Liviu Oprisan

Jucator de GO din 1985, din 2008 preda GO la Biblioteca Metropolitana Bucuresti din 2008, rang actual 4 Dan, triplu castigator al Campionatului National de GO pe Echipe.

Site personal: http://www.desprego.ro


Articole publicate de Liviu Oprisan

Informare Adunarea Generala FRGO

Adunarea Generala FRGO

Adunarea Generala FRGO

Sâmbătă, 13 aprilie 2013, a avut loc, la Şcoala Gimnazială 179 din Bucureşti, Adunarea Generală a FRGO, în paralel cu desfășurarea Campionatului Național de GO pentru Juniori U12 și U16.

Gazda ambelor evenimente, d-na Camelia State, a adresat câteva cuvinte (în calitate de organizator, dar și de părinte) celor prezenți. D-na State a remarcat cu tristețe că îi simte “departe” atât pe reprezentanții oficiali ai FRGO, cât și pe membri mai vechi ai comunității, referitor la susținerea concursurilor de juniori, concret, neexistând suportul unui jucător reprezentativ la deschiderea CN de Juniori. De asemenea, au existat probleme de comunicare privind asigurarea arbitrilor, anunțarea participanților, etc.

La AG au participat delegați din partea a 15 cluburi, din totalul de 29 afiliate FRGO și un reprezentant al MTS. În urma analizei activității cluburilor (plată taxe, participare la competiții, prezența la Adunările Generale anterioare), s-a hotărât dezafilierea a 8 cluburi, din care amintesc: Olimpia Slobozia, Arena București, CS De Go Blue Dragons Cumpăna, Arctica Craiova, Lotca Galați. S-a constatat îndeplinirea cvorumului, a fost votată ordinea de zi, cu anumite modificări.

În asteptarea Procesului Verval încheiat cu ocazia AG FRGO, amintesc mai jos câteva din problemele discutate:

 • a fost ales un nou cenzor, cel vechi demisionând odată cu retragerea vicepreședintelui Balazs Arpad;
 • Biroul Federal a fost mandatat să analizeze și să aprobe modificările aduse Regulamentelor FRGO;
 • a fost discutată schimbarea / modificarea site-ului FRGO, urmând ca Iulian Dragomir – Vicepreședinte FRGO – să coordoneze acest proiect;
 • în urma intervenției lui George Bordea, care a ridicat problema direcționării a 75% din fondurile alocate FRGO către activitățile cu juniori, George Stihi a fost propus, în vederea coordonării accesării Programul Pierre de Coubertin, care asigură burse pentru sportivii juniori;
 • Președintele FRGO – Mirel Florescu – a prezentat câteva elemente privind echipa care va organiza Campionatul European de GO din 2014 – Sibiu și sponsorii abordați.
 • Daniel Cioată și-a anunțat disponibilitatea pentru a reprezenta comunitatea jucătorilor de GO la evenimentele organizate în zona București-Pitești.

Adunarea Generala s-a încheiat într-o notă optimistă, în anul 2012 înregistrându-se un maxim al numărului de competiții și de jucători prezenți la acestea, un aport important aducându-l juniorii, în special cei din Drobeta-Turnu Severin.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Amurgul GO-ului – Rise of the Game-Playing Machines

Partea a doua a titlului este preluată dintr-un subiect de pe RGO din august 2008. Aflam atunci că MoGo a câştigat (cu 9 pietre handicap) o partidă împotriva lui Kim Myeong Wan 8-dan pro. Era începutul unui lung şir de mesaje pe tema om vs. computer. Parerile erau împărţite – Dan Micşa vs. restul lumii :-). Dan susţinea supremaţia computerului, restul eram sceptici. Topicul – fierbinte.

Ianuarie 2012: John Tromp, computer scientist (2-3 dan amator) pierde cu scorul 3-1 un meci cu Zen19. Întâmplare fără ecou în GO-ul românesc.

Martie 2012: Takemiya Masaki pierde 2 partide în faţa programului Zen19. Cu 5 şi respectiv 4 pietre handicap. Mai multe amănunte privind evenimentul şi partidele pot fi aflate aici.

Am aflat ştirea din newsletter-ul CSRB. Cam asta a fost singura reacţie la victoria “computerului”. Oare apatia ce pare să ne fi cuprins are legatură cu faptul că “jocurile sunt făcute”? Dan Micşa a avut dreptate – “maşina” a învins?

Mă întreb dacă 2012 este anul în care GO-ul aşa cum îl ştiam până acum a apus…

Oare până în 21.12.2012 vom vedea primul profesionist de top pierzând la paritate în faţa maşinii?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Campionatul National de Veterani 2011 – clasament partial

Loc  Nume  		Rg Club Pt R1  R2 R3 SOS SOSOS
1 Sora Sorin		4D Crav 3 6+  3+ 5+ 5 17
2 Ghioc Adrian		5D Bucu 3 8+  4+ 6+ 4 17
3 Bărbulescu Dan	4K Bucu 2 7+  1- 9+ 5 14
4 Toma Iulian		3D Brai 2 9+  2- 7+ 5 13
5 Barbu Tiberiu	2K Bucu 2 10+ 11+ 1- 5 11
6 Ichim Viorel		5K Bucu 1 1-  10+ 2- 7 12
7 Cheresteș Codruț	8K Bucu 1 3-  8+ 4- 5 15
8 Pintilie Costel	4K Galt 1 2-  7- 11+ 5 12
9 Bogaciev Andi	6K Bucu 1 4-  12+ 3- 4 13
10 Dragomir Iulian	7K Bucu 1 5-  6- 12+ 3 15
11 Ciobanu Gabriel	8K Bucu 1 12+! 5- 8- 3 13
12 Rusu Horea		10K Brai 0 11-! 9- 10- 3 10
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Despre una, despre alta…

În urmă cu câteva zile, am citit pe rgo mesajul prin care președintele FRGO ne anunța faptul că urmează să organizeze anul acesta a 28-a ediție a Campionatului Mondial de Juniori.

După primele 2 rânduri ale anunțului, reacția mea a fost în totală concordanță cu concluzia trasă de Cătălin: “Obținerea acestui campionat este probabil cea mai mare realizare din istoria FRGO”.

Am terminat de citit anunțul, am fost impresionat de locație, am aruncat un ochi pe documentul atașat… și am rămas puțin pe gânduri referitor la beneficiile pe care evenimentul urmează să le aducă comunității.

A doua zi am citit postarea lui Titi pe despreGO – un scurt istoric al Campionatului. Am aflat că alte 4 țări europene au mai găzduit competiția. Mă gândesc că, dacă am aflat asta din pagina lui Titi, gradul de mediatizare al evenimentului a fost destul de redus. Nici despre beneficiile aduse comunităților locale de jucatori de GO nu știu nimic…

Discutam cu George Stihi – membru al echipei organizatoare a Campionatul European de GO de la Mamaia 1998. George spunea că nu poți compara organizarea unui concurs (chiar dacă e un campionat mondial) cu o participare de 20 de jucători, cu unul la care au participat 362 de jucători. Și unde România a obținut primul titlu de campion european.

Pentru mine personal, CE de la Mamaia a fost un eșec total. Atât din punct de vedere organizatoric – a trebuit să eliberez camera în care reușisem să mă cazez ziua precedentă spre 3 dimineața, în timpul partidei pe care am pierdut-o cu 0.5 puncte la Cornel Burzo. A fost singurul concurs unde m-am retras după 2 runde.

Mă gândeam care a fost cel mai important concurs la care am participat. Zic important, pentru că dacă aș spune “cel mai misto” ar trebui să trec în revistă vreo 20-30 de concursuri 🙂

Cel mai important concurs la care am participat a fost Cupa Ing de la Băile Felix din anul 1996. Simultan, au avut loc și CE Juniori și un open. La eveniment au participat cam 200 de persoane. Alături de “vedetele” Guo Juan, Rob van Zeijst, Matthew Macfadyen, Frank Janssen, au participat românii Sorin Gherman, Cristian Pop, Mihai Bâsca, Daniel Cioată, Lucrețiu Calotă. Campionatul European de Juniori a avut următorii câștigători: Csaba Mero, Svetlana Shikshina, Alexandre Dinerchtein. Dintre juniorii români au participat: Cosmin și Cătălin Mutu, Dragoș Băjenaru, Valentin Gheorghiu, Cornel Burzo.

A fost un eveniment fantastic! Atât prin locația aleasă, organizare, șansa de a urmări partidele de top, dar mai ales pentru că am avut ocazia de a o vedea pe Guo Juan (câștigătoarea Cupei Ing) făcând câteva mișcări de tai chi alături de Codin sau prinzându-se într-o horă la dineul de deschidere a concursului.

Până la momentul în care pagina dedicată Campionatului Mondial de Juniori ce se va desfășura în România va fi gata și până când vom afla mai multe amănunte legate de acest eveniment – putând avea o imagine mai clară asupra importanței sale atât ca realizare a FRGO, cât și ca impact asupra comunitâții – vă invit să desemnați cel mai important (sau cel mai mișto :)) concurs de Go la care ați participat în România.


Roumanie 1996
Încărcat de GoStrasbourg. – More college and campus videos.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alte fotografii de la Cupa Ambasadorului Japoniei

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...