Dorin Chis

Jucator de GO din 1986, membru fondator al Clubului Sportiv GO VEST Oradea, fost redactor (actual colaborator) al revistei electronice Pro-GO, rang actual 6k.

Site personal: http://www.govest.ro


Articole publicate de Dorin Chis

Jucătoarea de go

Jucatarea de go

Jucatarea de go

Mereu m-am întrebat, ce s-ar putea scrie despre go, pentru marele public? În Asia, unde jocul este popular, mai treacă, meargă, dar la noi, unde cei mai mulţi conaţionali cred că go-ul este un alt fel de a-ţi lua câmpii, cum şi ce să scrii ca să nu fii refuzat din start şi apoi, să te mai şi faci înţeles? În acest context traducerea romanului „Maestrul de go” a lui Yasunari Kawabata, la Editura Humanitas, în 2007, mi s-a părut o mişcare riscantă, un act de curaj, susţinut doar de notorietatea lucrării (relativă), un act unic, irepetabil.

Acestea fiind premisele, am fost cu adevărat surprins să găsesc, zilele trecute, pe raftul librăriei, o altă carte care promitea să fie despre go: Shan Sa, Jucătoarea de go, editura Polirom, 2014. Ilustraţia copertei făcea trimitere la joc: doi oameni aşternând pietricele pe pătrăţelele unei cămăşi. Dar stai! Faptul că pietricelele colorate sunt aşezate în interiorul pătratelor şi nu la intersecţia caroiajului pare să indice faptul că cei ce au ales imaginea, cunosc go-ul… după ureche. Am parcurs cartea în diagonală, ca să apreciez cam despre cât go e vorba şi cu toate că am fost cam dezamăgit, preţul mic (19 lei) şi faptul că urma să-mi petrec câteva ore în avion, m-a convins să o cumpăr.

Autoarea, chinezoaică, este stabilită de 20 de ani la Paris, fapt ce explică traducerea din limba franceză. Probabil tot aşa se explică şi folosirea termenului de „pion” în loc de „piatră” sau „piesă” de go, căci e greu de presupus că autoarea ar fi abordat un subiect care să nu-i fi fost, cât de cât, cunoscut. De fapt, cu cât înaintez în lectură, realizez că autoarea cunoaşte subtilităţile jocului.

Go-ul apare încă de la prima pagină, difuz, nedefinit. Nu trebuie să cunoşti regulile sau nici măcar să fi auzit de el. E un fel de introducere din care înţelegi doar că este un joc care decurge pe o tablă. Apoi, încet, subtil, începi să prinzi şpilul. Cartea e narată la persoana întâi, dar are, nu unul, ci două personaje principale: un el şi o ea. Un Yang şi o Ying. Un alb şi un negru. Un japonez şi o chinezoaică ce mută alternativ: un capitol el, unul ea. La început fiecare joacă în colţul lui. Începe ea, în Manciuria, apoi el, în Japonia. Japonezii atacă Manciuria şi personajul nostru, militar, se apropie de colţul chinezoaicei. Primul tsuke se petrece în piaţa O Mie de Vânturi, fieful jucătorilor de go, unde cei doi încep o partidă. Se mută lent şi cei doi se întâlnesc aproape zilnic ca să continue jocul. În răstimp, fiecare are problemele lui, probleme pe care le abandonează periodic pentru a evada în lumea go-ului. Cu cât partida evoluează, problemele se acutizează. Exact ca în go, şi de o parte, şi de cealaltă, curge sânge, la propriu, cu toate acestea însă, nu sunt excluse plăcerea şi extazul. Chinezii adună arme pe ascuns şi pregătesc un complot care să-i alunge pe japonezi. Japonezii miros planul. Cei doi prieteni ai chinezoaicei sunt încercuiţi de japonezi: unul este capturat şi executat, celălalt scapă…

Pentru cititorul de nivel kyu, acţiunea curge pe un singur plan. Pentru danişti, începe să fie un film 3D. Exact cum spunea Cătălin: „go-ul este un ocean în care fiecare se scufundă cât poate”.

Ce a înţeles Editura Polirom, găsim pe coperta IV: „În piaţa unui orăşel ameninţat de război din Manciuria anilor `30, o tânără chinezoaică şi un ofiţer japonez îşi găsesc liniştea şi echilibrul interior în faţa tablei de go. Închipuind strategii de joc complicate, cele două personaje îşi descoperă fără cuvinte cele mai ascunse unghere ale minţii. Între ele se înfiripă o iubire pe cât de neverosimilă, pe atât de puternică, în stare să învingă chiar şi moartea şi să dăinuie în lumea tenebrelor.”

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Fotoreportaj

O relatare completă a partidei cu Gabi Ormos din cadrul recentului Concurs Judetean de GO de la Cluj. Probabil partida nu e prea interesantă dar s-ar putea să vă binedispună imaginile!

Gabriel Ormos – Dorin Chis 1-0 (SGF)

[sgf theme=”compact-inline” class=”aligncenter”]
(;FF[4]GM[1]SZ[19]

EV[Campionatul Judetean de GO]
RO[1]
PB[Gabriel Ormos]
BR[5k]
HA[0]
PW[Dorin Chis]
WR[6k]
KM[6.5]
DT[2013-11-30]
PC[Cluj-Napoca]
RE[B+]
RU[Japanese]

;B[dp];W[dd];B[pp];W[pe];B[jp];W[qk];B[dj];W[jj];B[jd];W[hc]
;B[pc];W[pd];B[oc];W[md];B[mb];W[qp];B[qq];W[qo];B[po];W[qn]
;B[pn];W[pm];B[om];W[pl];B[oq];W[nl];B[ol];W[ok];B[nk];W[mm]
;B[nn];W[mk];B[nj];W[oj];B[nf];W[ne];B[lf];W[of];B[ni];W[oi]
;B[oh];W[ng];B[nh];W[ph];B[og];W[mf];B[mg];W[pg];B[lg];W[jn]
;B[ll];W[dn];B[lm];W[ln];B[kn];W[ko];B[km];W[jo];B[ip];W[jm]
;B[lo];W[mn];B[lk];W[kk];B[lj];W[cp];B[cq];W[co];B[dq];W[cl]
;B[kp];W[go];B[gq];W[ch];B[fc];W[he];B[fe];W[ed];B[fd];W[ie]
;B[cf];W[df];B[dg];W[ef];B[cg];W[eg];B[gf];W[ig];B[gh];W[hg]
;B[gg];W[eh];B[ii];W[ji];B[jh];W[hi];B[hh];W[ih];B[ij];W[ik]
;B[fi];W[hj];B[dh];W[ei];B[ej];W[di];B[ci];W[cj];B[bh]
(;W[bi];B[bj];W[ce];B[ck];W[fj];B[ee];W[de];B[hb];W[ib];B[gb]
;W[ic];B[cc];W[eb];B[bd];W[be];B[db];W[ec];B[bb];W[fb];B[gc]
;W[gi];B[fh];W[ge];B[fk];W[gj];B[qd];W[qe];B[rd];W[re];B[rq]
;W[rp];B[sp];W[sd];B[rc];W[sc];B[sb];W[se];B[rb];W[so];B[sq]
;W[rn];B[bq];W[el];B[ek];W[fq];B[fp];W[gp];B[hq];W[ep];B[fr]
;W[eq];B[er];W[eo];B[fl];W[bp];B[do];W[en];B[fn];W[fm];B[gn]
;W[gm];B[hn];W[ho];B[io];W[in];B[jl];W[im];B[hm];W[il];B[gl]

(;W[fo];B[em];W[aq];B[br];W[dl]
(;B[bm];W[bl];B[ar];W[bn];B[ap];W[ao];B[kh];W[lb];B[mc];W[lc]
;B[id];W[ki];B[li];W[ma];B[na];W[la];B[nc];W[jc];B[bk];W[ak]
;B[aj];W[al];B[kl];W[fm];B[gm];W[bf];B[bg])
(;B[bl];W[bm];B[am];W[bn];B[an];W[ao];B[al]))
(;W[em];B[hl];W[fo];B[bl];W[cm];B[bn];W[bm];B[am];W[dl];B[cn]
))
(;W[ck];B[fk];W[ce];B[be];W[bd];B[ee];W[de];B[cb];W[cc];B[db]
;W[ec];B[eb];W[gb];B[fb];W[bb];B[bf];W[dc]))
[/sgf]

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

CJ de GO Cluj-Napoca 2013

Campionatul Judeţean de GO de la Cluj a fost un concurs minuscul, dar cu două grupe echilibrate, astfel că partidele au fost „tari”. Pe lângă gazde, au participat jucători de la Oradea, de la Sibiu şi chiar din străinătate (Jesse).

Concursul s-a ţinut la ludoteca Red Goblin, într-o sală simplă, bine încălzită, luminată corespunzător şi mobilată cu mese mari, comode. În schimbul taxei de intrare fiecare a beneficiat la alegere de apă, sucuri, cafea, grisine sau chipsuri.

Ne-am simţit bine aşa că mulţumim gazdelor pentru eveniment, promiţând să venim ori de câte ori vor mai organiza câte o etapă.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

MPRB etapa finala

Se afirmă că toamna se fac bilanţurile şi dacă e octombrie, ne aşteptăm la un moment festiv la Marele Premiu Radu Baciu. Ediţia din 2013, a patra, se va încheia cu etapa din cetatea de scaun a clubului GO Vest, la Băile Felix. O privire aruncată asupra clasamentului general ne dezvăluie pretendentul la Marele Premiu, Adrian Nedan, ce are un avans ce îl îndreptăţeşte să-şi imagineze trofeul în propria vitrină. Ca şi în cazul celorlalte ediţii, seriozitatea şi perseverenţa au fost cheile acestei performanţe însă, dincolo de atracţia podiumului, rămâne accesibilă tuturor plăcerea unei întâlniri în faţa gobanului.

Cazarea şi masa vor fi asigurate la pensiunea Carlos din Băile Felix care pune la dispoziţie camere cu două locuri la preţul de 80 lei/cameră.

Masa se poate servi la cerere pe baza de meniu fix; mic dejun 15ron/persoană, prânz trei feluri 25ron/persoană, cină două feluri 20ron/persoană.

De această dată iubitorii de apă termală au la dispoziţie strandul termal Apolo situat în proximitate, pentru care se oferă promoţional bilete la preţul de 13,5 lei/persoană în loc de 25 lei cât sunt la intrarea în ştrand.

Informaţii complete găsiţi pe pagina etapei: http://www.govest.ro/competitii/17/18

Pentru a ajuta organizarea acestei competiţii vă rugăm să vă înscrieţi online: http://www.govest.ro/inscriere/17/5/18

Lista celor înscrişi deja poate fi consultată aici: http://www.govest.ro/inscrisi/18/1

Cei ce sosesc în Oradea cu mijloace de transport în comun (tren, autobus) sunt rugaţi să ne contacteze telefonic (Dorin Chiş – 0726 627278) pentru a le asigura transferul gratuit în staţiune.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Marele Premiu Radu Baciu Vatra Dornei

Dincolo de căldura verii, într-o Vatra Dornei răcorita de duşurile firave ale unor ploi trecătoare, s-a desfăşurat etapa a VIII-a a MPRB Radu Baciu. Ca și la alte etape, atmosfera a fost bună, spiritul GO-ului și dorința de joc animând participanţii. Dar să vă povestesc cum a fost.

Am găsit cu ușurință Casa de cultură, locul de desfășurare al concursului. La ora la care am ajuns, pe ușă trona deja afișul eveniumentului. Sala de joc ne-a făcut o bună impresie, spațioasă și bine luminată, adăpostind o expoziție a pictorului dornean David Croitor, ce a dat culoare în plus ambianței. Pe lângă cei mai mult sau mai puțin de-ai casei (familia Cobeli, familia Pitrop, Marcel Crâșmaru, Grigoruța Dorin), etapa a fost susținută de echipe de la Bucureşti, Sibiu și Oradea, cu participarea, aș spune extraordinară, a lui Costin Cămărașu și, surpriză chiar și pentru el, a lui Tavi Marcu din Alba Iulia ce era cu familia în concediu la Gura Humorului când a aflat de concursul intrat recent în grila MPRB.

Domnul Cobeli, vechi organizator de concursuri a făcut totul ca la carte: mese numerotate și după stabilirea fiecărei runde, etichetate cu numele jucătorilor ce urmau să evolueze acolo, un lux nesperat.

Neînvins a rămas doar Pitrop Alexandru ce a urcat cel mai sus pe podium, secondat de Iulian Dragomir cu o singură înfrângere. Medalia de bronz i-a revenit lui Adrian Nedan, unul din favoriţii acestei ediţii, pretendent cu şanse reale la trofeu, care a avut o etapă bună, impresionând chiar cu victoria asupra lui Marcel Crâşmaru.

Cu sprijinul Salvamont Vatra Dornei, cei de pe podium au primit ca premiu câte un ghid turistic al regiunii Maramureş-Bucovina. Etapa s-a încheiat cu aplauze şi poza de grup.

Următoarea oprire: Craiova!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...