Congresul a fost foarte frumos. Rezultatul meu personal a fost ok – îmi propusesem 6, 7 victorii. Per ansamblu, a fost un turneu fain. Mă bucur mult pentru Popic, Cornel și Cătălin. Cred că este o premieră să avem trei români în top 5.

Sorin Sora: Rezultatul meu a fost mediu – cinci cu cinci. Însă concursul a fost drăguț. Un pic umed pe aici în ultimele zile și cam puțin populat. La alte turnee a fost participarea mai mare.  Sperăm să mergem la Bordeaux cu o echipă românească mai mare și mai puternică. Bineînțeles, m-am bucurat să văd că podiumul european a fost bine completat de români, cu cei trei care s-au clasat în premii cinci.

Laura Avram: Am așteptat congresul ăsta de vreo 3 ani de când am aflat că se ține in Finlanda :). Si așteptarea mi-a fost răsplatită, aș putea spune că acest congres a fost cel mai frumos din cele la care am fost până acuma, 4 la număr. Primul dintre motive a fost probabil locația: Finlanda, țara mea preferată. A fost o adevărată ușurare, nu doar pentru mine, sa scap de canicula cu care sunt obișnuită pe timpul verii și să simt puțină răcoare. După cum se știe, finlandezii iși fac treaba cum trebuie, deci toate concursurile au inceput la timp (maximum câteva minute intârziere, dar oricum foarte puțin) și au fost organizate ca la carte.

Ce mi-a mai plăcut foarte mult a fost ca lângă principala cladire unde aveau loc concursurile era un parc și dupa runde era plin de jucători de Go acolo, care se uitau peste partidele din concurs, jucau alte jocuri sau pur și simplu luau prânzul (multe persoane au preferat picnicurile fiindcă preturile la restaurante in Finlanda sunt uriașe). Am observat pe de altă parte cât de in serios iși iau foarte multi jucători partidele și cum după runde se uită peste ele și le comentează (eu încă mă plâng că nu imi amintesc partidele mele :D).

Poate că ar fi trebuit sa se organizeze mai multe evenimente pentru jucători, pe lângă concursul de fotbal, sauna-evening și party-ul organizat într-un club (un mic apropo: finlandezii chiar respectă regulile, am fost câțiva jucători sub 18 ani care am vrut să mergem în cluburi, dar dacă ești minor nu ai voie – evident că totuși se poate și trișa uneori).

Cornel Burzo: Față de anii trecuți în care jucau mai mulți coreeni în campionatul european, la congresul din Tampere ne-au crescut șansele să ieșim în top pentru că erau doar 3 coreeni de 7d care ne mai încurcau calculele -:) Oricum am reușit să pierd la 2 din acesti 3 coreeni și la vicecampionul european Artem, însă e prima oară când fac 7 victorii la un C.E. Sunt foarte mulțumit de rezultat, mai ales că în prima rundă am trecut de Alex Dinerchtein 3p (deținător a 7 titluri C.E) la 0.5 puncte și m-am clasat în top 5 europeni cum am sperat.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Kyoung-nang Kang: Majoritatea jucătorilor europeni tari au un stil similar cu stilul japonez de joc

Kyoung-nang Kang

Kyoung-nang Kang

Kyoung-nang Kang este o jucătoare de 7 Dan care a venit în Europa din Coreea de Sud acum două luni. Acum trăiește în Olanda unde a ținut lecții la câteva cluburi, de exemplu Eindhoven și Utrecht, dar călătorește mult pentru a participa în concursuri. Am cunoscut-o prima data în Eindhoven și i-am pus câteva întrebări la Congresul European de Go.

despreGO.ro: Când ai început să joci Baduk (Go în limba coreeană)? De ce îți place atât de mult jocul?
Kyoung-nang Kang: Am început să joc când aveam 8 ani și îmi place atât de mult pentru că mă simt în largul meu atunci când joc. În lumea de azi este un joc deosebit, lent, care se potrivește cu personalitatea mea. De asemenea, jocul este foarte corect – adversarii pornesc partida cu șanse egale și totul depinde de aptitudinile lor.

despreGO.ro: Cât de repede ai ajuns la nivelul de 1 dan?
Kyoung-nang Kang:
În mai puțin de un an, pentru că eram foarte pasionată de Baduk. Când am început să joc, mergeam la academie în fiecare zi să studiez până seara târziu. Așa am putut progresa atât de repede.

despreGO.ro: Mi-ai spus că în prezent studiezi Baduk la Universitatea Myoungji, dar că vei sări un an sau doi pentru a trăi în Europa. De ce te-ai hotărât să vii în Europa și de ai ales să trăiești în Olanda?
Kyoung-nang Kang:
La universitate am studiat printre altele predarea jocului Baduk, Baduk business management și despre Baduk în Europa. Apoi am învățat despre jucătorii europeni și m-am gândit că ar fi o idee bună să călătoresc în Europa pentru a preda. Vizitasem deja Olanda în 2007 și mi-a plăcut foarte mult comunitatea activă de Baduk, așa că am vrut să merg  acolo pentru a preda.
Prima dată când am fost în Europa i-am cunoscut pe Bas și Kathryn, ambii jucători de Go. Am păstrat legătura și ei au venit o dată în Coreea. Am devenit prieteni apropiați, m-am gândit la ei când am decis să vin în Europa și m-au ajutat foarte mult. Acum stau cu ei în Haga.

despreGO.ro: Așadar, ai venit special pentru a preda Baduk. Sunt disponibile online informații despre lecții?
Kyoung-nang Kang:
De când am venit în Olanda, mai mulți oameni m-au întrebat dacă pot lua lecții de la mine, așa că am propriul meu site acum – http://www.baduklessons.com/ – unde puteți afla mai multe informații și unde voi pune fișiere .sgf cu partide recente de-ale mele și comentarii.

Kyoung-nang Kang

Kyoung-nang Kang

despreGO.ro: Pe lângă lecții, joci în foarte multe concursuri. Unde vei merge anul acesta?
Kyoung-nang Kang: Voi participa în rundele Pandanet de la București, Bruxelles și Istanbul. De asemenea, voi merge în Suedia pentru un concurs.

despreGO.ro: Ai câștigat toate partidele pe care le-ai jucat în Europa până acum. Ce părere ai despre jucătorii europeni în comparație cu cei coreeni?
Kyoung-nang Kang: Per total, jucătorii europeni sunt mai slabi decât coreenii, dar câțiva sunt la fel de puternici și asta m-a impresionat, deoarece nu beneficiază de un sistem organizat de predare cum avem în Asia. Pentru mine a fost interesant să observ că majoritatea jucătorilor europeni tari au un stil similar cu stilul japonez de joc.
De asemenea, atunci când țin lecții, studenții mei joacă de multe ori mutări care nu îmi plac. Când le atrag atenția, spun că le-au învățat din cărțile pe care le studiază. Sunt mutări corecte, dar nu îmi place stilul. Sunt diferențe foarte mari între stilul coreean și cel european.

despreGO.ro: Poate că și cărțile după care studiază oamenii aici sunt cam vechi.
Kyoung-nang Kang:
Asta așa este, cu siguranță.

despreGO.ro: Care sunt cei mai puternici jucători europeni cu care ai jucat până acum?
Kyoung-nang Kang: Adversarul meu din runda a doua, Cornel Burzo, este foarte puternic. Am jucat și cu Csaba Mero și Pal Balogh de câte trei ori și amândoi sunt jucători foarte buni. Am învățat din toate partidele jucate cu ei.

despreGO.ro: Ai câștigat și primele trei runde ale concursului principal de la Congresul European de Go. Felicitări! Consideri că ai putea termina concursul în primii 5?
Kyoung-nang Kang: Dacă mă străduiesc, s-ar putea să reușesc. Este puțin ciudat pentru mine să joc partide cu atât de mult timp de gândire, dar voi face tot posibilul.

despreGO.ro: Aștepți cu nerăbdare partidele împotriva celor mai puternici jucători din concurs?
Kyoung-nang Kang:
Da, mai ales împotriva celor doi profesioniști (Cătălin Țăranu și Alexandre Dinerchtein). Dar, sinceră să fiu, îmi doresc mult să îi întâlnesc în concurs pe cei doi jucători coreeni de 7D, pentru că ne cunoaștem și nu am mai jucat cu ei de foarte mult timp.

despreGO.ro: Multumesc pentru interviu! Multa bafta!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...