Cris Bratu

Coordonator programe pentru diverse organizatii neguvernamentale din Romania.
Secretar al Clubului Sportiv de GO din Timisoara incepand cu anul 2001 si membru al Biroului Federatiei Romane de GO din anul 2009.
Administrator al site-ului Clubului "Walter Schmidt" si membru constant in echipa de organizare a cupei "Walter Schmidt": http://concurs.gotimisoara.net
S-a implicat in derularea mai multor cursuri de initiere in GO pentru copii si tineri si a participat la realizarea a numeroase materiale de promovare a GO-ului in comunitatea locala.

Site personal: http://concurs.gotimisoara.net


Articole publicate de Cris Bratu

Probleme postale

Ani de zile m-am tot intalnit cu aceste carti postale in dulapul Clubului de GO „Walter Schmidt” din Timisoara.

Si tot ani de zile le-am salutat fugar si am mers mai departe, catre gobanuri si catre pietre.

Iata insa ca m-am invrednicit sa le scot la lumina si sa le fac cunostiinta cu trei eventuali pretendenti seriosi.

 

1. Negrul muta si traieste.

2. Negrul muta si traieste.

3. Negrul muta si omoara albul.

4. Negrul muta si impiedica formarea celui de al doilea ochi.

5. Albul muta si traieste neconditionat.

6. Albul muta si isi salveaza cele trei piese.

7. Albul muta si reuseste?

8. Albul muta si?

Asadar, cine doreste un set complet al celor opt carti postale cu tematica GO, este invitat sa rezolve cele opt probleme corespondente. Raspunsurile se colecteaza in comments. Sunt valabile primele trei raspunsuri complete, corecte si complet corecte.

Expedierea se va face prin… posta, dupa validarea raspunsurilor si primirea adreselor de corespondenta ale castigatorilor.

Sursa

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Stimate domnule Candea

Bună ziua!

În episodul anterior am prezentat un document din anul 1989 în al cărui antet era prezentă denumirea protofederaţiei noastre: “Secţia de GO, Comisia de şah electronic şi jocuri logice din cadrul Federaţiei Română de Şah”.

Scrisoarea pe care v-o aducem astăzi în atenţie este realizată în anul 1985 de către domnul Dumitru Ghiebaura – Nea Titi, pentru colegii de Club – şi este adresată domnului Gheorghe Candea, secretar al Federaţiei Române de Şah la acea vreme, cu solicitarea de a lua în considerare sprijinul pentru înfiinţarea unei Asociaţii Naţionale de GO.

Numele domnului Candea este menţionat ca fiind important pentru oficializarea mişcării GO-ului românesc în perioada pre-revoluţionară şi în Istoria GO-ului Românesc.

„El (n.a.: Parik Stefanov, un foarte bun sahist indragostit de Go) si cu George (n.a.: Stihi) i-au pisat pe aia la cap … pina au acceptat infiintarea acestei sectii de Go, un sprijin serios fiind obtinut din partea D-lui Candea – secretarul Federatiei de Sah la acea vreme.
In fond, sansa noastra fusese faptul ca „Sahul elctronic” (n-am stiut niciodata exact ce insemna asta – probabil … programe pentru calculator) se dezvoltase suficient de mult pe atunci, incit sa fie necesara existenta unui departament separat … Si pentru ca mai existau si presiunile noastre … si pentru ca mai erau si cei de la Bridge … si cei de la Scrabble … Federatia de Sah a hotarit sa faca o sectie de Sah Electronic si Jocuri Logice – cu Sub-Sectiile respective.”
Radu Baciu, în Istoria GO-ului Românesc, capitolul 28, Sub-Sectia de GO.

Nea Titi este persoana care s-a aflat în centrul înfiinţării Cercului de GO din cadrul Casei Tineretului – în paralel mai existau la Timişoara şi alte două cercuri de GO, în campusurile studenţeşti. Actualmente domnia sa este vicepreşedinte al Clubului Sportiv de GO „Walter Schmidt”, continuatoarea Cercului de GO înfiinţat în anul 1983, cu doi ani înaintea acestei scrisori:

„Timişoara, la 22 octombrie 1985

Stimate d-le Candea

Fără pretenţia ineditului, îmi iau permisiunea de a vă comunica faptul că de peste doi ani în Timişoara (şi în alte oraşe din ţară) fiinţează un cerc de GO. Consider că jocul vă este oarecum cunoscut şi renunţ la orice amănunte.

Prin această scrisoare vă transmit rugămintea de a examina posibilitatea înfiinţării unei asociaţii naţionale, eventual afiliată Federaţiei Române de Şah (având în vedere relativa asemănare a GO-ului cu şahul). Ţin să subliniez că afilierea nu implică sprijin material.

Eventuala constituire a Asociaţiei Naţionale de GO ne-ar duce atât legalitatea (pînă în prezent funcţionăm datorită amabilităţii Comitetului Municipal U.T.C. Timişoara care ne-a permis să ne întîlnim o zi pe săptămînă – în fapt cîteva ore – într-o sală a Casei Tineretului) cît şi multiple avantaje, ceea ce ar fi în beneficiul sportului în general şi al GO-ului în special. Îmi permit să vă reamintesc, în sprijinul celor mai sus afirmate, multiplele calităţi formative şi educative pe care GO-ul le induce celor care îl practică.

De asemenea îmi permit să mă refer la câteva avantaje: am putea obţine un spaţiu unde funcţionînd cu un orar adecvat am satisface afluenţa crescîndă de elevi şi studenţi, care nu poti fi încadraţi într-un orar strict, impus de instituţia care ne patronează actualmente (ar practica acest sport în timpul disponibil). Se creează posibilitatea participării la turneele internaţionale organizate în ţările socialiste (unde obţinerea paşapoartelor şi valutei nu ridică probleme deosebite). Am putea organiza turnee de GO (avem promisiuni de sprijin material din partea U.A.S.C. întrucît majoritatea jucătorilor sînt studenţi).

Cu speranţa că prezenta rugăminte şi argumentele vor fi apreciate cu competenţă, vă mulţumesc!

Ghiebaură Dumitru
Secretarul cercului de GO Timişoara”

Fotografia 1:
Nea Titi în prezidiul Openului Timişoara 2002, între domnul Walter Schmidt şi domnul Radu Baciu.

Fotografia 2:
Nea Titi la apogeu de carieră: victorie impotriva lui Park Jin Yeul – 7 Dan PRO (la 6 august 2002 delegaţia coreeana participanta la Congresul European din Zagreb a facut o escala în Timisoara, membrii acesteia oferind două simultane jucătorilor timişoreni de GO).

Fotografia 3:
Nea Titi jucând în Cupa Walter Schmidt 2012

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Campionat de GO la Eforie Nord in 9-16 septembrie

Credeaţi că aţi scăpat de concursuri la mare? Nicidecum!

Am primit la Clubul de GO din Timişoara următoarea informare şi invitaţie pentru tabăra de GO de la mare, din anul… 1989

Invitatie

Invitatie

Federatia Romana de Sah
Comisia de sah electronic si jocuri logice
Sectia GO

In perioada 9-16 septembrie se organizeaza in localitatea Eforie Nord etapa finala a campionatului Republican de GO individual.
Participa jucătorii:
– Mihai Basca, 4 dan – campion republican 1988
– Raimond Dragomir, 1 dan – vicecampion republican 1988
calificati din finala C.R. 1988, precum si urmatorii jucători calificati din etapa semifinala:
– L. Calota, 4 dan
– R. Mateescu, 2 dan
– R.Sandulescu, 1 dan
– S. Gherman, 3 dan
– I. Florescu, 1 dan
– M. Crismaru, 1 dan
[…]
Cazarea si inscrierea se face la “Oficiul de Cazare” incepand cu vineri 8.09 ora 14:00. Toti jucatorii vor aduce un joc si un ceas.
[…]
Secretar sectie GO
G. Stihi

La o distanţă de 23 de ani, organizatorul taberei de la mare din anul 2012 îşi aduce aminte cu regret:

„Cred ca a fost una dintre foarte putinele ocazii cand viata mea privata, din afara jocului de Go, a avut intaietate. La acea vreme eram un jucator foarte activ, pasionat si motivat, care accepta orice provocare dar nicio clipa nu mi-am imaginat ca, la un moment dat, voi putea trai doar din Go. Asadar, am stat la o coada infernala la caminul P19 din Regie, pentru a putea ocupa o camera, in loc sa joc Finala CN, lucru pe care l-am regretat multa vreme.”
Mirel Florescu, presedinte FRGO, Mangalia 2012

În fotografie îi aveti pe expeditorul şi pe destinatarul invitaţiei: domnul George Stihi – conducătorul proto-federaţiei noastre şi domnul Dumitru Ghiebaura – secretarul cercului de GO Timişoara.

Dupa 20 de ani, Titi contra George

Dupa 20 de ani, Titi contra George

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Deschizatorii de plicuri

Începând cu acest articol vom deschide, rând pe rând, plicuri ale unor amintiri de pe vremea când concursurile de GO se organizau în cadrul „Cântării României”, fiind dedicate congreselor PCR; de pe vremea când participarea la o competiţie internaţională în blocul socialist presupunea autorizaţii şi verificări de la diverse ministere şi de la Securitate; de pe vremea când comunicarea scrisă între oameni lua cam zece zile de la trimiterea mesajului şi până la primirea unui răspuns – asta dacă destinatarul avea bunavoinţa să răspundă imediat.

Aşadar, iată o parte din plicurile ce conţin corespondenţa al cărui secret îl vom viola în public, spre deliciul dumneavoastră!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Pliantu’ faţă cu perfecţiunea

Buna ziua!

Aş fi vrut ca acest articol să fie ultimul pe tema pliantului pentru părinţi, dar mi-am dat seama că – oricât mi-aş dori să nu vă mai bombardez cu informaţii referitoare la el – va fi imposibil: tot va mai trebui sa avem şi anunţul cu faptul ca am reuşit să-l tipărim 🙂

Vă abordez de data aceasta cu câteva rugăminţi concrete de ajutor, adresate în special colegilor care şi-au oferit ajutorul în comisiile FRGO (pe GoGomania) şi conducătorilor de cluburi, punctual pe câteva teme concrete:

1. Text

În acest moment textul este usor cam lung pentru un pliant. Vă rog să mă ajutaţi cu reformulări mai scurte sau cu propuneri de fragmente la care să renunţăm. De asemenea, înca nu avem un „titlu” pentru faţa pliantului.
Intervenţiile vă invit să le realizaţi pe forum, în secţiunea „Publicaţii”.

2. Imagini

Vă rog să ne sugeraţi imagini. Eu m-am gândit la fotografii cu copii de ai noştri jucând GO. Nu uit nici faptul ca am avea nevoie de acordul părintilor. Dacă sugestiile ar veni din partea acestora, direct cu acordul de principiu, cu atât mai bine şi mai operativ!

3. Traducere

În vederea aplicării la European Iwamoto Award, avem nevoie şi de o traducere în limba engleză a pliantului.

Termen de depunere: 15 mai 🙂

4. Finanţare

Până în prezent am obţinut o finanţare de 400 de RON de la Consiliul Judeţean Timiş (foarte puţin). Rog în continuare cluburile intereate să aplice cu acest proiect la consiliile lor locale şi judeţene. Orice sumă, oricât de mică, contribuie semnificativ la scăderea preţului unitar şi, implicit, la creşterea tirajului. De asemenea, sper la măcar premiul „de consolare” al EGF.

Iată şi treptele de preţ/tiraj din oferta tipografiei cu care lucrez:

TirajPret/expValoare totala inclusiv tva
2002,40595,20
2.0000,411.016,80
4.5000,271.506.60
7.0000,231.996,40

Vă mulţumesc!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...