Iulian Dragomir

Am jucat GO in 1989, citeva luni, apoi am reluat in 2005, la Clubul Saijo. Am fost atras de la inceput de predarea GO-ului si de problemele organizatorice la club, iar mai recent, la federatie. Deoarece am neglijat perfectionarea proprie in favoarea predarii si organizarii, am scazut doua ranguri.


Articole publicate de Iulian Dragomir

Semifinala Campionatului National de Seniori 2014

Federatia Romana de GO

Federatia Romana de GO

Federația Română de GO organizează Semifinala Campionatului Național de GO pentru Seniori în perioada 17-18 mai 2013, la sediul Clubului Sportiv „Radu Baciu” din București. Jucătorii de nivel dan vor concura pentru calificarea în Finala Campionatului Național de Seniori.

În această etapă pot participa toți jucătorii legitimați (și cu viza anuală achitată pe 2014), cu excepția celor doi sportivi calificați din oficiu direct în etapa finală: Pop Cristian și Burzo Cornel (campionul și vicecampionul en-titre). Celor doi li se vor alătura în Finală jucătorii clasați pe primele 6 locuri în etapa semifinală. Taxa de viză anuală poate fi achitată și pe loc înainte de începerea concursului.

Sunt invitați și jucătorii de nivel kyu, care vor participa la Open.

Pentru înscrieri accesați pagina Federației Române de GO.

Sistem de joc: 6 runde – MacMahon cu supergrupă (pentru jucătorii de nivel dan), komi 6,5 puncte
Timp de gândire: 1 oră
Byo Yomi: 30 secunde sau Canadian 15 mutări / 5 minute
Criterii de departajare: MMS, SOS, SOSOS
Arbitru principal: Dan Amira
Arbitru secund: George Chirilă

Taxa de participare: 10 lei pentru adulți
5 lei pentru elevi și studenți

Program

Sâmbata 17 mai:
09.00 – Înscrieri
10.00 – Runda 1
14.00 – Runda 2
17.00 – Runda 3

Duminica 18 mai:
09.00 – Runda 4
12.00 – Runda 5
15.30 – Runda 6

Locație
Clubul Sportiv Radu Baciu
Aleea Blajel 9B (interfon 03)
tel. 0722240192

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Deficienţe şi autocontrol

Unii jucători de go vor să împărtăşească şi altora această pasiune, alţii nu vor decît să joace. Acest text se adresează primei categorii.

În 2007, la prima ediţie a Cupei Ambasadorului, s-a făcut un sondaj de opinie din care reieşea că marea majoritate a jucătorilor de go îşi doreau un număr mai mare de concursuri, vroiau să participe la mai multe concursuri. În ultimii ani dinaintea primei ediţii a acestei Cupe se organizaseră 37 de concursuri în 2007, 47/2006, 39/2005, 47/2004, 15/2003, 10/2002, 17/2001 (vezi Dinamica participării la concursuri). În următorii doi ani lucrurile nu s-au schimbat, dar începînd cu 2010 numărul concursurilor creşte impresionant: 60 în 2010, 78 în 2011, 83 în 2012, 84 în 2013 (pînă acum, în noiembrie 2013). În momentul de faţă, nimeni nu cred că mai spune că ar vrea mai multe concursuri. Ba chiar a devenit dificil să strîngi un număr rezonabil de participanţi la concursuri.

Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece! În paralel s-a mărit şi numărul jucătorilor de go de la 280 în 2007 la 515 în 2013. Participarea la concursuri este mai mare, sau nu? În 2007, 268 de jucători înregistrau 780 de participări, adică un jucător participa în medie la 3 concursuri (mai exact, rata de participare era de 2,91) şi ar fi vrut să mai participe şi mai mult, iar în anul curent 515 jucători au avut 1424 participări la concursuri, ceea ce înseamnă o rată de participare ceva mai mică, de 2,76 – şi nimeni nu doreşte mai multe concursuri.

Rata de participare reflectă disponibilitatea şi entuziasmul jucătorilor de a lua parte la competiţii. Aceasta a scăzut.

Cauzele sînt multiple. Prima care ne vine automat în minte este criza economică. Dar nu acesta este cauza principală, ci restrîngerea orizontului de aşteptare. La acest fenomen au contribuit cîteva deficienţe, cum ar fi: scăderea calităţii concursurilor (organizare şi arbitraj slabe), promovare slabă (îmbătrînirea jucătorilor), divergenţele apărute la toate nivelele (deci defecte de comunicare) şi lipsa unui lider de opinie. Referitor la ultimul punct, uitaţi-vă din nou la Dinamica participării… şi veţi vedea că rata de participare cunoaşte un salt spectaculos (de la 1,68 la 3,46) în 2004, care este anul revenirii lui Cătălin Ţăranu din Japonia şi al înfiinţării Clubului Saijo.

Există, sînt sigur, obiecţia că statistica prezentată ar putea fi deformată de raportările la EGD a concursurilor de la Drobeta Tr. Severin, care nu existau în 2007 şi care sînt (în 2013) multe şi cu foarte mulţi participanţi, mai exact 31 de concursuri, 203 de jucători şi 595 participări, adică aproape 40% din activitatea FRGo. Dacă le excludem, rata de participare va fi de 2,63, valoare care nu infirmă, ci întăreşte concluzia iniţială prezentată mai sus. Dar să le excludem cu totul ar fi o exagerare, cred că o imagine mai aproape de realitate obţinem luînd în considerare cam un sfert din activitatea de la Tr. Severin. Motivele sînt, în principal, următoarele:

 1. jucătorii aflaţi la prima lor participare sînt înregistraţi nu cu 20 kyu, ci cu ranguri exagerate, 11-10kyu, ba chiar şi cu 8 kyu (vezi Cristian Bardeanu);
 2. lipsa de continuitate – de la un an la altul regăseşti cel mult un jucător din 7, iar după doi ani regăseşti doar un jucător din 20;
 3. activitatea este strict locală, ruptă de restul ţării, doar cinci jucători au participat şi la alte competiţii decît cele din Tr. Severin, totuşi 20 de jucători au între 5kyu şi 1 kyu jucînd doar local; 4. din 200 de jucători doar 22 sînt înregistraţi la FRGo, iar datele lor sînt incomplete.

Un sistem îşi poate compensa deficienţele prin autocontrol: Biroul Federal al FRGo. Dar în Biroul Federal nimeni nu are nicio responsabilitate clară, nimeni nu are nicio problemă concretă de rezolvat deoarece în momentul alegerii membrilor biroului nu li s-a dat nimic de făcut decît să discute, să-şi dea cu părerea (dacă are una) în problemele care apar, nimeni nu şi-a luat niciun angajament să facă ceva concret.

Pentru a corecta acest aspect ar fi necesar mai întîi să existe un plan de sarcini pentru fiecare post, ceea ce presupune existenţa unui regulament de organizare şi funcţionare acordat la realitate într-un mod flexibil.

Să aruncăm o privire la ce se întîmplă în restul lumii. Valoarea jucătorilor din Europa creşte constant, orizontul de aşteptare este mai larg, ceea ce se reflectă în rata de participare: în Europa sîntem pe locul 12 la rata participării (vezi Popularitatea goului în Europa). Pe primele locuri sînt Cehia (4,05), Germania (3,63), Finlanda (3,43), Olanda (3,23), Franţa (3,15) şi Ungaria (3,03).

La adunarea generală ţinută în cadrul Congresului Europen de Go din Polonia au fost discuţiile cele mai aprinse din ultimii ani. Raportul întîlnirii conţine mai multe anexe cu propuneri de modificări.

Nemţii propun să se plătească o taxă (către EGF) de un euro pentru fiecare adult şi de o jumate de euro pentru fiecare copil. Dar mai avem de plată şi taxa către IGF, care şi-a schimbat şi ea sistemul de taxare: România are de plătit 36.000 de yeni, adică 270 de euro pentru 515 jucători. Deci pentru jucătorii de la Tr. Severin va trebui să plătim cam 120 de euro federaţiei europene şi 105 euro federaţiei internaţionale. Soluţia care se impune este să se raporteze la EGD doar concursurile la care participă doar cei care şi-au plătit taxa către FRGo, aşa cum se procedează dintotdeauna la federaţia de şah. Nu este vorba doar de jucătorii de la Tr. Severin, ci despre toţi jucătorii. Anul acesta şi-au plătit taxa doar 84 de jucători, faţă de 145 anul trecut.

Bugete Federatii

Bugete Federatii

Sponsorizarea oferită de minister are profitabilitate minimă. Banii sînt calculaţi să acopere salariile secretarului şi contabilului, cupe şi plata arbitrului la concursuri, plus cantonamentele, adică tabăra de vară de la mare. Cu ce ne alegem noi din sponsorizarea de la minister este tabăra de vară de la mare, plus ceva completări la cheltuielile de deplasare la concursuri internaţionale. În 2012 am primit 60000 lei, iar în 2013 – 48000, din care 25000 sînt salariile. Anii trecuţi s-au mai dat bani pentru materiale sportive, de anul acesta s-au tăiat. Spre comparaţie, avem un tabel cu sumele primite de alte federaţii: e vorba de două zerouri în plus. Una dintre cauze este şi prevederea legală că „federaţiile au obligaţia de a-şi asigura 10 la sută din buget din venituri proprii”. Adică din taxe.

Ar fi bine ca situaţia financiară să fie făcută public. Dacă vreau să obţin o sponsorizare serioasă de la o firmă este bine să am un minim control asupra situaţiei financiare şi, în plus, acea firmă are mai multă încredere dacă vede că situaţia financiară este clară şi făcută public. În principiu, o organizaţie care nu-şi cunoaşte posibilităţile, de orice fel, nu-şi poate face planuri de viitor.

Din 2014, criza economică din sport va intra într-o nouă etapă, datorită descentralizării. Toate ramurile sportive vor avea de suferit. „Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret trec în subordinea Consiliilor Judeţene. Cluburile sportive trec în administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent” (este vorba de cluburile sportive municipale, deocamdată). La MTS rămîn doar federaţiile.

Alt subiect important este comunicarea. Divergenţele existente între jucătorii vechi nu pot fi depăşite, apar mereu unele noi. După o anumită vîrstă capacitatea de comunicare scade, munca în echipă se îngreunează şi devine aproape imposibilă (excepţiile confirmă regula). Soluţia este nu o încercare de împăcare, ci promovarea tinerilor. Asta nu înseamnă ca de la următoarele alegeri toţi membrii biroului federal să aibă sub 25 de ani, ci să-i introducem treptat în probleme, avînd fiecare ca îndrumător un membru mai vechi.

Last but not least: promovarea. Din cei 10 instructori „cu diplomă” de la CSRB doar doi avem o activitate de instruire – şi aceasta cam subţire. Cine vrea, poate, indiferent de diplomă, să susţină o activitate de instruire de succes, însă cei care vor într-adevăr sînt foarte, foarte puţini. Grosso modo, raportat la necesităţi, putem spune că nu avem instructori de go. Singurii care au avut în mod constant o activitate de succes au fost jucătorii de go deveniţi profesori. Cea mai plauzibilă pare a fi varianta de a încerca să-i învăţăm go pe profesorii din şcoli, chiar dacă pentru asta la început va fi nevoie să-i plătim (printr-o sponsorizare, eventual). Sau, ceva mai realist, să-i învăţăm go pe viitorii profesori – însă este o variantă cu bătaie mai lungă.

Alt scop de urmărit este promovarea goului în localităţi în care nu avem membri. Cîtă vreme vor mai exista oraşe mai mari decît Tr. Severin în care nu se joacă go, promovarea are un viitor sigur (dacă vom forma instructori). Şi sînt destule: Ploieşti, Constanţa, Bacău, Piatra Neamţ, Buzău, Slatina, Arad, Deva, Vaslui, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Alba Iulia, Târgu Jiu, Focşani, Miercurea Ciuc, Călăraşi, Reşiţa. Avem club de go în Drobeta (265 mii loc.), dar nu avem în Ploieşti, care are o populaţie de 763 de mii de locuitori!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Semifinala Campionatului Naţional de Go

Federatia Romana de GO

Federatia Romana de GO

Semifinala Campionatului Naţional de Go
Bucureşti, 25-26 mai 2013

Peste două săptămîni, în perioada 25-26 mai 2013, va avea loc Semifinala Campionatului Naţional de Go pentru Seniori. Gazda va fi „Hotel Sport” din cadrul Complexului „Lia Manoliu” din Bucureşti. Sînt invitaţi să participe toţi jucatorii de nivel dan (legitimaţi şi avînd viza anuală achitată pe 2013), cu excepţia celor doi sportivi calificaţi din oficiu direct în etapa finală: Dragoş Băjenaru şi Cornel Burzo (campionul şi vicecampionul en-titre). Primii şase din clasament vor intra în finală, care va avea loc la Mangalia.

Pentru jucătorii care vin din provincie am rezervat 6 locuri (după numărul participanţilor de anul trecut) la Hotel Olimpia (aflat la 10 minute de sala de joc), la preţul de 40 de lei pe zi de persoană. Masa poate fi servită la Hotel Sport, unde nu au crescut preţurile, tot 20 de lei o masă, ca şi în anii anteriori (meniu pentru sportivi). Iar cei care au fost în anii anteriori vă pot spune că se mănîncă bine.

Mai sînt doar două săptămîni pînă la Semifinala Campionatului Naţional de Go pentru Seniori şi încă nu s-au înscris decît 2 participanţi. Îi rugăm pe cei care doresc să participe să se înscrie din vreme, pagina dedicată acestui concurs de pe situl federaţiei vă aşteaptă de aproape două săptămîni să vă înscrieţi. Este important mai ales pentru participanţii din provincie, să ştim dacă suplimentăm numărul de locuri sau anulăm rezervările. În plus, avem la dispoziţie doar 20 de mese (cu posibilitate de suplimentare, la cerere) şi am vrea să organizăm şi un open pe lîngă evenimentul principal: dacă se înscriu 40 de jucători de nivel dan, anulăm openul, dar dacă nu sînt decît 8-10 participanţi la semifinală, openul ar fi chiar necesar. Înscrierea din vreme la concurs reprezintă un ajutor minim dat organizatorilor.

Vă mulţumim!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Cupa Romaniei la GO 2012 – clasament final

Loc Nume       Rang Club  P R1 R2 R3 R4 R5 SOS SOSOS
1 Calota Lucretiu   5D Tengen 4 3+ 5+ 2- 4+ 6+ 15 61
2 Ghioc Constantin   5D 361  4 7+ 4+ 1+ 5+ 3- 14 62
3 Oprisan Liviu    4D 361  4 1- 6+ 7+ 0+ 2+ 11 53
4 Corlan Lucian    5D CSRB  3 6+ 2- 5+ 1- 0+ 12 53
5 Popa Valentin    2D CSRB  2 0+ 1- 4- 2- 7+ 12 53
6 Oancea Petru     4D CSRB  2 4- 3- 0+ 7+ 1- 12 50
7 Iugulescu Sergiu_Dan 2D CSRB  1 2- 0+ 3- 6- 5- 12 49
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Finala Cupei Romaniei la GO 2012

Federatia Romana de GO

Federatia Romana de GO

Federaţia Română de GO şi Clubul Sportiv Radu Baciu vă invită la cea de-a 22-a ediţie a Finalei Cupei României la GO.

Competiţia se va desfăşura la sediul CSRB, al. Blăjel 9B, interfon 03. Au drept de participare toti jucătorii între 3 şi 7 dan, cărora li se vor adăuga jucătorii calificaţi din semifinalele care s-au desfăşurat la nivel local.

Câştigătorul va reprezenta România la KPMC International Amateur Baduk Champs 2013.

Un voucher din partea organizatorilor Congresului European de GO din Polonia (2013) va fi acordat ocupantului primului loc sau, dacă acesta renunţă sau are deja unul, unuia dintre următorii clasaţi care va participa la EGC 2013.

Doar jucătorii membri ai FRGo (legitimaţi şi cu plata taxei anuale la zi) se pot înscrie în acest concurs.

Taxa de participare este de 25 lei pentru seniori şi 10 lei pentru elevi şi studenţi.

Regulament

Sistem de joc: elveţian
Numărul de runde se va stabili în funcţie de numărul jucătorilor înscrişi:
– 5 runde (6-16 jucători)
– 6 runde (mai mult de 16 jucători)
Timp de gândire: 75 minute
Byo-yomi: 30 secunde (sau 15 pietre în 5 minute)
Komi: 6.5 puncte
Criterii departajare: număr de victorii, SOS, SOSOS.

Program

Sâmbătă, 24 noiembrie
09.30 – Înscrierea
10.00 – Runda I
14.00 – Runda II
17.00 – Runda III

Duminică, 25 noiembrie
09.30 – Runda IV
12.30 – Runda V
(16.30 – Runda VI)

Cum ajung

Adresa: Aleea Blăjel nr. 9B, parter, ap. 3, interfon 03
Telefon: 0722-240-192; e-mail: [email protected]
– Metrou: staţiile „Mihai Bravu” sau „Dristor”
– Autobuz: 123, 124, 135, 181, 634 (staţia „Vitan”)
– Tramvai: 1, 17, 34 (staţia „Vitan”)

Contact

Pentru alte detalii sau nelămuriri: [email protected] sau telefonic la 0722240192 Iulian Dragomir

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...