Costel Pintilie

Jucator de GO din 1983, 4 kyu din 1995. Membru al clubului Dunarea Braila. Animator al clubului de GO Galati, in special intre anii 1990-1995. Probabil singurul jucator roman de GO care a jucat GO prin corespondenta peste ocean de prin 1994 si a terminat partidele prin 2000 cind a aparut internetul. Fondator al RGo, webmaster al brailago.ro. Mai multe detalii...

Site personal: http://ehomba.net/blog


Articole publicate de Costel Pintilie

MPRB Etapa Braila Galati

Această etapă a fost anunţată cu mult înainte, pentru a ne face o idee în legătura cu necesarul de camere.

Cine a fost interesat deja s-a înscris.

Oricum, ne facem datoria de a reanunţa etapa, (cu scuzele de rigoare) pentru întîrzierea datorată evenimentelor neprevăzute care au forţat schimbarea locului de cazare si a sălii de joc. Eu personal, după primele tentative eşuate de a trece peste barierele ridicate de alegerile locale, am votat pentru anularea etapei. Meritul pentru continuare îi revine lui Iulian Toma care nu a renunţat, chiar dacă timpul liber îi este limitat, şi lui Codrin Vasiloancă pentru obţinerea sălilor de joc, AS009 şi AS011 la Fac Mecanică Str Domnească 111, visavis de catedrală.

Avînd în vedere că local sînt mulţi copii începători, s-a optat pentru concurs separat pentru că ei joacă repede. Acesta va începe sîmbătă la 10 şi va dura pînă pe la 14. Program grupa principală: http://www.govest.ro/galati.html

La grupa principală se estimează că vor apărea cca 20 de persoane local, plus vizitatori cei trei muşchetari de la Oradea Kiru, Vasi, Gabi Ormoş, din Bucureşti Iulian Lungu şi Cristan Zamfirache, plus 3 indecisi 🙂

Cine doreşte să îşi mai anunţe participarea mă poate contacta la 0770614211.

Pentru cei pregătiţi cu critici la adresa sincopelor în organizare, le dedic un filmuleţ pentru descreţit frunţile.

http://brailago.ro/arhiva/MissionImpossibleSquirrell.wmv

Filmuleţul mi-a fost trimis de un colaborator care a spus că se aseamăna cu încercarea de a organiza un concurs în condiţii de alegeri locale.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

MPRB etapa Braila/Galati Rezervare locuri cazare

MPRB Etapa a IV a, se va tine conform anuntului de pe situl Govest si calendarului, in Braila, dar mai precis in cartierul estic al Brailei, numit Galati :-). Locatia va fi Scoala 22, unde doamna directoare Charlotte Barbu gazduieste de un an un cerc scolar de Go.

Cazarea va fi la hotel Sport Galati**. Hotelul tine de ANST, deci e necesar sa facem din timp actele necesare, motiv pentru care ii rog pe cei interesati sa participe, si care au nevoie si de cazare, sa ma anunte in urmatoarele 7 zile.

Tariful pentru un pat in camera de doi este de 32,70 lei, iar camera single 49,05 fara mic dejun inclus, acesta fiind pret redus pentru sportivi. Pentru restul lumii pretul este 65,70, respectiv 79,57 mic dejun inclus. Din informatiile primite, conditiile de cazare sint bune , deci e suficient de curat

Hotelul este la 8 statii distanta cu transportul in comun, vreo 4 sau 5 km, estimativ pt cei cu transport propriu.

Pentru cei care prefera ceva mai cu multe stele, si care este cam peste drum de scoala 22 recomandam hotel Magnus***, unde camera dubla este 225 lei.

La Magnus rezervarea se poate face personal online sau telefonic.

Cei ce prefera hotelul Sport la tarif redus sint rugati sa ma anunte prin email pe adresa agobraila at gmail com, precizind numarul de nopti dorite si datele de sosire si plecare.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

E chiar asa de greu sa fii danist?

Saptamina trecuta ma aflam si eu in treaba pe linga cei ce au organizat un mic concurs pentru incepatori la Casa Cuza. La urma, pina sa fie scrise diplomele, cei mici erau tinuti de vorba cu diverse povesti si informatii despre Go. A venit vorba si de ranguri, kyu, dan, li se spune si lor ca sint vreo 30 kyu, eu ma bag in vorba si spun ca nu sint inca kyu deloc, (luind in considerare afirmatia din… initiere parca, in care se spune ca dupa ce inveti regulile, si joci vreo trei partide te poti considera pe undeva pe cea mai de jos treapta kyu,) pentru ca nu au jucat inca nici o partida reala, si pentru ca mai au de aflat ce e ala ko, seki si nu in ultimul rind, teritoriu. Dar poate zece partide de atari Go fac cit una de Go real, asa ca eu eram nedrept in afirmatia mea.

Dar remarca mea a foat o intrerupere de citeva secunde, dupa care povestea continua. Afla copii si de profesionisti, si ca rangul de danist nu e chiar asa de usor de obtinut, ca dovada fiind faptul ca in Romania sint doar vreo cinzeci de specimene din astea. Eu in sinea mea ma indoiesc, stiam ca ar fi peste o suta, dar nu ma mai bag in vorba, pt copii fiind irelevanta cifra mai aproape de adevar. Oricum, stiu bine ca nu sint multi, si chiar si la 100, este remarcabil ca doi dintre ei venisera in acea zi acolo ca sa le stea lor la dispozitie, si ma bag iar in vorba precizind ca doi dintre ei stau chiar in fatza lor. Spontan au inceput sa aplaude. Povestitorul fiind unul dintre cei doi, ii opreste zicind ca nu e chiar nevoie de aplauze.

Sint un nonconformist, si multe chestii mi se par aiurea, cum ar fi traditia feminina de a isi atirna tot felul de belciuge de urechi, lanturi la git, barbatii streanguri la purtator, la spectacole aplauze, obicei care chiar daca e logic, si il inteleg, nu se lipeste de mine. Aici reactia copiilor fiind spontana, chiar m-a atins, pentru ca mi-a dovedit ca ei au inteles cumva ce inseamna superioritatea unui rang mai mare, si onoarea ce li s-a facut ca 4 procente din romanii tari la Go sa fie cu ei in acea zi acolo, si au rasplatit asta, dupa cum au fost dresati, cu aplauze.

In subconstient, informatia asta, care o stiu de decenii totusi, a inceput sa ma agaseze. Chiar asa de greu e sa fii danist? Cu un pic de efort, asa de vreo trei ani, oricine cu un coeficient intelectual onorabil poate devenit danist… imi zic eu, si parca nu doar eu. Si numarul mic de danisti se datoreaza doar faptului ca putini au timpul si placerea de face efortul necesar pentru a avansa, eforet deloc neglijabil. Imi revin in minte curiozitati mai vechi, precum, oare cum ar arata un grafic care sa arate coeficientul IQ al celor plafonati la un anumit rang timp ce cel putin patru ani sa zicem. O legatura sigur este, dar sint curios de detalii.

In fine, pentru ca nu sint chiar atit de curios incit sa ma apuc sa fac acest studiu, am gasit de cuviinta sa imi potolesc curiozitatea analizind numarul si procentele danistilor din citeva tari europene de top.

Danisti

Danisti

De remarcat cit de multi danisti are Germania, si procentul de danisti activi din total jucatori, mai bine de un sfert. La polul opus Italia, cu doar 5 procente danisti din jucatori.

La Romani am notat doar ca Bucurestiul e pe primul loc cu 22 danisti activi, Braila cu 14, secondeaza, Craiova cu 4 danisti prinde podiumul.

Ar mai fi interesant de vazut procentele si in raport cu populatia, dar nu atit de interesant incit sa fac si calculele 🙂

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (9 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

ProGo 21

Cu o lună întîrziere faţă de data programată iată că apare şi ultimul număr al Progo la care promisesem că voi pune umărul. Revista poate fi găsită ca de obicei în arhiva păstrată pe situl Asociaţiei de Go Brăila, sau descărcată direct de unde este stocată.

ProGo 21

ProGo 21

Din cuprins:

 • Goul în cărţi şi film: – Split infinity – Stăpînii războiului
 • Goul are efecte benefice asupra creierului?
 • Ştiaţi că
 • Viorel Ichim un român în China
 • Yong Peng, Un chinez în România
 • Trofeul Radu Baciu Etapa Alba Iulia
 • Trofeul Radu Baciu etapa Sibiu
 • 2% ? sau 20%?
 • Goul in Olanda
 • A închiria sau a nu închiria?
 • Dicţionar Japonez Român litera M
 • Go Artistic

Mulţumesc celor ce m-au ajutat, Marc, care a trecut nu mai puţin de 8 ori peste textul pe care mi l-a trimis, Octavian Marcu pentru corespondenţa de la Sibiu, lui Peng şi lui Viorel pentru interviuri, şi lui Kiru pentru poze şi corectură.

În acest moment nimeni nu se mai ocupă de viitoarele ediţii aşa că nu se ştie cînd va apărea numărul următor. Responsabilitatea revine tătucului Kiru, care încă îşi revine după întîlnirea cu Jack Sparrow. Se mai poate spera pe colaborarea sporadică a unora dintre veterani, precum Vlad Gabriel, pentru seria sa de articole, din partea mea pentru încă vreo zece litere cîte mai sînt din dicţionarul de termeni, şi pe ajutorul colaboratorilor mai proaspeţi precum Octavian, care nu cred că va refuza solicitările, precum şi promiţătoarea colaborare a lui Sebastian Ilie. Deci cei interesaţi să preia ştafeta sînt aşteptaţi cu entuziasm.

Urez succes posibilei viitoare echipe.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 vot(uri), media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Problema

Goproblems este unul din cele cîteva situri care alături de DespreGo se deschid automat la fiecare lansare a browserului firefox pentru ca le-am pus ca homepage.

Şi chiar dacă nu mă omor încercînd să rezolv toate problemele, sau măcar toate problemele nou adăugate, mă uit peste toate cele nou adăugate şi peste soluţie dacă nu reuşesc să o rezolv în cîteva secunde pînă mă plictisesc.

Aproape că nu e zi fără o problemă nouă, în unele zile apărind chiar şi peste zece.

Azi a fost doar una nouă. Nou postată, dar problema îmi era cunoscută. Sigur o văzusem în precedentele zile. Am vrut să o marchez duplicat, dar ca să nu gafez iar, şi pentru siguranţă am căutat-o. Nici la search nu a ieşit desi reţineam că sursa e identică, nici la răsfoire manuală pentru problemele adăugate anul acesta, vreo 400 la număr. Evident nu mai era cazul să marchez ca duplicat, dar a rămas întrebarea, unde am văzut-o. Şi m-am gindit să vă întreb pe voi, asta nu înainte de a căuta şi aici ştiind că Titi mai pune cîte o problemă.

Totuşi înainte a trimite articolul spre publicare, m-am mai zbătut un pic şi am rezolvat misterul, pe care îl bănuisem deşi nu îi vedeam logica.

Acum întrebarea mea devine retorică din moment ce cunosc răspunsul.

Dar totuşi o mai pun pentru amuzament, şi pentru a vedea dacă subiectul goproblems provoacă reacţii.

Deci, unde am văzut problema, cînd, şi de ce nu am mai găsit-o?

Mai e cineva care reţine că a văzut problema aceasta?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 vot(uri), media: 4,00 din 5)
Se încarcă...